Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Stacks (STX)?

Wat is Stacks (STX)?

Wat is Stacks (STX)?

donderdag 09 juni 2022 - door Matt

Stacks is een layer-1 blockchain voor ondermeer smart contracts, die in verbinding staat met de bitcoin blockchain om absolute veiligheid te garanderen.


Bitcoin wordt voornamelijk voor twee doeleinden gebruikt. Het wordt gebruikt als betaalmiddel, maar natuurlijk ook als beleggingsproduct. De afgelopen jaren is de waarde van Bitcoin gestegen, en beleggers behalen daarom hoge rendementen over hun investering in ‘s werelds eerste cryptocurrency en blockchain. Maar sinds de komst van Stacks kan Bitcoin ook gebruikt worden als host van decentrale applicaties, misschien beter bekend als dApps. Hieronder lees je wat Stacks is, waar je de Stacks crypto coin kunt kopen en hoe je STX veilig bewaart.

Wat is Stacks (STX) en waar gebruik je het voor?

De doelstelling van Stacks klinkt misschien eenvoudig, maar vormt wel de kern van het Stacks-project: Bitcoin programmeerbaar maken. Het project is ambitieus en maakt het mogelijk decentrale applicaties (dApps) te creëren die in verbinding staan met de blockchain van Bitcoin. En dat is veel minder vanzelfsprekend dat je misschien zou denken.

De Bitcoin-blockchain was nooit bedoeld voor het hosten van dApps. In plaats daarvan heeft Satoshi Nakamoto in 2008 Bitcoin bedacht als alternatief betaalmiddel. De blockchain is dus ingericht voor de verwerking van betalingstransacties. Wat Stacks doet is dus uniek.

Stacks, dat in 2013 van start ging, maakt applicaties en smart contracts op de Bitcoin-blockchain. In het jaar van lancering was de naam Stacks nog niet aangenomen. In plaats daarvan werd het project Blockstack genoemd.

Blockstack richtte zich op onderzoek

Blockstack richtte zich de eerste vier jaar na lancering vooral op onderzoek en ontwikkeling. Er werd een solide basis gelegd, en er werd veel nagedacht. In deze vier jaar werd Blockstack grondig geanalyseerd en uiteindelijk gevalideerd, om te beginnen aan de ontwikkeling van het project.

Pas na deze jaren werd de financiering van het project door de initiatiefnemers overwogen. Een proces dat veel tijd kostte, maar wat uiteindelijk zonder twijfel zijn vruchten zou afwerpen. Een aantal jaren later werd de naam naar Stacks veranderd.

De technische werking van Stacks

Belangrijk om te benoemen: Stacks is een layer 1 blockchain. Het is dus geen layer 2 solution die op de blockchain van Bitcoin draait (ondanks dat het nauw samenwerkt met Bitcoin).

Proof of Transfer (PoX) is het consensus mechanisme dat de Stacks-blockchain gebruikt. Dit is een variant en uitbreiding op Proof of Burn (PoB).

Stakers en mijners

Technisch gezien werkt Stacks met stakers en mijners. De stakers zetten hun STX coins voor een bepaalde tijd vast en zullen hiervoor beloond worden met bitcoin op hun BTC adres.

De mijners moeten bitcoin uitgeven om een block te kunnen maken. Ze moeten dus eerst zelf in bitcoin investeren, om een beloning in nieuwe STX coins te kunnen ontvangen. Deze bitcoin worden naar een smart contract verzonden en als de mijner een block mag maken, worden deze bitcoin verdeeld over de BTC adressen van de stakers. Daarna ontvangt de mijner nieuwe STX.

Elk nieuw block op de Stacks blockchain hangt op deze manier vast aan een bitcoin transactie op het Bitcoin netwerk.

Stacks Auth

Gebruikers kunnen door middel van Stacks Auth gebruikmaken van dApps die op Stacks zijn gebouwd. Dit is een account dat je op de hele Stacks-blockchain kunt gebruiken. Zo hoef je dus niet voor iedere applicatie een nieuw account of profiel aan te maken, wat de dApps erg gebruiksvriendelijk maakt.

Stacks draagt privacy hoog in het vaandel. Stacks bewaart de gegevens van gebruikers daarom in het Gaia Storage System. Hier wordt data volledig anoniem bewaard; dit betekent dat er geen identiteitsgegevens en transactionele gegevens in de Gaia Storage System bewaard worden. De data die door gebruikers wordt gegenereerd, is dus niet aan hen te koppelen.

Door wie is Stacks bedacht en ontwikkeld?

Muneeb Ali en Ryan Shea zijn de oprichters van Blockstack, dat vandaag Stack heet. Zij hebben het project in 2013 opgezet aan de Princeton University in de Verenigde Staten en hebben twee profielen die elkaar aanvullen. Muneeb Ali heeft een doctoraat in ICT, en Ryan Shea heeft een bachelor in werktuigbouwkunde (en een achtergrond in ICT).

Zowel Ali als Shea hebben dus ICT-ervaring, maar ook gepassioneerd door de financiële wereld. Zo hebben ze een manier hebben gevonden om hun kennis met hun passies te combineren, waarna Stacks ontstond.

Ali en Shea waren tot 2018 beide CEO's van Stacks. Het was in dit jaar dat Ryan, overtuigd dat de mensheid voor grotere problemen staat, Stacks verliet. Hij besloot zich op deze problemen te concentreren om passende oplossingen te vinden. Op dit moment bestaat Stacks uit een groot team van ontwikkelaars, marketeers en onderzoekers.

Adviseurs

De oprichters en medewerkers van Stacks hoeven het niet allemaal zelf te doen. Ze krijgen namelijk hulp van een aantal adviseurs:

  • Michael Freedman (computerwetenschapper en hoogleraar computerwetenschappen aan Princeton University);
  • Dave Morin (voormalig medeoprichter en CEO van Path, oprichter van Slow Ventures en betrokkene bij de begindagen van Facebook).

Partners

Het Stacks-team werkt samen met partners over de hele wereld. Het zijn meestal grote spelers in de financiële en crypto sector, zoals Ankr, Binance, Blockfolio, Blockdaemon, Coinbase, Crypto.com en KuCoin.

STX-token van Stacks

De Stacks Token of STX is de cryptocurrency van Stacks. Er is een maximale voorraad van 1.818.000.000 (1,82 miljard) tokens vastgesteld. Daarvan is 72% in juni 2022 in omloop. De overige tokens worden de komende jaren uitgegeven. Men verwacht dat alle tokens in 2050 zijn uitgegeven. Net zoals bij Bitcoin vindt er zo’n iedere 4 jaar een halving van de beloning plaats. Eerst was het nog 1000 STX per blok, terwijl dat nu al vele malen minder is.

Waar Stacks (STX) kopen?

Je kunt Stacks (STX) kopen op de crypto exchange van Bitvavo en Coinmerce. Wij, net als veel andere crypto traders, hebben veel goede ervaringen met deze Nederlandse crypto exchanges. We raden je dan ook zonder twijfel aan om van deze exchanges gebruik te maken.

Bij Bitvavo en Coinmerce kun je Stacks (STX) kopen met iDEAL, creditcard, SEPA Bancontact en meer Nederlandse en Belgische betaalmethodes. Daarnaast hebben deze exchanges een Nederlands-sprekende klantenservice. Mocht er iets mis gaan, wordt je in je eigen taal geholpen door de helpdesk.

Stacks (STX) bewaren in een crypto wallet

Je kunt de STX cryptocurrency van Stacks in een crypto wallet bewaren. Wanneer je Stacks coin bij een van bovenstaande exchanges hebt gekocht, zullen jouw Stacks munten direct naar je wallet verplaatst worden. Vanuit hier zou je ze ook naar een andere wallet kunnen sturen. Het is belangrijk dat de wallet ondersteuning biedt aan Stacks. De hardware wallets van Ledger en Trezor bieden ondersteuning aan de Stacks (STX) crypto.

Conclusie

Stacks maakt het mogelijk om dApps te ontwikkelen op de Bitcoin-blockchain. Dat is uniek, want Bitcoin is in zijn beginsel niet ontwikkeld voor de hosting van applicaties. Als ontwikkelaar kun je gebruikmaken van de Stacks-blockchain, en ervaren gebruikers een hoge mate van privacy.

Het project heeft een eigen Stacks crypto coin, genaamd STX. Je kunt het token kopen bij Nederlandse exchanges Bitvavo en Coinmerce. Hier koop je Stacks met iDEAL, SEPA Bancontact, creditcard en andere veel gebruikte betaalmethodes.

Opgelet: STX is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Stacks grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu