Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Algorand (ALGO)?

Wat is Algorand (ALGO)?

Wat is Algorand (ALGO)?

donderdag 24 februari 2022 - door Redactie

Algorand is een cryptocurrency die al lange tijd actief is binnen de cryptomarkt. Toch zijn er maar weinig mensen die weten wat Algorand eigenlijk doet, of hoe het werkt.


De afgelopen jaren is de prijs van de ALGO-cryptocurrency verschillende keren sterk op-en-neer gegaan, waardoor dit project onder de aandacht is gekomen van verschillende crypto traders.

In dit artikel leggen we je uit wat Algorand is en hoe deze blockchain werkt. Ook geven we je aan waar je de ALGO-cryptocurrency van dit project het best kunt kopen, en in welke crypto wallets je deze kunt bewaren.

Wat is Algorand (ALGO)?

Algorand is een blockchain met de ALGO-cryptocurrency. Deze blockchain bestaat uit een netwerk dat ondersteuning biedt aan smart contracts, en dus decentrale applicaties (dApps). Hiermee is Algorand een concurrent van onder andere blockchains als Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Solana (SOL).

Ethereum is de grootste concurrent van Algorand, omdat deze blockchain de meest gebruikte blockchain voor smart contracts en dApps is. Het grootste gedeelte van de DeFi-markt draait op de blockchain van Ethereum. Het team achter Algorand wil ervoor zorgen dat Algorand de belangrijkste en grootste blockchain voor DeFi-applicaties wordt.

Hoe werkt Algorand?

Het netwerk van Algorand gebruikt het Pure-Proof-of-Stake (PPoS) consensus mechanisme. Dit mechanisme lijkt sterk op Proof-of-Work (PoW), waar onder andere Bitcoin gebruik van maakt. De computers in het netwerk van Algorand zijn continu bezig met het oplossen van cryptografische puzzels om zo transacties te verwerken.

Ook lijkt PPoS op Proof-of-Stake (PoS) omdat hier ontzettend snel transacties verwerkt kunnen worden. Een stuk sneller dan Proof-of-Work, waar het soms ontzettend lang duurt voordat een nieuw blok aan de blockchain is toegevoegd.

Het duurt minder dan 5 seconden voordat een gebruiker zijn transactie heeft verwerkt op de blockchain van Algorand. Hierdoor ontstaan er een hoop nieuwe mogelijkheden, die niet mogelijk zouden zijn bij tragere first layer blockchains zoals Bitcoin.

De combinatie van Proof-of-Work en Proof-of-Stake zorgt er dus voor dat het netwerk veilig werkt, maar op hetzelfde moment razendsnel nieuwe transacties kan verwerken en toevoegen aan de blockchain.

Smart contracts

De blockchain van Algorand biedt ook ondersteuning aan smart contracts. Dit zijn digitale contracten die dienen als de basis voor decentrale applicaties (dApps). Deze decentrale applicaties kunnen door ontwikkelaars geprogrammeerd worden en voor verschillende functies ingezet worden.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een decentrale exchange (DEX) als applicatie op de blockchain van Algorand te bouwen. Een voorbeeld van een applicatie die op Algorand draait is ANote Music. Dit is een applicatie die artiesten de rechten en royalties laat verkopen, waarna investeerders in deze rechten kunnen investeren.

De voor- en nadelen van Algorand

Algorand heeft zowel voor- als tegenstanders. Dit komt doordat er veel voordelen, maar ook een aantal nadelen voor Algorand te bedenken zijn. We zullen de belangrijkste argumenten hieronder benoemen.

Voordelen

De blockchain van Algorand is een stuk efficiënter en sneller dan van concurrentie. Zo duurt het nog geen 5 seconde om een transactie op de blockchain uit te voeren. Even ter vergelijking: het verwerken van een transactie op de blockchain van Bitcoin kan 10 minuten duren.

Deze hoge mate van efficiëntie kan ervoor zorgen dat de blockchain later veel gebruikt gaat worden door ontwikkelaars. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor een prijsstijging van de ALGO-cryptocurrency.

Nadelen

Op dit moment wordt Algorand nog weinig gebruikt. Succes moet dus nog plaatsvinden, en tot nu toe kunnen we dit alleen baseren op de techniek die ze gebruiken. Algorand heeft veel concurrenten die al in grote mate geadopteerd zijn.

Algorand is dus één van de vele blockchains die in zekere zin hetzelfde doel voor ogen hebben: de Ethereum killer worden. Het is maar de vraag hoe dit project het zal gaan doen in vergelijking met zijn concurrenten.

Verschil tussen Algorand en Ethereum

Eerder gaven we al aan dat Algorand en Ethereum twee concurrenten van elkaar zijn. Ondanks dat ze veel gelijkenissen vertonen, zijn er ook genoeg verschillen te vinden. Het grootste verschil is dat er veel meer applicaties op Ethereum draaien dan op Algorand.

Ook zijn de kosten voor het maken van een transactie op Ethereum vele malen hoger dan op de blockchain van Algorand. Gebruikers kunnen ook een stuk sneller hun transactie op de blockchain van Algorand verwerken dan op de blockchain van Ethereum.

Doordat Ethereum veel vaker wordt gebruikt, duurt het dus langer om een transactie te verwerken. Ontwikkelaars kunnen ondanks dat toch eerder kiezen voor Ethereum, omdat deze blockchain zichzelf al heeft bewezen op werkzaamheid.

Een andere overeenkomst is dat zowel Ethereum (2.0) als Algorand gebruik maken van een consensus algoritme dat is gebaseerd op Proof of Stake. Zij hebben dit algoritme echter op een bepaalde manier aangepast, waardoor het van elkaar verschilt.

Waar kun je de ALGO-cryptocurrency kopen?

ALGO is de cryptocurrency van Algorand, welke je op verschillende plaatsen kunt kopen. Wij raden je aan om te kiezen voor een Nederlandse crypto exchange, zoals Bitvavo, Litebit,​ Coinmerce of Bitcoin Meester. Alle vier deze bedrijven zitten in Nederland gevestigd, en vallen dus ook onder Nederlandse wet- en regelgeving. Het is ook mogelijk om vanuit België op een van deze crypto exchanges ALGO-munten te kopen.

Wij maken zelf gebruik van deze exchanges, en kunnen daarom uit ervaring zeggen dat ze veilig, betrouwbaar en goedkoop zijn. Naast ALGO kun je ook veel andere cryptocurrencies kopen op deze platforms.

Het is ook mogelijk om ALGO op een DEX te kopen. Dit is een decentrale exchange welke op de blockchain draait. Het is echter een stuk lastiger om ALGO op een DEX te kopen wanneer je een beginner bent, omdat je een externe wallet aan de DEX moet koppelen en meer stappen moet doorlopen.

Hoe kun je ALGO bewaren?

ALGO bewaar je in een crypto wallet die dit type token kan ondersteunen. Gelukkig kan dit in vrijwel iedere hot wallet, zoals Metamask. Het is ook mogelijk om ALGO in de wallet te bewaren van de crypto exchange die je hebt gebruikt voor de aankoop van Algorand.

De veiligste manier om Algorand te bewaren is in een hardware wallet. Er zijn verschillende fabrikanten en uitgevers van hardware wallets, waarvan Trezor en Ledger te bekendste zijn. Beide wallets bieden ondersteuning voor ALGO, waardoor je jouw cryptomunten zonder zorgen op deze cold wallets kunt bewaren.

Conclusie

Algorand is een blockchain waar cryptocurrencies op kunnen draaien, maar ook waar ontwikkelaars een eigen decentrale applicatie (dApps) op kunnen ontwikkelen. Hiermee is Algorand dus een concurrent van onder andere Ethereum, Cardano en Solana. Het team achter Algorand hoopt dat hun blockchain op een dag de grootste wordt.

Het netwerk van Algorand maakt gebruik van een consensus mechanisme dat als mix tussen Proof-of-Stake en Proof-of-Work gezien kan worden. Dit zorgt ervoor dat het netwerk van Algorand bestaat uit computers die cryptografische puzzels proberen op te lossen voor de validatie van transacties en creatie van nieuwe blokken. Zij kunnen dit echter een stuk sneller doen dan veel andere blockchains. Zo duurt het maar maximaal 5 seconden voordat een transactie is verwerkt.

Je kunt de ALGO-cryptocurrency van Algorand kopen op verschillende crypto exchanges. Wij raden je aan om dit te doen bij Bitvavo, Litebit,​ Coinmerce of Bitcoin Meester. Dit zijn Nederlandse crypto exchanges die veilig en betrouwbaar zijn. Je kunt hier ook ALGO kopen wanneer je in België woont. Na aankoop kun je ALGO bewaren in de crypto wallet van de crypto exchange, of in een hardware wallet van Trezor of Ledger.

Algorand grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu