Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Zilliqa (ZIL)?

Wat is Zilliqa (ZIL)?

Wat is Zilliqa (ZIL)?

vrijdag 08 april 2022 - door Matt

Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om hun applicatie op een groot aantal blockchains te laten draaien. Eén van die blockchains waar ze dat op kunnen doen is Zilliqa, die een eigen ZIL-cryptocurrency heeft.


Deze blockchain staat bekend om zijn grote mate van schaalbaarheid, terwijl de blockchain op hetzelfde moment gebruik maakt van een Proof of Work algoritme. Dit heeft Zilliqa opgelost door sharding toe te passen.

Hieronder lees je alles dat je zou moeten weten over Zilliqa. We leggen je uit wat Zilliqa is en hoe deze blockchain werkt, en geven aan waar je de ZIL-cryptocurrency zou kunnen kopen en bewaren.

Wat is Zilliqa en hoe werkt het?

Zilliqa is een blockchain die ondersteuning biedt aan smart contracts. Vaak wordt Zilliqa vergeleken met Ethereum. Op beide blockchains kunnen ontwikkelaars namelijk een decentrale applicatie (dApp) bouwen. Toch zit er een groot verschil tussen Zilliqa en Ethereum: de blockchain van Zilliqa is ontzettend schaalbaar en kan tot 2488 transacties per seconde (TPS) verwerken, terwijl Ethereum zo’n 15 transacties per seconde kan verwerken.

Tijdens de ICO van Zilliqa die in 2017 en 2018 plaatsvond werd meer dan 22 miljoen dollar opgehaald. Het project is door Prateek Saxena bedacht en ontwikkeld, samen met een team van 13 mensen die veel ervaring hebben op het gebied van computerontwikkeling.

Schaalbaarheid door sharding

Prateek Saxena heeft ervoor gezorgd dat Zilliqa ontzettend schaalbaar is door sharding toe te passen. Het was de eerste blockchain die gebruik maakte van sharding, om zo de schaalbaarheid te kunnen verbeteren. Hiermee is Zilliqa dus uniek en kan het onderscheiden worden van andere blockchains.

Met sharding wordt de blockchain in verschillende chains verdeeld, waarna iedere chain transacties uit zal voeren. Hierdoor kan de volledige blockchain veel sneller transacties verwerken. Deze chains bestaan uit 600 nodes, en worden ook wel ‘shards’ genoemd. Op het moment dat een shard het maximale aantal nodes heeft bereikt, zal een nieuwe shard gecreëerd worden. Dit betekent dat het aantal shards groeit zodra het aantal nodes in het netwerk van Zilliqa groeit.

Bij veel andere blockchains zien we dat een groeiende blockchain zorgt voor een langzamere verwerkingstijd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Bitcoin en Ethereum. Zilliqa kan juist sneller transacties verwerken wanneer de blockchain groeit. Gebruikers hebben dus baat bij een toename van het aantal nodes in het netwerk. Omdat de nodes in shards worden gedeeld, kunnen transacties nog steeds razendsnel verwerkt worden.

Deze manier van sharding, waarbij de verwerkingstijd stijgt zodra ook het aantal nodes toeneemt, wordt lineair sharding genoemd. Zilliqa was de eerste blockchain ter wereld die van deze techniek gebruik maakte. Tegenwoordig zijn er meerdere blockchains die sharding gebruiken, waaronder QuarkChain, Radix, Ontology en Ethereum (de layer 2 scaling solutions).

Proof of Work

De blockchain van Zilliqa maakt gebruik van Proof of Work, wat hetzelfde consensus mechanisme is dat door Bitcoin en Ethereum 1.0 wordt gebruikt. Het is opvallend dat Zilliqa zo schaalbaar is terwijl het van dit algoritme gebruik maakt. Veel mensen die kritiek hebben op Proof of Work geven aan dat dit consensus mechanisme de schaalbaarheid van blockchains tegenwerkt. Dat hoeft dus niet altijd zo het geval te zijn.

Zilliqa heeft namelijk network sharding toegepast om Proof of Work schaalbaarder te maken. De miners worden net als de nodes in groepen van shards verdeeld. Iedere shard bestaat uit een vast aantal miners en kan een vast aantal transacties verwerken. Des te meer miners in het netwerk aanwezig zijn, des te meer shards er zullen zijn. Dat betekent dat er ook meer transacties verwerkt kunnen worden.

Wanneer één shard 100 transacties kan verwerken, kunnen drie shards 300 transacties verwerken. Door het aantal shards te laten toenemen zal ook het aantal transacties dat verwerkt kan worden toenemen.

Normaal gesproken zijn miners niet in kleine shards verdeeld, maar is het één grote shard waar alle miners in verdeeld zijn. Dit zorgt voor meer controle bij de validatie van transacties. Een groot netwerk zal dan ook voor een langzame verwerkingstijd zorgen. Er is immers meer controle nodig voordat een transactie goedgekeurd kan worden.

De afgelopen jaren is het natuurlijk wel duidelijk geworden dat Proof of Work geen duurzaam algoritme is. Er zijn veel miners nodig voor de creatie van een blok, terwijl niet alle energie nuttig gebruikt wordt. Dat is een van de redenen dat Ethereum besloot over te gaan op Proof of Stake met zijn Ethereum 2.0 upgrade. Doordat Zilliqa gebruik maakt van lineair sharding zijn de energiekosten altijd constant en een stuk lager dan traditioneel gezien het geval is bij Proof of Work.

Directory Service Committee (DS Committee)

De blokken die door de shards worden geproduceerd heten ‘microblocks’. Deze microblocks moeten nog samengevoegd worden tot één groot blok, voordat het aan de blockchain toegevoegd kan worden.

Wanneer de shards een microblock klaar hebben, zullen alle shards controleren of dit blok geldig is, waarna ze het versturen naar het DS-committee. Zij zullen alle blokken combineren en een laatste controle uitvoeren om het blok vervolgens aan de blockchain toe te voegen.

De ZIL-cryptocurrency van Zilliqa

ZIL is de cryptomunt van Zilliqa die binnen het platform voor verschillende doeleinden gebruikt wordt, waaronder voor het betalen van de transactiekosten op het netwerk. In totaal zijn er 21 miljard ZIL-munten, al zijn de munten nog niet allemaal in omloop. In april 2022 zijn bijna 16 miljard ZIL-munten vrijgegeven, wat 60% van het totale aantal munten voorstelt.

Miners zorgen ervoor dat nieuwe munten in omloop komen. Over een tijdspanne van zo’n 10 jaar zullen alle munten in omloop zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van Zilliqa?

De blockchain van Zilliqa kent een aantal belangrijke voor- en nadelen die we hieronder voor je opsommen.

De voordelen

  • Het netwerk van Zilliqa wordt sneller wanneer er steeds meer nodes aan het netwerk worden toegevoegd;

  • Het aantal ZIL-munten dat in omloop is wordt mondjesmaat bijgevuld door middel van mining;

  • Het netwerk van Zilliqa wordt niet minder decentraal wanneer de schaalbaarheid stijgt. Integendeel: de decentralisatie neemt juist toe zodra ook het de schaalbaarheid van het netwerk stijgt;

  • Iedereen kan een node of miner worden binnen het netwerk van Zilliqa;

  • De blockchain biedt ondersteuning aan smart contracts. In combinatie met de hoge mate van schaalbaarheid kan Zilliqa een prima alternatief voor blockchains als Ethereum zijn.

De nadelen

  • De marketing van Zilliqa loopt achter wanneer we het vergelijken met de technische ontwikkeling van het project;

  • Jaren geleden was Zilliqa de eerste blockchain die gebruik maakte van sharding, terwijl er nu steeds meer blockchains zijn die dat doen;

  • Zilliqa heeft een groot aantal concurrenten.

Waar kun je Zilliqa (ZIL) kopen?

Zilliqa kun je bij de meeste Nederlandse crypto exchanges kopen. Wij raden je aan om gebruik te maken van BitvavoBitcoin Meester of Coinmerce. Naast dat ze de mogelijkheid bieden om Zilliqa te kopen, rekenen deze exchanges lage kosten voor de service die te bieden.

Wanneer je problemen hebt kun je altijd bij de klantenservice terecht. De medewerkers bij de klantenservice van deze exchanges spreken gewoon Nederlands. Ook staan deze exchanges onder toezicht van Nederlandse autoriteiten, dus hoef je jezelf geen zorgen te maken over de veiligheid en betrouwbaarheid van deze exchanges.

Zilliqa is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Hoe kun je Zilliqa (ZIL) bewaren?

Je zult gebruik moeten maken van een wallet die ondersteuning biedt aan Zilliqa, voordat je de ZIL-coins naar het adres kunt overmaken. Gelukkig bieden de meeste wallets ondersteuning voor de ZIL-cryptocurrency.

Wanneer je Zilliqa koopt bij een van bovenstaande crypto exchanges, worden de tokens direct in de wallet van de exchange geplaatst. Hier staan ze veilig, al kan het in sommige gevallen verstandiger zijn om gebruik te maken van een hardware wallet. Wallets van Ledger en Trezor bieden ondersteuning aan Zilliqa (ZIL).

Zilliqa grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu