Online beleggen

Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Binance Coin (BNB)?

Wat is Binance Coin (BNB)?

Wat is Binance Coin (BNB)?

zaterdag 22 januari 2022 - door Matt

BNB, ook wel Binance Coin genoemd, is de cryptomunt van Binance. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is Binance een van de grootste en meest gebruikte crypto exchanges ter wereld.


Veel crypto handelaren maken gebruik van het platform dat Binance heeft ontwikkeld om zo hun cryptocurrencies te kunnen kopen.

In dit artikel leggen we je uit wat BNB is en hoe deze cryptomunt technisch gezien werkt. We laten je ook weten hoe je BNB kunt kopen op een crypto exchange (en bij welke exchange je dat het beste kunt doen).

Wat is BNB?

BNB is de munt van de Binance crypto exchange, en wordt ook wel Binance Coin genoemd. Deze cryptomunt behoort al lange tijd tot een van de grootste cryptomunten op basis van marktkapitalisatie. De munt heeft verschillende functies.

De belangrijkste functie van BNB is om te dienen als gebruikerstoken. Mensen die gebruik maken van de Binance crypto exchange, kunnen BNB gebruiken om tegen lagere kosten aankopen te doen. Dit geldt voor zowel de centrale Binance exchange als de decentrale exchange.

Binance wil hierdoor mensen aanmoedigen om gebruik te maken van BNB, wat natuurlijk ook voordelig uitpakt voor Binance. De gebruikers profiteren hier ook van, omdat BNB in waarde stijgt zodra het steeds meer gebruikt wordt. Volgens het klassiek economisch model stijgt de prijs van een product zodra de vraag toeneemt ten overstaande van het aanbod.

Wat is Binance?

Mocht je nog niet weten wat Binance is, geven we je graag een korte introductie. Binance is een crypto exchange die zijn oorsprong in Azië kent. De crypto exchange is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest gebruikte en belangrijkste exchanges ter wereld. De oprichter CZ is ondertussen één van de rijkste mensen ter wereld.

Echter is Binance niet alleen een exchange. Dit bedrijf is namelijk op verschillende vlakken binnen de crypto wereld actief. Zo kunnen gebruikers ook staken via het platform van Binance, en is er een eigen launchpad waarop IEO’s gelanceerd worden.

Binance is niet de enige exchange met een eigen munt. Voor een exchange kan het voordeliger zijn een eigen munt te hebben die gebruikers kunnen uitgeven op de crypto exchange. Hierdoor hoeven gebruikers lagere transactiekosten te betalen, en vergroot het ook het kapitaal van de exchange. Hieronder zie je de belangrijkste exchanges die een eigen cryptomunt hebben.

 • Crypto.com heeft de Crypto.com Coin (CRO);
 • Huobi heeft de Huobi Token (HT);
 • OKEx heeft de OKEx’s (OKB);
 • FTX-exchange heeft het FTX Token (FTT);
 • Coinmerce heeft de Coinmerce Coin (CM);
 • KuCoin heeft de KuCoin Shares (KCS).

Hoe werkt BNB?

BNB is een cryptocurrency die draait op de Binance Chain. Dit is de blockchain die door Binance zelf is ontwikkeld. Aanvankelijk draaide BNB eerst als ERC20-token op de blockchain van Ethereum. Echter besloot het team achter Binance dit in april 2019 te veranderen toen ze de Binance Chain lanceerden.

Sinds BNB op de Binance Chain draait, maakt het gebruik van het BEP2-tokenstandaard. Het initiële doel van BNB was om te dienen als native token voor de Binance DEX. Dit is de gedecentraliseerde exchange voor alle tokens die op de Binance Chain draaien.

Niet lang na de lancering van de Binance Chain, besloot het bedrijf om nog een blockchain te lanceren die parallel zou lopen aan de Binance Chain. Deze blockchain heet de Binance Smart Chain (BSC) en concurreert met Ethereum. De Binance Smart Chain biedt namelijk ondersteuning voor smart contracts, waardoor ontwikkelaars een eigen applicatie op Binance kunnen ontwikkelen. BNB wordt gebruikt als gas voor de uitvoering van smart contracts.

De tokens die op de Binance Smart Chain draaien en gebruik maken van de smart contract functionaliteiten gebruiken het BEP20-tokenstandaard. Dit tokenstandaard is geschikt om code te bewaren en kan indien nodig ook als NFT dienen.

Burning van tokens maakt BNB uniek

Er is een eigenschap die BNB uniek maakt. Binance heeft namelijk vanaf het begin af aangegeven dat het iedere 3 maanden BNB-tokens zou kopen met 20% van de winst die ze in dit kwartaal hadden gemaakt. Deze tokens zouden voor de marktprijs gekocht worden, waarna ze vernietigd worden door middel van burning.

Dit systeem van burning zorgt ervoor dat de voorraad BNB steeds kleiner wordt. Bij de lancering van BNB waren er in totaal maximaal 200 miljoen tokens. Dit aantal wordt steeds kleiner, tot een voorraad van 100 miljoen BNB is bereikt.

Binance heeft ervoor gekozen om tokens te verbranden om zo de schaarste rondom BNB te vergroten. Zoals al eerder in dit artikel is aangegeven, zorgt een vermindering van het aanbod ervoor dat de prijs zal stijgen, wanneer de vraag relatief gezien gelijk blijft of zelfs toeneemt.

Dit pakt voor verschillende partijen goed uit, en het maakt BNB voor veel handelaren een populaire munt om in te investeren.

Waar kan ik BNB kopen?

BNB is bij verschillende crypto exchanges te koop. Natuurlijk ligt het voor de hand om BNB bij Binance te kopen. Dit is een van de meest gebruikte crypto exchanges ter wereld, en daarom kun je het zonder twijfel als veilig beschouwen. Ook liggen de transactiekosten voor het kopen van BNB bij Binance lager dan bij andere exchanges.

In het verleden was het mogelijk om BNB met iDeal te kopen bij Binance, maar door problemen met internationale wet- en regelgeving besloot de Europese Unie het onmogelijk te maken dat dat Binance SEPA transacties, waar iDeal onder valt, zou kunnen uitvoeren.

Mocht je liever BNB kopen met iDeal, dan kun je ervoor kiezen om BNB bij Bitvavo te kopen. Dit is een van de meest gebruikte Nederlandse crypto exchanges. De transactiekosten van Bitvavo liggen relatief gezien erg laag. Ook biedt deze crypto exchange verschillende betaalmogelijkheden, waarvan iDeal, SEPA en Bancontact de meest gebruikte zijn.

Hoe kan ik BNB-tokens bewaren?

Na aankoop van BNB kun je deze natuurlijk bewaren in de hot wallet van de crypto exchange. Dit is een software wallet die direct is gekoppeld aan de exchange. Het voordeel is dat je de munten niet naar een externe wallet hoeft te verplaatsen, al heb je natuurlijk wel altijd deze mogelijkheid.

Een externe wallet kan een stuk veiliger zijn wanneer het een hardware wallet betreft. Dit is een soort USB-stick die los te koppelen is van een computer. Bekende merken die een hardware wallet uitgeven zijn Ledger en Trezor. Sinds kort kan je ook de revolutionaire cold wallet NGRAVE ZERO bestellen. Het zijn allen veelgebruikte cold wallets die ook als veilig ondervonden zijn. Het is altijd mogelijk om BNB-tokens te verplaatsen naar een dergelijke hardware wallet.

Conclusie

BNB is de cryptomunt van de Binance exchange. Deze munt draait op de Binance Chain, wat een door Binance ontwikkelde blockchain is. BNB werd bedacht om te dienen als gas voor de Binance DEX. Deze gedecentraliseerde exchange draait op de Binance Chain en biedt gebruikers de mogelijkheid om tokens te kopen die gebruik maken van het BEP2-tokenstandaard.

Wanneer je BNB wilt kopen, kun je dit doen op een crypto exchange als Binance of Bitvavo. Binance ligt natuurlijk voor de hand, al kun je hier niet met iDeal betalen. Daarom kan het aantrekkelijker zijn om BNB te kopen bij Bitvavo. Dit is de meest gebruikte Nederlandse crypto exchange.

BNB is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

BNB grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu