zaterdag 07 mei 2022 - door Redactie
Oliegigant Shell heeft aangegeven dat de winst met 26% is toegenomen in het eerste kwartaal van 2022.
De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben gezorgd voor een stijging in de olieprijzen.
De winst is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toegenomen met $ 7,1 miljard. Dit is ondanks de boete van $ 3,9 miljard die het Rusland moest betalen toen het bedrijf zich daar vandaan terugtrok.
Shell heeft bovendien aangegeven dat de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met 51% steeg tot $ 84,2 miljard.
Door de hoge olie- en gasprijzen zal de omzet van Shell hoog blijven. Wolfe Research verhoogde daarom het koersdoel voor Shell naar 75 dollar, zo'n 30% boven de huidige koers op de NYSE.
De Nederlandse CEO Ben van Beurden verklaarde het volgende in een persbericht: “De oorlog in Oekraïne is in eerste instantie een menselijke tragedie, maar het heeft ook geleid tot een aanzienlijke verstoring van de wereldwijde energiemarkten en heeft aangetoond dat veilige, betrouwbare en betaalbare energie eenvoudig niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd.”
Shell kondigde eind februari aan dat het zijn aandeel in alle gezamenlijke ondernemingen met de Russische olie- en gasconcern Gazprom zou verkopen nadat het Kremlin zijn aanval op Oekraïne had ingezet.
Het bedrijf besloot vervolgens in maart om zich terug te trekken uit Russisch gas en olie in overeenstemming met het Britse regeringsbeleid. Het hoofdkantoor van Shell bevindt zich sinds 2021 in Londen.
Ook de rivaal van Shell, BP, heeft in het eerste kwartaal van 2022 een winst van $ 6,2 miljard kunnen maken. Dit is verdubbeld vergeleken met de winst uit het laatste kwartaal van 2021.
Dit is opvallend, aangezien de boete die BP Rusland moest betalen bij het terugtrekken uit het land lag een stuk hoger is. Dit was namelijk $ 25,5 miljard.
In Groot-Brittannië, waar het hoofdkantoor van zowel Shell als BP te vinden is, groeit de kritiek. Huishoudens worstelen met stijgende olie- en gasrekeningen als gevolg van de prijsverhogingen.
Er wordt druk op ministers gelegd om de bedrijven te belasten voor deze onvoorziene winst. Op deze manier kan het geld terugstromen naar de samenleving, om zo mensen te steunen die door de oorlog in financiële problemen terecht zijn gekomen.
Spanje en Italië hebben al aangegeven gebruik te gaan maken van deze eenmalige belasting op onvoorziene winst op olie- en gasconcerns.
Britse premier Boris Johnson lijkt echter niet van plan te zijn Shell of BP een belasting op te leggen: "Als je de energiebedrijven belasting oplegt, betekent dat dat je hen ontmoedigt om de investeringen te doen die we willen zien. Deze investeringen zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de energieprijzen uiteindelijk voor iedereen lager zullen blijven.”
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.