Online beleggen

Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is VeChain (VET)?

Wat is VeChain (VET)?

Wat is VeChain (VET)?

zaterdag 20 november 2021 - door Matt

VeChain (VET) is een cryptocurrency gewijd aan de traceerbaarheid van verzamelobjecten en consumentenproducten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een eigen blockchain, een systeem van chips (RFID, NFC) en QR-codes om informatie te lezen.


Wat is de VeChain?

VeChain (VET) is een blockchain en biedt een technologische oplossing die tot doel heeft activa te digitaliseren om uitwisselingen tussen de virtuele en fysieke wereld te vergemakkelijken. Het zorgt ervoor dat dit altijd transparant gebeurt.

Om dit te bereiken biedt VeChain gebruikers de mogelijkheid om elk product te traceren, zodat de traceerbaarheid en authenticiteit te allen tijde gegarandeerd zijn. VeChain registreert alle informatie over het product (grondstoffen, productie- en transportstadia, kenmerken).

In de voedingssector maakt de VeChain het bijvoorbeeld mogelijk om duidelijkheid te bieden in de prijzen die boeren voor hun producten hebben gekregen. In de luxe- of modesector garandeert het dat een merkproduct geen namaak is. Door gebruik te maken van de blockchain kunnen consumenten er zeker van zijn dat de gegevens geldig zijn en dat er op geen enkel punt in de levenscyclus mee is geknoeid.

Het team achter VeChain

VeChain is een project dat in 2017 is opgestart door de VeChain Foundation, gevestigd in Singapore. Aan het roer staan Sunny Lu, voormalig directeur nieuwe technologieën bij Louis Vuitton China, en Leon Shang, voormalig directeur operations bij eBay.

Veel voormalige werknemers van Alibaba en IBM maken ook deel uit van het VeChain-team. Eerder werd het project gebouwd op de Ethereum-blockchain, voordat het verhuisde naar zijn eigen blockchain: VechainThor. Deze laatste werkt met VET, maar ook met een secundaire munt (de Thor of VTHO) die door bedrijven wordt gebruikt om te betalen voor het gebruik van diensten en technologieën van het hele VeChain-ecosysteem.

Hoe werkt VeChain?

VeChain is een blockchain die op unieke wijze de functies implementeert die je gewend bent te zien in projecten van dit type. Er zal dus dieper moeten worden ingegaan op de unieke aspecten van dit netwerk, ook om de functionaliteit en het toekomstig potentieel ervan te begrijpen.

Het project begint met een publieke blockchain, die volgens de oprichters gericht is op massale invoering, met bijzondere aandacht voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen.

Zoals gezegd werd de dienst in eerste instantie ontworpen voor de Ethereum-blockchain, en verhuisde vervolgens naar zijn eigen netwerk in 2018. De reden voor deze verandering is de onmogelijkheid voor Ethereum om grootschalige commerciële projecten te ondersteunen, zelfs in termen van dApps.

Het bestuur van het VeChain-project wil bedrijven ook een kostenplan bieden dat altijd op voorhand kan worden berekend. Dit is een aspect waarop het Ethereum-netwerk momenteel nog erg onbetrouwbaar zijn.

Steun voor smart contracts bestaat vooral vanwege de mogelijke toepassingen van deze nieuwe technologie in de bedrijfssector. Maar hoewel het project beweert gericht te zijn op de bredere toepassing van een geïntegreerd blockchain-systeem, kan het in feite in de eerste plaats de behoeften van grote ondernemingen dienen.

De traceerbaarheid van producten wordt mogelijk gemaakt door een markeringssysteem met NFC- of RFID-chips, alsook met QR-codes. Gebruikers kunnen (met een smartphone of ander toestel) elk uitgerust product scannen om meer te weten te komen over:

 • Het merk;
 • De geschiedenis;
 • De herkomst;
 • De fabricage- en opslagomstandigheden;
 • De gebruikte materialen;
 • Alle te volgen conserverings- en transportinstructies.

Voor bepaalde waardevolle producten die van hand tot hand gaan (kunstwerken, oldtimers), kan VeChain ook de verschillende eigenaars vermelden die elkaar in de loop van de tijd hebben opgevolgd.

Tools voor ontwikkelaars

Maar VeChain biedt niet alleen een blockchain. Het biedt ook een aantal tools voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties. Dit is een van de sleutels tot het succes ervan, althans bij zeer grote ondernemingen.

Wie zich bij dit project aansluit, heeft niet alleen een krachtige blockchain tot zijn beschikking, maar ook programmeertools die voor diezelfde blockchain zijn ontwikkeld door het bedrijf dat het runt.

VeChain wil een compleet ecosysteem zijn, waarbinnen alles aanwezig moet zijn wat nuttig kan zijn voor bedrijven en ontwikkelaars om applicaties, tracking van de toeleveringsketen en controlesystemen te creëren.

Het project blijft nieuwe functies ontwikkelen en nieuwe creatieve mogelijkheden bieden voor degenen die het willen gebruiken. Er zijn maar weinig blockchains die in de buurt komen van waar VeChain mee bezit is en al heeft bereikt.

Waarvoor is VeChain gemaakt?

VeChain is een enterprise blockchain die fungeert als gegevensmakelaar en essentiële gegevens levert over producten, organisaties en diensten.

Automobielindustrie

Het potentieel van de VeChain-technologie wordt nu benut in verschillende sectoren, zoals de automobielindustrie. VeChain heeft samengewerkt met bedrijven als BMW en Renault en vele andere bekende merken binnen deze markt.

De fabrikanten van auto’s kunnen zo iedere stap in het ontwikkelproces opslaan op de blockchain, waardoor consumenten kunnen zien hoe een auto in elkaar is gezet en waar de onderdelen vandaan komen.

Retailindustrie

Je wilt natuurlijk liever geen kleding kopen die door kinderen in elkaar is gezet. Ook wil je waarschijnlijk geen namaakproduct kopen wanneer je verwacht dat het een merkproduct betreft. Wanneer deze data staan opgeslagen op de blockchain, kun je precies zien door wie een product in elkaar is gezet, en welk merk het product heeft geproduceerd.

Voedingsindustrie

Je kunt al voor een lage prijs bananen in de supermarkt kopen. Maar heeft de boer dan wel genoeg geld ontvangen voor zijn bananen? Dat kun je als consument zien wanneer dit op de blockchain staat opgeslagen. Het is voor consumenten zo een stuk eenvoudiger om alleen fairtrade-producten te kopen.

Waar koop ik VET?

Wanneer je in het VeChain-project gelooft, kun je ervoor kiezen om te investeren in het VET-token. Het token heeft in het verleden al een mooie koersstijging laten zien, en is daarom zeer geschikt om het als investering te gebruiken. Door het token te kopen, draag je ook nog eens bij aan de werking van het platform.

Het is gelukkig niet moeilijk om aan het VET-token te komen, omdat het op vrijwel iedere crypto exchange te koop is. We raden je echter niet aan om dit op de eerste de beste exchange die je tegenkomt te doen. Wij hebben zelf erg goede ervaringen met Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester.

Dit zijn Nederlandse crypto exchanges die eerlijk, betrouwbaar en veilig zijn. Daarnaast beschikken ze over een Nederlandse klantenservice. Dat betekent dat je snel en makkelijk in je eigen taal geholpen kunt worden.

In welke wallet kan ik VET opslaan?

VET is een veelvoorkomende cryptomunt, en kan daarom in vrijwel iedere wallet opgeslagen worden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in de software wallet van de crypto exchange die je gebruikt. Je hoeft VET dan niet over te zetten naar een andere wallet. Dit is natuurlijk wel mogelijk, wanneer je jouw VET bijvoorbeeld liever in een MetaMask-wallet of TrustWallet opslaat.

Het is ook mogelijk om VET op te slaan in een Ledger of Trezor hardware wallet. Dit is ook meteen de veiligste manier om VET op te slaan. Je moet de wallet dan natuurlijk wel op een veilige plek bewaren, evenals de seedphrase.

Conclusie

VeChain kan een grote impact maken op onze consumptiemaatschappij. Producten van producten kunnen het gehele productieproces op de blockchain opslaan met VeChain. Dit zorgt ervoor dat het voor consumenten duidelijk is waar onderdelen van een product vandaan komen, of het een namaakproduct betreft en of een boer een eerlijke prijs voor zijn producten heeft gekregen.

Wanneer je in dit project gelooft, kun je het VET-token kopen. Deze is te kopen op verschillende crypto exchanges, waaronder Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester.

VET is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

VeChain Thor grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline


Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu