Online beleggen

Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een dApp en hoe werken ze?

Wat is een dApp en hoe werken ze?

Wat is een dApp en hoe werken ze?

dinsdag 01 februari 2022 - door Matt

Er komen steeds meer dApps op de blockchain. Dit zijn in feite applicaties zoals we die nu al kennen.

Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Microsoft Outlook of Spotify. Nu draaien deze applicaties nog op een lokale computer of webserver, maar het is ook mogelijk om ze op de blockchain te laten draaien, wat veel voordelen biedt.

In dit artikel leggen we je uit wat een dApp is en hoe ze werken. We zullen je ook vertellen op welke blockchains een dApp zou kunnen draaien.

Wat is een dApp?

Een dApp is een applicatie die op een blockchain draait. Het is dan ook een afkorting van Decentralized Application. Het is te vergelijken met een applicatie die normaalgesproken op een computer, laptop of server draait. Denk bijvoorbeeld aan applicaties als Spotify, Microsoft Outlook of Google Chrome. Deze applicaties draaien normaalgesproken lokaal op een apparaat als een laptop, mobiel of computer.

Ook bestaan er natuurlijk webapplicaties. Zo zijn er verschillende websites waar je een verzekering zou kunnen afsluiten met een onlineapplicatie. Of zijn er verschillende online gok websites. Dit zijn allemaal voorbeelden van webapplicaties die op een centrale server (de webserver) draaien. Via het internet kunnen wij deze applicaties gebruiken.

Zulke applicaties hoeven niet per se op een centrale plek, zoals een laptop of webserver, te draaien. Het is ook mogelijk om deze applicaties te verplaatsen naar het netwerk van de blockchain. Dit zorgt ervoor dat de applicatie decentraal wordt, omdat het decentrale netwerk van de blockchain de applicatie zal bewaren en onderhouden.

Hoe werkt een dApp?

Een dApp kan op verschillende manieren werken. Het is belangrijk om te onthouden dat een dApp alleen kan draaien door middel van een smart contract. Wanneer een blockchain geen ondersteuning voor smart contracts biedt, zal het onmogelijk zijn om een dApp te ontwikkelen op deze blockchain.

Wat is een smart contract?

Een smart contract kan vergeleken worden met een digitaal contract. Ontwikkelaars kunnen zo’n smart contract programmeren, en het contract automatisch een actie laten uitvoeren zodra er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Zo kan men programmeren dat token X wordt verzonden zodra gebruiker A token B naar een bepaald adres stuurt. Het smart contract wordt aangesloten op deze variabelen, waardoor het de mogelijkheid heeft te controleren of aan deze voorwaarden is voldaan. Wanneer het smart contract ziet dat gebruiker A daadwerkelijk token B naar een bepaald adres heeft verzonden, zal het smart contract automatisch token X verzenden.

Het lijkt alsof een smart contract alleen simpele functies uit kan voeren. Dat is niet helemaal waar. Met deze manier van werken kunnen namelijk ontzettend veel applicaties ontwikkeld worden.

Het bewaren van gebruikersdata

Wanneer je gebruik maakt van een webapplicatie, zoals Facebook, wordt jouw data bewaard op de webserver van deze applicatie. Je bent dan niet in controle over je eigen data. Vaak heb je wel de mogelijkheid om data aan te passen of te verwijderen, maar je weet nooit zeker of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Het kan best zo zijn dat het bedrijf van de webserver jouw data gewoon blijft bewaren. Je hebt immers niet eens de mogelijkheid om dit te controleren.

Een belangrijk kenmerk van dApps is dat de gebruikersdata wordt bewaard op machines van de nodes, die deel uitmaken van het blockchain netwerk. Zij hebben een kopie van de gehele blockchain. Wanneer je een actie uitvoert met een dApp, wordt deze actie als transactie opgeslagen in het blok van de blockchain.

De nodes van het blockchain netwerk kunnen niet bij deze informatie komen. Dit komt doordat de data in de blokken is beveiligd door middel van cryptografie. Iedere gebruiker is in het bezit van een private en public key. Beide sleutels worden bewaard in de crypto wallet die je gebruikt, zoals Metamask. Je hoeft jezelf hier dus geen zorgen over te maken.

Alleen jij bent in het bezit van de private key. De public key is daarentegen publiekelijk bekend. Niemand kan bij de inhoud van jouw data komen, alleen wanneer ze in het bezit zijn van jouw private en public key. Zonder de private key, en die hebben ze nooit, kunnen ze ook geen toegang krijgen tot jouw gegevens.

Dit betekent dat je als gebruiker van een dApp volledig in controle bent over de gegevens die je invoert bij een dApp.

Hoe wordt een dApp geprogrammeerd?

Een dApp kan in verschillende programmeertalen ontwikkeld worden. De meest voorkomende programmeertaal voor dApps is Solidity. Dit is de programmeertaal die is ontwikkeld door Ethereum, en wordt gebruikt voor alle applicaties die op deze blockchain draaien.

Veel andere blockchains maken ook gebruik van Solidity, al zijn er ook blockchains die zelf een eigen programmeertaal hebben bedacht. Met een eigen programmeertaal zijn er meer mogelijkheden in het programmeren van de applicatie.

Op welke blockchain kan een dApp op draaien?

Een dApp kan alleen op een blockchain draaien die ondersteuning biedt voor smart contracts. dApps hebben namelijk smart contracts nodig om hun functionaliteiten te kunnen uitvoeren. Deze blockchains worden ook wel layer 1 blockchains genoemd, omdat ze als basis fungeren voor de verschillende applicaties en protocollen die op de blockchain gebouwd kunnen worden.

Hieronder zie je een lijst van de belangrijkste blockchains waar dApps op kunnen draaien:

 • Ethereum (ETH). De blockchain van Ethereum is de meest gebruikte blockchain voor dApps. Je zult merken dat de meeste applicaties dan ook gebruik maken van deze blockchain, en de tokenstandaarden die het gebruikt, zoals ERC20- en ERC721-protocol.
 • Binance Smart Chain (BSC). Binance crypto exchange heeft een eigen blockchain die ondersteuning biedt voor dApps. Deze dApps maken gebruik van het BEP20-protocol. De Binance Smart Chain wordt een steeds populairdere blockchain voor ontwikkelaars die een dApp willen bouwen.
 • Cardano (ADA). De blockchain van Cardano biedt ondersteuning voor dApps, en is een stuk sneller en duurzamer dan de blockchain van Ethereum.
 • Solana (SOL). Ontwikkelaars hebben ook de mogelijkheid om een dApp op Solana te bouwen, welke tot wel 60.000 transacties per seconde kan verwerken.
 • Avalanche (AVAX). Een vrij nieuwe blockchain die dApp-ondersteuning biedt is Avalanche. Er draaien nu nog weinig applicaties op deze blockchain, maar daar zou snel verandering in kunnen komen.
 • TRON (TRX). De blockchain van Tron is nagenoeg gelijk aan die van Ethereum, al kunnen gebruikers op Tron veel sneller en tegen lagere prijzen transacties verwerken. Tron biedt net als Ethereum ondersteuning voor dApps.

Conclusie

Een dApp is een decentrale applicatie, welke op de blockchain draait. Het maakt niet uit welke blockchain dit is, zolang de blockchain maar ondersteuning biedt voor smart contracts. Een dApp wordt namelijk gebouwd op zo’n smart contract, en kan niet zonder deze techniek werken.

Het grootste voordeel van dApps is dat de data op een decentrale wijze wordt opgeslagen. Dit geeft gebruikers meer controle over hun eigen data, omdat alleen zij hierbij kunnen komen. Cryptografie zorgt ervoor dat alleen mensen die in bezit zijn van de juiste sleutels de informatie in kunnen zien.

Dit is een van de redenen dat steeds meer mensen voor een dApp kiezen. Het is de afgelopen jaren namelijk duidelijk geworden dat grote bedrijven als Facebook data van gebruikers verkopen aan derde partijen. Dit is iets dat nooit zou kunnen gebeuren bij dApps; er is immers niemand anders dan de eigenaar van de data die de data in zou kunnen zien.

Ethereum grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu