Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Terra (LUNA)?

Wat is Terra (LUNA)?

Wat is Terra (LUNA)?

zondag 06 februari 2022 - door Matt

Vóór 2021 wisten nog maar weinig mensen wat Terra was. Daar is in datzelfde jaar verandering in gekomen, toen de waarde van LUNA, de cryptocurrency van Terra, ontzettend hard steeg.


Update: Terra UST stablecoin verliest koppeling met dollar.

Volgens veel mensen was de stijging van Terra in 2021 te verwachten, omdat Terra volgens hen een sterk protocol heeft ontwikkeld. Met dit protocol probeert Terra een stablecoin aan te bieden, die als betaalmiddel kan gebruikt worden.

We leggen je in dit artikel uit wat Terra (LUNA) is, hoe het protocol werkt en waar je zelf LUNA en UST kunt kopen.

Wat is Terra (LUNA)?

Terra is een crypto protocol dat voor extra stabiliteit moet zorgen in de cryptowereld door het aanbieden van de UST stablecoin. Cryptocurrencies kunnen namelijk ontzettend volatiel zijn. Dit betekent dat de prijzen van de cryptovaluta’s erg snel omhoog of omlaag kunnen gaan. Het is bijvoorbeeld niet gek wanneer de Bitcoin koers in één dag tijd 30% van zijn waarde heeft verloren. Andere cryptocurrencies kunnen in sommige gevallen in een aantal dagen met 400% in waarde stijgen.

Deze volatiliteit kan natuurlijk goed uitpakken voor crypto traders, wanneer ze een transactie hebben gemaakt welke positief inspeelt op deze koerswijziging. Echter zorgt deze volatiliteit dat crypto soms niet meer gebruikt kan worden waarvoor het ooit gemaakt is: dienen als betaalmiddel.

Bitcoin wordt op veel plekken nog niet als betaalmiddel geaccepteerd omdat de prijs ervan te sterk en te veel fluctueert. Hierdoor weten zowel betalende als ontvangende gebruikers niet of de ontvangen Bitcoin een dag later nog wel zijn waarde heeft behouden.

Meer stabiliteit met Terra

Terra heeft dus een protocol ontwikkeld waardoor meer stabiliteit aan de prijzen van cryptomunten gegeven kan worden. Het protocol is geheel open-source, wat betekent dat ook andere crypto projecten er gebruik van kunnen maken. Dit kan door middel van de Terra Bridge.

Wanneer de prijzen van cryptocurrencies stabieler zijn, zou dit kunnen leiden tot snellere adoptie van crypto. Mensen zullen eerder betalingen in crypto uit gaan voeren wanneer de waarde van de valuta vrij stabiel is in vergelijking met fiat munten als de dollar of euro. Ze hebben dan meer zekerheid over behoud van waarde.

Het protocol dat door Terra is ontwikkeld wordt in de praktijk toegepast op UST. Dit is de stablecoin die door het team achter Terra is ontwikkeld. De waarde van 1 UST zou dus altijd dicht tegen 1 Amerikaanse dollar moeten liggen.

De LUNA-cryptocurrency

Terra heeft een eigen native token, genaamd LUNA, dat verschillende functies binnen en buiten het platform heeft. Zo kunnen gebruikers LUNA omruilen naar de UST stablecoin, om zo stabiliteit aan deze stablecoin te kunnen bieden. Hieronder vertellen we je hoe dat precies werkt.

Een andere functie van LUNA is dat het dient als governance token. Bezitters van LUNA kunnen dus meebepalen over de toekomst van Terra, door met deze tokens te stemmen op bepaalde voorstellen die de community doet.

De UST-stablecoin

UST is de stablecoin die door Terra is ontwikkeld. Een stablecoin is een cryptomunt die altijd dezelfde waarde heeft. In het geval van UST is de waarde hiervan altijd gelijk aan de Amerikaanse dollar.

Deze stablecoin maakt gebruik van het Terra protocol, om zijn gelijke en stabiele waarde te kunnen behouden. De waarde wordt dus niet behouden omdat er fysieke Amerikaanse dollar aan de stablecoin zijn gekoppeld, zoals bij Tether (USDT) wel het geval is.

Hoe werkt Terra?

De prijzen van cryptomunten stabiliseren klinkt makkelijker gezegd dat gedaan. Helemaal in het geval van een stablecoin, waarvan de waarde altijd gelijk is, blijkt dat maar lastig te realiseren. De waarde moet namelijk altijd gekoppeld zijn aan een onderliggend product, omdat de waarde anders op ‘lucht’ is gebaseerd.

Algoritmische stablecoin

TerraUSD is een algoritmische stablecoin, die aan de dollar gekoppeld blijft door de acties van traders die kleine winsten kunnen boeken. Arbitrage is het inspelen op kleine koersverschillen om zo winst te kunnen maken.

Om UST te kunnen minten, moet je LUNA uitgeven. Het Terra protocol neemt deze LUNA aan van jou en zal deze burnen en dus vernietigen. Het aanbod LUNA daalt zo, waardoor de LUNA prijs iets naar omhoog zal gaan. Omgekeerd werkt het ook zo: om LUNA te minten, moet je UST inruilen. Deze UST wordt vervolgens weer vernietigd, waardoor het aanbod UST daalt en de prijs weer zal stijgen.

Als de prijs van 1 UST kleiner is dan 1 dollar, bijvoorbeeld $0.95, dan zullen traders UST kopen en inruilen voor 1 dollar aan LUNA. Hierdoor wordt er UST vernietigd, waardoor het aanbod UST verkleint. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een stijging van de prijs van UST richting 1 dollar.

Wanneer er in de markt meer vraag is naar UST, dan zal de prijs stilaan hoger noteren dan 1 dollar.  Stel dat de koers nu gestegen is naar $1.05. Om de prijs van UST te stabiliseren is er een hoger aanbod aan UST nodig. Traders kopen voor 1 dollar aan LUNA en swappen hun coins voor 1.05 dollar aan UST. Op deze manier wordt het aanbod UST opgedreven, waardoor de prijs weer richting 1 dollar evolueert. De trader steekt hierbij een beloning op zak door in te spelen op het koersverschil tussen UST en LUNA. Op deze manier trekt Terra mensen aan in het protocol, omdat ze hier dus geld mee kunnen verdienen.

Een algoritmische stablecoin is relatief nieuw en heeft daarom nog veel te bewijzen.

Seigniorage

Het swappen van deze munten klinkt simpel. Echter werkt het een stuk gecompliceerder. Terra maakt gebruik van een proces dat seigniorage heet, waardoor tokens veilig voor elkaar geswapt kunnen worden.

Wanneer iemand LUNA gaan swappen, wordt er een deel van de LUNA-munten verbrand. Het verbranden van LUNA dient vervolgens als brandstof voor het printen van nieuwe UST-munten. Het proces van verbranden wordt ook wel ‘token burn’ genoemd, en wordt door verschillende crypto projecten en blockchains gebruikt.

Bij een token burn worden tokens natuurlijk niet letterlijk verbrand. Ze worden in plaats daarvan naar een speciale pool gestuurd. Deze pool heet de Community Pool, en met de tokens in deze pool worden nieuwe ontwikkelingen gefinancierd.

Proof of Stake (Pos)

Terra heeft een eigen blockchain dat gebruik maakt van het Proof of Stake consensus mechanisme. Dit betekent dat het netwerk van Terra uit validators bestaat, die een stake inzetten om gekozen te worden voor de blokproductie. Ook wordt hiermee de veiligheid van het netwerk gegarandeerd.

Proof of Stake wordt door voorstanders bekeken als duurzamer en schaalbaarder dan Proof of Work (PoW), wat Terra een voordeel oplevert ten opzichte van andere blockchains.

Terra Bridge

Eerder in het artikel gaven we al aan dat het protocol van Terra ook gebruikt kan worden door andere projecten. Terra heeft de Terra Bridge ontwikkeld, die dient als brug tussen Terra en een andere blockchain. De Terra Bridge is dus in feite een API.

Op dit moment kan de Terra Bridge alleen werken met de blockchains van Ethereum, Harmony en de Binance Smart Chain. Alle projecten die op deze blockchains draaien kunnen dus ook gebruik maken van het protocol van Terra.

Waar kan ik Terra (LUNA) kopen?

LUNA kun je op vrijwel iedere crypto exchange kopen. Wij raden je aan om dit te doen bij Coinmerce, Bitcoin Meester of Litebit. Dit zijn Nederlandse crypto exchanges die lage tarieven en hoge veiligheid garanderen. Ook de klantenservice van deze exchanges is van hoge kwaliteit.

Hoe kan ik Terra (LUNA) bewaren?

Je bewaart LUNA makkelijk en snel in de wallet van BitvavoCoinmerce, Bitcoin Meester of Litebit, mocht je de tokens hier hebben gekocht. Het is natuurlijk ook mogelijk om LUNA te bewaren in een hardware wallet. Dit is de meest veilige manier voor het bewaren van LUNA-munten.

Voordat je LUNA overmaakt naar je hardware wallet, is het belangrijk om voor de zekerheid even te controleren of de wallet inderdaad ondersteuning aan LUNA biedt. Dit is in de meeste gevallen wel het geval.

Conclusie

Terra is een open source blockchain protocol dat ondersteuning moet bieden voor algoritmische stablecoins. Cryptomunten ondergaan nu nog sterke koerswijzigingen, waardoor ze minder geschikt zijn als betaalmiddel. Het protocol van Terra is ontwikkeld om voor meer balans tussen vraag en aanbod te zorgen, wat voor stabielere prijzen zorgt. Update: Terra stablecoin verliest koppeling aan dollar.

LUNA is de cryptocurrency van Terra die gebruikt wordt als onderliggende waarde voor de UST-stablecoin, welke ook door Terra is ontwikkeld. Je vindt LUNA op verschillende crypto exchanges. Zelf raden we je aan om gebruik te maken van BitvavoCoinmerce, Bitcoin Meester of Litebit. Dit zijn Nederlandse exchanges waar je veilig, snel en makkelijk LUNA koopt.

Het is ook mogelijk om zelf liquiditeit aan Terra te verschaffen door jouw UST of LUNA tokens te swappen. Dit kan op het platform van Terra.

Terra is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Terra (LUNA) grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu