Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Chiliz (CHZ)?

Wat is Chiliz (CHZ)?

Wat is Chiliz (CHZ)?

maandag 30 mei 2022 - door Matt

Ben jij fan van een voetbalclub? Je wil als fan natuurlijk het liefst zo veel mogelijk betrokken worden bij de ontwikkelingen binnen je favoriete club. Chiliz is een cryptoproject dat fans daarbij kan helpen.


Met het platform dat zij hebben ontwikkeld, Socios.com, worden fans betrokken bij belangrijke gebeurtenissen en keuzes die plaatsvinden. We leggen je hieronder uit wat Chiliz is en hoe je de Chiliz-token (CHZ) kunt kopen en bewaren.

Chiliz geschiedenis

Chiliz werd in 2018 opgericht door de Franse ondernemer Alexandre Dreyfus, nadat hij 66 miljoen dollar ontving van grote cryptobedrijven zoals Binance, OK Blockchain Capital en Ceyuan Ventures. Chiliz heeft als doel om fans dichter bij hun favoriete sportclub te brengen door gebruik te maken van de blockchain en cryptocurrencies. Ook worden de inkomsten van sportclubs op deze manier vergroot.

Dit doet Chiliz met de Socios.com app. Fans kunnen daar fan-tokens kopen die door hun favoriete clubs worden uitgegeven. Deze tokens hebben verschillende voordelen:

 • Ze geven de mogelijkheid te stemmen over secundaire clubzaken zoals het ontwerp van de bus, de muziek voor aankomst van de spelers op het veld, de keuze van het derde shirt, etc.
 • Ze bieden exclusiviteiten of prijzen die met de club verbonden zijn.

De tokens moeten eerst worden opgeslagen in de Socios.com applicatie alvorens fans gebruik kunnen maken van de voordelen. Voor mensen die simpelweg fan-tokens willen uitwisselen om te speculeren op de prijs, heeft Chiliz een speciale exchange opgericht. Chiliz Exchange is een marktplaats die alle fan-tokens van het bedrijf verkoopt tegen CHZ, evenals een paar andere cryptocurrency paren.

Wie zijn de oprichters van Chiliz?

Chiliz bestaat uit bijna 250 medewerkers, met als doel 300 tegen het einde van 2022. Dit zijn de belangrijkste mensen binnen het Chiliz-team:

 • Alexandre Dreyfus (oprichter en CEO). Hij heeft 22 jaar ervaring als internetondernemer. Zo zijn onder andere Winamax (een poker room) en Chilipoker mede door hem opgericht. Hij richtte ook de Mediarex organisatie op, die eigenaar is van Chiliz en Socios.com.
 • Thibaut Pelletier (CTO). Hij heeft 13 jaar ervaring in het bouwen van online gaming en internet media applicaties en platformen. Hij heeft ook online casino gaming en betalingsoplossingen ontwikkeld.
 • Max Rabinovitch (CSO). Hij heeft tien jaar ervaring als een nieuwe technologie consultant. Hij kan een product vanaf de grond opbouwen voor zijn klanten, wat hij heeft gedaan voor bedrijven als McDonald's, Nestlé en Sony.

Wat kun je met Socios.com doen?

De Socios.com applicatie, dat werd ontwikkeld om fans te betrekken, stelt fans in staat om fan-tokens te kopen, welke zijn uitgegeven door hun favoriete clubs. Om dit te doen, moeten fans gebruik maken van de Chiliz-token (CHZ).

Zoals de naam al aangeeft, wordt het Socios.com platform sterk beïnvloed door het gedrag van de fans, zoals bijvoorbeeld bij FC Barcelona. Deze voetbalsupporters die tokens van hun club bezitten, stemmen in de verkiezing van de voorzitter en in alle andere cruciale stemmingen van hun team. 

Je hoeft in bezit te zijn van slechts één token om mee te kunnen doen. In werkelijkheid staat één CHZ-munt namelijk gelijk aan één stem, met een maximum van 200 munten om misbruik en centralisatie te voorkomen.

Op Socios.com zijn er twee methoden om fan tokens te krijgen:

 • Fan Token Offerings (FTO) - Wanneer een club of team voor de eerste keer toetreedt tot het Socios.com platform, doorloopt het een FTO. Concreet betekent dit dat een beperkt aantal tokens verkocht worden aan een vaste prijs op een specifiek moment.
 • Kopen van fan-tokens op de exchange - Na de FTO kunnen fan-tokens gekocht worden op het platform tegen een prijs die wordt bepaald door vraag en aanbod.

Socios United

Het Socios.com platform beloont zijn meest actieve gebruikers met Socios United fan-tokens (SSU). Ze zijn niet te koop, maar kunnen alleen verdiend worden bij vrijwel elke transactie op de app. Ze kunnen ook worden verkregen als onderdeel van de token hunt. Dit is een speciale app-functie die het mogelijk maakt om gratis tokens te verkrijgen.

SSU's worden nu gebruikt om deel te nemen aan enquêtes over de app of talrijke partnerclubs, of om spelletjes of quizzen te spelen om prijzen te winnen. Chiliz heeft veel plannen voor dit token op de lange termijn.

Add On

Chiliz creëerde een nieuw soort munt genaamd "Add On" in het begin van 2022 als onderdeel van een samenwerking met de UEFA. Ze worden gratis uitgedeeld aan houders van fan-tokens van voetbalclubs die deelnemen aan de kwalificatiefase voor de Europese beker, en ze bieden nieuwe extra's. Eén daarvan is de kans om aandenkens te winnen van UEFA competities, zoals wedstrijdballen, doelnetten, of cornervlaggen, die gebruikt worden tijdens wedstrijden.

De CHZ-cryptocurrency

De Chiliz Token (CHZ) is de valuta die wordt gebruikt voor het kopen en verkopen van fan-tokens op het Socios.com netwerk. Het kan zowel als een ERC20- (op Ethereum) als een BEP2-token (Binance Smart Chain) worden gebruikt.

De maximale voorraad CHZ tokens is vastgesteld op 8,8 miljard. In mei 2022 zijn 6 miljard tokens in omloop. Dit bedraagt 68% van de maximale voorraad.

CHZ heeft verschillende functies:

 • Het dient als ruilmiddel voor alle fan-token aankopen en verkopen op Socios.com;
 • Het wordt gebruikt om alle transactiekosten op de Chiliz Chain te betalen;
 • Het wordt gebruikt voor speculatie. 

Bezitters van Chiliz (CHZ) zullen, zodra de Chiliz Chain 2.0 is gelanceerd, hun tokens kunnen inzetten om passieve inkomsten te genereren. Daarnaast zou de CHZ-token ook nog verschillende andere functies krijgen in de toekomst.

Regulatoren bekijken fan tokens

Door het succes van Socios en Sorare beginnen ook regulatoren zich vragen te stellen over dit recente fenomeen. De waarde van fan tokens kan namelijk flink stijgen als de club het goed doet, waardoor het gelijkenissen vertoont met sportweddenschappen, die streng gereguleerd zijn. De waarde van de tokens kan bijvoorbeeld ook sterk fluctueren wanneer er nieuwe spelers worden gekocht. Het valt dus nog af te wachten of er een vorm van regulering wordt uitgewerkt. Dit is uiteraard een risico voor de houders van tokens.

Waar Chiliz (CHZ) crypto kopen?

Chiliz (CHZ) kun je bij een groot aantal crypto exchanges kopen. Het project is de afgelopen jaren populair geworden, waardoor vrijwel iedere exchange de munt heeft opgenomen tot zijn aanbod. Wij raden je aan om CHZ te kopen bij Nederlandse crypto exchanges als Bitvavo, LitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Hier kun je Chiliz (CHZ) kopen met iDEAL, SEPA of Bancontact. 

Chiliz bewaren in een crypto wallet (H3)

Na aankoop van de CHZ-token is het belangrijk deze op een veilige manier te bewaren. Dat doe je in een crypto wallet die ERC20-tokens ondersteunt, zoals Metamask. De veiligste wallet voor Chiliz-tokens zijn hardware wallets. Bekende cold wallets zijn uitgebracht door Ledger en Trezor.

Conclusie

Chiliz is een cryptoproject dat de afgelopen jaren erg populair is geworden. Niet gek, want fans willen natuurlijk zoveel mogelijk betrokken worden bij hun favoriete voetbalclub. Het platform heeft al verschillende grote voetbalclubs aan zich gebonden, waardoor ook de waarde van de Chiliz-token (CHZ) is gestegen. Ondanks dat er al veel bereikt is, heeft het team achter Chiliz nog grote plannen voor de toekomst. 

Wanneer je gelooft in de werking en toekomst van Chiliz, zou je CHZ kunnen kopen bij Bitvavo, LitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Dit zijn Nederland crypto exchanges waar je gebruik kunt maken van iDEAL, SEPA Bancontact en creditcard.

Omdat er gelijkenissen zijn met sportweddenschappen, wordt deze nieuwe trend nauw opgevolgd door regulatoren. Het is dus niet ondenkbaar dat de fan tokens gereguleerd zullen worden als een gokproduct. CHZ is dus zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Chiliz grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu