Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Filecoin?

Wat is Filecoin?

Wat is Filecoin?

donderdag 06 januari 2022 - door Redactie

Filecoin is een blockchain waar je als gebruiker je bestanden in de gedecentraliseerde cloud kunt bewaren.


Je bent hierdoor volledig in controle over je eigen bestanden, en hoeft niet te vertrouwen op de beloftes die een groot bedrijf als Google of Apple maakt. In dit artikel lees je meer over wat Filecoin is, hoe het werkt en waar je de FIL-cryptomunt van dit project kunt kopen.

Welk problem lost Filecoin op?

Er zijn verschillende manieren waarop jij je data kunt bewaren. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk de lokale opslag op het apparaat dat je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de harde schijf van je computer of laptop. Er kleeft echter wel een nadeel aan lokale opslag. Je kunt namelijk niet altijd bij je bestanden komen, tenzij je het apparaat gebruikt waar de bestanden op zijn opgeslagen. Mocht het apparaat zijn gestolen, ben je ook de bestanden die hierop staan kwijt.

Om dit probleem op te lossen, zou je van de cloud gebruik kunnen maken. Je slaat je bestanden dan in feite op de server van iemand anders op, en kunt hier vervolgens bij komen door middel van een internetverbinding. Het voordeel van cloudopslag is dat je ten alle tijden bij je bestanden kunt komen, ongeacht het apparaat waar je gebruik van maakt. Naast een internetverbinding heb je natuurlijk ook de juiste inloggegevens van de cloudopslag nodig.

Er zijn veel aanbieders van cloudopslag. De grootste aanbieders zijn Google, met Google Drive, Dropbox en Apple, met de iCloud. Gebruikers kunnen makkelijk en snel hun bestanden op de cloudopslag van deze bedrijven bewaren.

Het is echter maar de vraag hoe veilig het is, ondanks dat dit soort bedrijven natuurlijk beloven om bestanden van klanten veilig te bewaren. Gebruikers zijn namelijk niet in controle over de wijze waarop hun eigen data wordt bewaard, wanneer ze gebruik maken van de cloudopslag van een extern bedrijf. De bestanden staan immers op de servers van deze bedrijven, en zij kunnen hier alles mee doen. In het verleden is er bijvoorbeeld een hack geweest op de iCloud van Apple, waarbij veel bestanden zijn gelekt.

Filecoin wil dit probleem oplossen door een gedecentraliseerde cloudopslag aan te bieden die draait op de blockchain. Dit geeft gebruikers controle op de wijze waarop zij hun bestanden bewaren. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de voordelen die de blockchain technologie biedt.

Wat is Filecoin?

Filecoin is een crypto project dat gebruikers hun data op een gedecentraliseerde manier laat opslaan. De bestanden worden bewaard op de blockchain, waardoor gebruikers weer in controle zijn over hun eigen bestanden. Filecoin zorgt ervoor dat de nodes binnen het blockchain netwerk geen toegang kunnen krijgen tot de bestanden, waardoor volledige veiligheid gegarandeerd wordt.

Om van de cloudopslag gebruik te kunnen maken, zul je de miners in het netwerk moeten betalen met de FIL-cryptocurrency. Dit is de native cryptomunt van het project, dat voor verschillende functies gebruikt kan worden.

Hoe werkt Filecoin?

Wanneer een gebruiker van de cloudopslag gebruik wil maken, zal hij hier een vergoeding voor moeten betalen. Deze vergoeding gaat naar de miners in het netwerk van Filecoin. De miners bieden namelijk computeropslag aan, waar de bestanden van gebruikers op worden bewaard. In eerste instantie zou je misschien denken dat het niet veilig is om bestanden op de computer van een miners te bewaren die je niet kent. Filecoin heeft echter een techniek ontwikkeld waardoor dit veilig gebeurt.

De data van gebruikers wordt in stukjes opgedeeld, en vervolgens verspreid over verschillende miners. Wanneer deze data in stukjes is verdeeld, heeft iemand er niks aan. Het is namelijk corrupte data wanneer deze niet volledig is, en er is geen enkele mogelijkheid om voor een klein deel inzicht te krijgen in de data.

Er is echter één manier om weer toegang te krijgen tot deze bestanden. Dit kan alleen met de juiste private key. Deze wordt bewaard in de speciale Filecoin-wallet die iedere gebruiker nodig heeft. Zonder de private key, kunnen de stukjes data niet ‘in elkaar gezet’ worden. Het is dus onmogelijk om zonder de private key toegang te krijgen tot de bestanden die op het netwerk van Filecoin worden bewaard.

Wat zijn de voordelen van Filecoin?

  • Gebruikers zijn in controle over hun data. Deze wordt namelijk niet op één centrale plek opgeslagen. In plaats daarvan wordt de data onderverdeeld over meerdere miners in het netwerk van Filecoin.
  • De blockchain maakt gebruik van speciale encryptie, waardoor data alleen toegankelijk is wanneer de gebruiker in bezit is van de juiste sleutels.
  • Iedereen kan een miner worden in het netwerk van Filecoin wanneer hij computeropslag over heeft, en hier graag wat extra geld mee wil verdienen.
  • De FIL-cryptomunt heeft een belangrijke functie binnen het Filecoin-project, maar kan ook gebruikt worden als investering.

Waar kan ik Filecoin (FIL) kopen?

Het token van Filecoin heet FIL, en is te koop bij veel crypto exchanges. De veiligste manier om deze tokens te kopen is door het te doen bij een centrale crypto exchange. Hier zijn onder andere Bitcoin Meester, Coinmerce of Bitvavo voor geschikt.

Deze crypto exchanges zijn in Nederland gevestigd, en staan daarom ook onder toezicht van Nederlandse instanties. Je kunt daarom zonder zorgen FIL-tokens kopen bij deze crypto exchanges. Daarnaast kun je bij Nederlandse crypto exchanges zoals Bitvavo ook gebruik maken van betaalmogelijkheden als iDeal en SEPA.

Hoe kan ik FIL-tokens bewaren?

Wanneer je FIL-tokens bij een gecentraliseerde exchange koopt, kun je ze bewaren in de hot wallet van de exchange. Dit is veiliger dan ze te bewaren in een externe hot wallet, zoals Metamask. Er zijn in het verleden al verschillende hacks geweest bij deze wallets, omdat ze extern in de browser draaien.

De veiligste manier waarop je jouw FIL-tokens kunt bewaren is in een hardware wallet, zoals die van Ledger of Trezor. Dit is een wallet die te vergelijken is met een USB-stick. Zodra deze is losgekoppeld van een laptop of computer, kunnen hackers onmogelijk cryptocurrencies stelen die aan deze wallet zijn verbonden.

Conclusie

Filecoin biedt mensen de mogelijkheid om hun bestanden op een veilige manier in de cloud te bewaren. Je bent als gebruiker volledig in controle over je eigen bestanden, omdat deze alleen toegankelijk zijn wanneer je in bezit bent van de juiste private key.

Data van gebruikers wordt in stukken verdeeld en opgeslagen op verschillende miners in het netwerk van Filecoin. Alleen met de juiste private key kan een gebruik de opgesplitste delen aan elkaar zetten, om zo toegang te krijgen tot de bestanden.

Wanneer je vertrouwen hebt in Filecoin, zou je de FIL cryptocurrency van dit project kunnen kopen. Het is een token dat in het verleden al vaker in waarde is gestegen, en kan daarom een lucratieve investering zijn. Natuurlijk biedt dit geen garantie voor de toekomst, en is het altijd aan te raden om zelf goed onderzoek te doen naar dit project. Lees hier nog meer over cryptomunten kopen.

FIL is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Filecoin grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu