Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Nettowinst Shell stijgt met 26% door hoge olieprijzen

Nettowinst Shell stijgt met 26% door hoge olieprijzen

Nettowinst Shell stijgt met 26% door hoge olieprijzen

zaterdag 07 mei 2022 - door Redactie

Oliegigant Shell heeft aangegeven dat de winst met 26% is toegenomen in het eerste kwartaal van 2022.

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben gezorgd voor een stijging in de olieprijzen.

De winst is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toegenomen met $ 7,1 miljard. Dit is ondanks de boete van $ 3,9 miljard die het Rusland moest betalen toen het bedrijf zich daar vandaan terugtrok. 

Shell heeft bovendien aangegeven dat de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met 51% steeg tot $ 84,2 miljard.

Door de hoge olie- en gasprijzen zal de omzet van Shell hoog blijven. Wolfe Research verhoogde daarom het koersdoel voor Shell naar 75 dollar, zo'n 30% boven de huidige koers op de NYSE.

Oorlog in Oekraïne

De Nederlandse CEO Ben van Beurden verklaarde het volgende in een persbericht: “De oorlog in Oekraïne is in eerste instantie een menselijke tragedie, maar het heeft ook geleid tot een aanzienlijke verstoring van de wereldwijde energiemarkten en heeft aangetoond dat veilige, betrouwbare en betaalbare energie eenvoudig niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd.” 

Shell kondigde eind februari aan dat het zijn aandeel in alle gezamenlijke ondernemingen met de Russische olie- en gasconcern Gazprom zou verkopen nadat het Kremlin zijn aanval op Oekraïne had ingezet.

Het bedrijf besloot vervolgens in maart om zich terug te trekken uit Russisch gas en olie in overeenstemming met het Britse regeringsbeleid. Het hoofdkantoor van Shell bevindt zich sinds 2021 in Londen. 

Winst rivaal BP

Ook de rivaal van Shell, BP, heeft in het eerste kwartaal van 2022 een winst van $ 6,2 miljard kunnen maken. Dit is verdubbeld vergeleken met de winst uit het laatste kwartaal van 2021. 

Dit is opvallend, aangezien de boete die BP Rusland moest betalen bij het terugtrekken uit het land lag een stuk hoger is. Dit was namelijk $ 25,5 miljard. 

Extra belastingen?

In Groot-Brittannië, waar het hoofdkantoor van zowel Shell als BP te vinden is, groeit de kritiek. Huishoudens worstelen met stijgende olie- en gasrekeningen als gevolg van de prijsverhogingen.

Er wordt druk op ministers gelegd om de bedrijven te belasten voor deze onvoorziene winst. Op deze manier kan het geld terugstromen naar de samenleving, om zo mensen te steunen die door de oorlog in financiële problemen terecht zijn gekomen.

Spanje en Italië hebben al aangegeven gebruik te gaan maken van deze eenmalige belasting op onvoorziene winst op olie- en gasconcerns. 

Britse premier Boris Johnson lijkt echter niet van plan te zijn Shell of BP een belasting op te leggen: "Als je de energiebedrijven belasting oplegt, betekent dat dat je hen ontmoedigt om de investeringen te doen die we willen zien. Deze investeringen zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de energieprijzen uiteindelijk voor iedereen lager zullen blijven.”

Grafiek van ShellGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu