Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is FTT of de FTX Token?

Wat is FTT of de FTX Token?

Wat is FTT of de FTX Token?

vrijdag 17 december 2021 - door Matt

Nog niet lang geleden, in 2019, werd het FTX-platform geboren. Vanaf dat moment konden crypto handelaren bij FTX terecht om cryptocurrencies te kopen en verkopen.


In het speciaal focust dit snelgroeiend platform zichzelf op futures-contracten en crypto-activaderivaten. We leggen je in dit artikel meer uit over wat FTX Token is en hoe dit platform werkt.

Wat is FTX Token?

FTX Token is een cryptocurrency van het FTX-platform. Op dit platform kunnen handelaren van cryptocurrencies terecht voor een breed assortiment aan derivaten en leveraged trades. Het is dus niet een gewone exchange waar je niet alleen terecht kun voor normale verkopen. Dit is wel mogelijk, maar hier ligt niet de voornaamste focus van het platform.

Het platform biedt veel opties op het gebied van opties en derivaten. Zo kunnen handelaren bijvoorbeeld gebruik maken van een 20x hefboom. Hierdoor is het mogelijk om grote winsten te behalen op de crypto die de handelaar verhandeld. Echter moet wel opgemerkt worden dat zulke leverages ontzettend risicovol kunnen zijn. Met een kleine inzet kan zo een heel portfolio geliquideerd worden. Daarom is het aan te raden om hier pas gebruik van de maken zodra je gevorderd bent. Regelmatig crashen de cryptomarkten door liquidaties van leveraged longs.

Naast hefbomen kan er ook gebruik worden gemaakt van MOVE-contracten, olie-futures, voorspellingsmarkten (tokens) en verschillende crypto-indexen. Het zijn allemaal producten die door FTX zijn opgezet om te verkopen op hun eigen platform.

Dit is niet waar het bij blijft. Het platform biedt namelijk ook de volgende mogelijkheden aan voor zijn gebruikers:

 • Hogere liquiditeit
 • Liquidatiefonds
 • Stablecoin-settlements
 • Fiattransfers
 • Onbeperkte opnames
 • Marge-wallet-conversies
 • Mobiele applicatie
 • OTC-desks (Over The Counter)

Met deze functies laat FTX zien dat het geen platform voor de beginnende crypto trader is. Deze functionaliteiten zijn namelijk voornamelijk geschikt voor gevorderde crypto handelaren die al jaren ervaring hebben.

Beperkingen

De vele functies zorgen ervoor dat FTX in verschillende landen niet volledig te gebruiken is. Door lokale wet- en regelgeving kan FTX niet al zijn functies openzetten voor gebruikers in landen als de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, China, Canada en landen die binnen de Europese Unie vallen.

In Europa is het bijvoorbeeld niet mogelijk om van alle hefbomen gebruik te maken. Eerder werd ook Binance al door de EU op de vingers getikt omdat ze te gevaarlijke hefbomen aan zouden bieden. Hetzelfde gebeurt dus met FTX, die niet al zijn functies aan kan bieden in de EU.

Hoe veilig is de FTX-exchange?

Veiligheid is een van de belangrijkste punten waar je een crypto exchange op zou moeten beoordelen. Je wilt natuurlijk niet dat je jouw cryptocurrencies verliest doordat een platform niet veilig genoeg is.

Tot nu toe zijn er nog geen hacks geweest op het platform van FTX. De beveiliging lijkt dus op orde te zijn, al geeft het team achter FTX niet veel vrij over hoe ze de beveiliging hebben geregeld.

Gebruikers kunnen hun account zelf nog beter beveiligen door gebruik te maken van twee-factor-authenticatie (2FA). Door dit in te schakelen, is het alleen mogelijk om in te loggen zodra er een extra code wordt ingegeven. Deze code wordt door middel van Authy, Google Authenticator of per SMS naar de gebruiker verstuurd.

Veiligheid tijdens het handelen

FTX biedt ook nog op een ander gebied extra veiligheid aan zijn gebruikers. Omdat gebruikers toegang krijgen tot hefboomproducten, is er altijd een kans dat men veel geld verliest. Dat kan geld zijn dat iemand misschien niet zou kunnen missen. Daarom hebben ze een speciaal verzekeringsfonds.

Op het moment dat je een hogere hefboom gebruikt, betaal je een extra vergoeding. Deze vergoeding gaat naar het verzekeringsfonds. Mocht de liquidatiemotor van FTX niet slagen om een grote marktbeweging op te vangen, zal iedereen die onterecht is geliquideerd een vergoeding uit het fonds ontvangen.

FTX wil zijn gebruikers dus extra garant staan wanneer er iets misgaat. De kans dat er bij een hefboom iets misgaat door een plotselinge prijsstijging of -daling, wordt door FTX enigzins opgevangen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een liquidatiemotor, waar we het net al over hadden. Dit is een mechanisme dat ernstige marktbewegingen op moet vangen, om zo onterechte liquidaties van open posities te voorkomen.

FTT-token

Het platform van FTX heeft een eigen token, genaamd het FTT-token. Dit token kun je kopen als belegging, wanneer je verwacht dat de prijs ervan in de toekomst gaat stijgen. Het is echter ook mogelijk om het te gebruiken op het FTX-platform.

Door het FTT-token te gebruiken, ontvang je de volgende voordelen:

 • Je betaalt lagere transactiekosten op het platform;
 • Je ontvangt gesocialiseerde inkomsten uit het verzekeringsfonds.

Ook zorgt FTX ervoor dat een deel van de FTT-tokens wordt verbrand, waardoor de waarde zou moeten stijgen. Een deel hiervan zal naar het verzekeringsfonds gaan, zodat gebruikers van FTX minder risico lopen.

Waar kan ik FTT-tokens kopen?

Het token van FTX Token heet FTT, en is te koop bij veel crypto exchanges. De veiligste manier om deze tokens te kopen is door het te doen bij een centrale crypto exchange. Hier zijn onder andere Bitcoin Meester, Coinmerce en Bitvavo voor geschikt.

Deze crypto exchanges zijn in Nederland gevestigd, en staan daarom ook onder toezicht van Nederlandse instanties. Je kunt daarom zonder zorgen FTT-tokens kopen bij deze crypto exchanges.

Natuurlijk kun je het FTT-token ook kopen op het FTX-platform. De interface van het platform is echter wel voornamelijk gericht op gevorderde crypto traders. Wanneer je nog weinig ervaring hebt met crypto trading, is het aan te raden om voor een exchange als Bitvavo te kiezen. Zij hebben een simpele interface waarmee je makkelijk en snel FTT-tokens met bijvoorbeeld iDeal kunt kopen.

Hoe kan ik FTT-tokens bewaren?

Wanneer je FTT-tokens bij een gecentraliseerde exchange koopt, kun je ze bewaren in de hot wallet van de exchange. Dit is veiliger dan ze te bewaren in een externe hot wallet, zoals Metamask. Er zijn in het verleden al verschillende hacks geweest bij deze wallets, omdat ze extern in de browser draaien.

De veiligste manier waarop je jouw FTT-tokens kunt bewaren is in een hardware wallet, zoals die van Ledger of Trezor. Dit is een wallet die te vergelijken is met een USB-stick. Zodra deze is losgekoppeld van een laptop of computer, kunnen hackers onmogelijk cryptocurrencies stelen die aan deze wallet zijn verbonden.

Conclusie

FTX Token is een cryptocurrency van het FTX-handelsplatform. Op dit platform kunnen gevorderde handelaren van cryptocurrencies terecht voor speciale crypto producten. Denk aan speciale hefbomen, MOVE-contracten en OTC-verkopen. De hefbomen gaan tot 20, wat natuurlijk erg risicovol kan zijn. Een ernstige marktbeweging zou onterecht open posities kunnen liquideren.

Om dit te voorkomen, maar het platform gebruik van een speciale liquidatiemotor. Mocht er toch iets misgaan, zullen gebruikers een vergoeding ontvangen uit het verzekeringsfonds. Op deze manier wil FTX zijn gebruikers beschermen tegen onterechte verliezen.

Wanneer je gelooft in het FTX-platform, zou je kunnen investeren in het FTT-token van dit project. Het token is niet alleen op het FTX-platform te koop. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om FTT-tokens te kopen bij crypto exchanges als Bitcoin Meester, Coinmerce of Bitvavo. In het laatste geval is het ook mogelijk om FTT met iDeal te kopen.

FTX is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

FTT grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu