Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Coinbase stelt teleur over de hele lijn

Coinbase stelt teleur over de hele lijn

Coinbase stelt teleur over de hele lijn

vrijdag 13 mei 2022 - door Redactie

Coinbase kwam deze week met teleurstellende resultaten van het eerste kwartaal en sombere vooruitzichten.

Crypto exchange Coinbase realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 1,17 miljard dollar, veel minder dan de 2,49 miljard die in het vorige kwartaal werd behaald. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 1,60 miljard dollar.

Vorig kwartaal was er een winst per aandeel van 3,32 dollar, maar Coinbase moest nu een verlies opbiechten van 1,98 dollar per aandeel. Ook analisten hadden een winst van 0,91 dollar per aandeel verwacht, waardoor Coinbase dus ver onder de verwachtingen bleef.

De teleurstellende resultaten zijn uiteraard het gevolg van de afkoelende cryptomarkt, waardoor er minder cryptomunten worden gekocht. Het aantal gebruikers dat maandelijks minstens 1 transactie doet daalde van 11,4 miljoen in het vierde kwartaal naar 9,2 miljoen in het eerste kwartaal. Ook in het huidige kwartaal verwacht Coinbase een verdere daling. Het gebrek aan volatiliteit in april zorgde er al voor dat het aantal maandelijks actieve gebruikers verder daalde richting 8,9 miljoen.

Als klap op de vuurpijl barste deze week ook de UST crisis los, waardoor alle crypto koersen onder druk kwamen te staan. Een crypto winter of berenmarkt betekent doorgaans lagere volumes voor exchanges en bovendien een trage aangroei van nieuwe klanten. Die stromen vooral toe wanneer er krantenkoppen verschijnen over nieuwe topkoersen van bitcoin.

Pessimisme doet Coinbase koers crashen

De hierboven beschreven cocktail zorgde voor pessimistische beleggers, die het Coinbase aandeel fors lager stuurden. Hier en daar was er zelfs paniek over een mogelijk faillissement van de exchange. Er waren namelijk berichten verschenen over wat er zou gebeuren moest de exchange bankroet gaan. In dat geval is het niet zeker dat je de crypto die je bij Coinbase bewaart, nog wel zal terug zien. De cryptomunten die de exchange bewaart zouden deel kunnen uitmaken van het faillissement, waardoor de klant als schuldeiser als laatste in het rijtje vergoed kan worden. Topman Brian Armstrong moest verduidelijken dat Coinbase deze disclaimer verplicht moest melden van de SEC en dat het bedrijf momenteel geen risico loopt op een faillissement. 

Brian Armstrong gebruikte vervolgens op Twitter een quote van durfkapitalist Fred Wilson. "Markten kunnen irrationeel zijn op de korte termijn maar nooit op de lange termijn. Zelfs de beste bedrijven ter wereld kan je soms kopen met veel korting", schreef Armstrong.

Coinbase was ondertussen al gecrasht naar koersen rond de 50 dollar. Bij de beursintroductie in april 2021 opende Coinbase aan een koers van maar liefst 381 dollar. Tegenover die topkoersen was Coinbase op een jaar tijd dus met meer dan 85% gedaald.

Ark Invest van Cathie Wood profiteerde alvast van het bloedbad om voor 3 miljoen dollar aandelen van Coinbase te kopen. Op vrijdag herstelde het aandeel fors, zoals de meeste zwaar afgestrafte aandelen trouwens.

Beurshuizen

In volle cryptogekte gaven de beurshuizen nog koopadviezen en koersdoelen van 400 of wel 500 dollar. Door de terugval van de crypto koersen van de laatste maanden werden deze koersdoelen stevig bijgesteld. Citigroup geeft nu een koopadvies met een koersdoel van $115, zo'n 58% boven de koers van $72 op moment van schrijven. Needham ziet Coinbase stijgen naar $173 en JMP Securities zelfs naar $250. Een houden advies vinden we bij Mizuho Securities met een koersdoel van $60.

Grafiek van CoinbaseGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu