Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
donderdag 24 maart 2022 - door Matt
TRON is een bekende blockchain die door veel mensen wordt geroemd om zijn privacybescherming. De blockchain lijkt veel op die van Ethereum, al maakt het gebruik van het Proof of Stake algoritme.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Dit is het algoritme waar Ethereum naartoe wil gaan met zijn upgrade. TRON is het al gelukt om dit mechanisme succesvol toe te passen, waardoor gebruikers snel en goedkoop een transactie kunnen uitvoeren.
In dit artikel lees je wat TRON is en hoe de blockchain werkt, maar vertellen we ook meer over de TRX-cryptocurrency, en weet je na het lezen van dit artikel waar je TRON (TRX) het beste kunt kopen.
TRON is een blockchain die een oplossing wil bieden voor het probleem van de centralisering van het internet. We zien dat bedrijven als Facebook, Twitter, TikTok en Instagram volledige controle hebben over de gegevens die door gebruikers worden gegenereerd. Vaak is gebleken dat dit soort bedrijven niet op de juiste manier met deze data om kunnen gaan.
Het gebruik van een gedecentraliseerd protocol zou een oplossing kunnen zijn en gebruikers de controle over hun gegevens teruggeven. TRON zou deze oplossing kunnen bieden. Het gedecentraliseerde netwerk kan worden gebruikt voor de opslag van data. Ook kunnen hier decentrale applicaties (dApps) op gebouwd worden, zoals dat ook bij Ethereum (ETH) mogelijk is.
Omdat TRON open-source is, kunnen ontwikkelaars allerlei soorten applicaties op de blockchain bouwen. Denk aan gedecentraliseerde cloudopslag, social media netwerken en applicaties voor het lenen van crypto. Iedere applicatie die op TRON is gebouwd, kan gebruik maken van de functionaliteiten die het platform te bieden heeft.
Een belangrijk kenmerk van TRON is dat de blockchain veel privacy biedt aan gebruikers. Gegevens worden op een bepaalde manier opgeslagen, waardoor de gegevens niet te koppelen zijn aan de eigenaar ervan. Dit zorgt ervoor dat mensen in volledige anonimiteit gebruik kunnen maken van TRON.
In het verleden was TRON een ERC20-token, maar deze cryptocurrency is al enkele tijd vervangen door de TRX-cryptomunt, die nu een eigen blockchain heeft. Het netwerk van TRON maakt gebruik van het Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme, welke is gecentreerd rond de TRON POWER. Deze wordt gegenereerd wanneer een gebruiker zijn TRX-munten voor een bepaalde tijd vastlegt. Het is dus mogelijk om TRX te staken, om zo een passief inkomen te verdienen met de TRX-munten die je in bezit hebt.
TRON POWER geeft de tokenhouder een stem in de toekomstige ontwikkeling van het TRON-netwerk. De grootte van deze stem hangt af van de hoeveelheid TRX-munten die de gebruiker heeft ingezet.
Nodes in het netwerk van TRON die ruimte bieden voor de opslag van data, zullen beloond worden voor hun werk. Zij krijgen deze beloning in de vorm van TRX-munten. Deze munten kunnen ze verkopen voor fiat valuta, maar natuurlijk ook inzetten voor staking om extra TRX te verdienen. Een andere mogelijkheid is het bewaren van de munten, om ze in de toekomst met een mogelijke winst te verkopen.
Justin Sun is de oprichter van TRON, maar ook voormalig vertegenwoordiger van Ripple in China. Hij creëerde in 2015 ook Peiwo, een live audio-applicatie die door meer dan 10 miljoen gebruikers in China wordt gebruikt. Tegenwoordig zit het TRX-token in deze applicatie geïntegreerd, waardoor met name makers van inhoud binnen de applicatie kunnen worden betaald met TRON (TRX).
TRX is de cryptocurrency van TRON. Deze cryptomunt kan voor verschillende functies gebruikt worden. Zo worden de nodes in het netwerk met deze munt beloond, kunnen gebruikers de munt staken en betalen ze er transactiekosten mee. Ook wordt TRX als governance token gebruikt, en hebben bezitters van het token inspraak over de toekomst van de blockchain.
Van eind augustus tot begin september 2017 werd een ICO georganiseerd. Dit resulteerde erin dat 40% van de 100 miljard TRX tokens werden verkocht. De resterende tokens werden verkocht in de pre-sale en gelijk verdeeld tussen de TRON Foundation en toekomstige applicaties op TRON. Alle tokens zijn op dit moment dus al in circulatie, en de TRON Foundation zou het aantal tokens dat in omloop is zelf kunnen verhogen. Dit heeft tot veel kritiek geleid, omdat TRON hierdoor te centraal zou zijn.
Er zijn verschillende crypto exchanges waar je TRON zou kunnen kopen. De TRX-munt wordt ook aangeboden op Bitvavo, Litebit, Coinmerce of Bitcoin Meester. Dit zijn de meest gebruikte exchanges voor Nederland en België. Wij raden je daarbij ook zeker aan om gebruik te maken van deze exchanges, omdat ze veilig, betrouwbaar en goedkoop zijn.
Je kunt na het aanmaken van een account direct TRON (TRX) kopen, met betaalmethodes zoals iDEAL, SEPA en Bancontact. Hierdoor is het mogelijk om TRON (TRX) te kopen met de euro’s die op je bankrekening staan.
Natuurlijk kun je TRX ook bij een buitenlandse exchange kopen, al raden we je aan in dat geval goed onderzoek te doen naar de veiligheid en betrouwbaarheid. Ook is het in dat geval vaak niet mogelijk om van bijvoorbeeld iDEAL of SEPA gebruik te maken.
Je bewaart het TRX-token van TRON direct in de wallet van je crypto exchange, maar ook is het mogelijk om TRON in een externe wallet te bewaren. Zo biedt MetaMask ondersteuning voor TRON, en kun je deze cryptomunt op de veiligste manier in een hardware wallet bewaren. De hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd, is een stukje hardware in de vorm van een USB-stick, welke uitneembaar is van ieder ander apparaat. Op deze manier blijven je cryptomunten veilig beschermd tegen hackers. Bekende hardware wallets die ondersteuning voor TRON bieden zijn Ledger en Trezor.
Hieronder lees je wat de belangrijkste voor- en nadelen van TRON zijn, om zo een beter beeld van de verschillende aspecten rondom dit project te krijgen.
Transacties kunnen razendsnel verwerkt worden dankzij het DPoS consensus mechanisme;
Ambitieus project dat een mooi doel voor ogen heeft;
Geeft gebruikers de privacy terug die van ze is weggenomen door grote Big Tech bedrijven;
Partnerschappen met verschillende grote en bewezen bedrijven.
Volgens sommigen biedt TRON niet zoveel bescherming als het belooft;
De blockchain lijkt veel op andere blockchains, waaronder Ethereum. Dit is volgens sommigen een verkapte vorm van plagiaat;
De blockchain van TRON is een vrij ‘oude’ blockchain, maar heeft nooit daadwerkelijk de top kunnen bereiken.
TRON is een blockchain waar gebruikers hun data kunnen bewaren, en ontwikkelaars applicaties op kunnen bouwen. De gebruikers hoeven niet te vrezen voor de veiligheid van de data. Deze wordt namelijk anoniem en op decentraal opgeslagen, waardoor grote bedrijven data niet kunnen misbruiken voor bijvoorbeeld verkoop.
Met de TRX-cryptocurrency kunnen gebruikers betalen voor de transacties die ze op het netwerk maken. De nodes worden met TRX beloond voor de opslag die ze aanbieden. Deze tokens kunnen ze gebruiken voor staking, maar ook voor governance, om zo mee te bepalen hoe de toekomst van TRON eruit gaat zien.
TRON is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Je koopt de TRX-cryptomunt van TRON op crypto exchanges als Bitvavo, Litebit, Coinmerce of Bitcoin Meester. Dit zijn Nederlandse exchanges die zowel betrouwbaar als veilig zijn, en waar je tegen goedkope kosten een groot aantal cryptomunten kunt aanschaffen. Je bewaart TRX in de wallet van de exchange, maar kunt deze natuurlijk ook op een hardware wallet bewaren.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".