Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Polkadot (DOT)?

Wat is Polkadot (DOT)?

Wat is Polkadot (DOT)?

woensdag 03 november 2021 - door Matt

Polkadot is een protocol dat meerdere verschillende blockchains aan elkaar koppelt tot één verenigd netwerk.


We kunnen dus zeggen dat Polkadot goed bezig is om de interoperabiliteit van blockchains te verbeteren.

We leggen je in dit artikel uit wat het Polkadot-netwerk is, hoe het werkt en waar je het DOT-token het beste zou kunnen kopen.

Wat is Polkadot?

Polkadot is een protocol dat een netwerk van verschillende blockchains die met elkaar zijn verbonden verenigt. Het Polkadot-netwerk vergemakkelijkt de schaalbaarheid door deze blockchains met elkaar te laten communiceren in een veilige en transparante omgeving.

Het Polkadot-protocol is ontworpen om afzonderlijke blockchains met elkaar te verbinden en te beveiligen. Of het nu gaat om openbare netwerken, particuliere blockchains, oracles of andere Web 3.0-technologieën. Het maakt de totstandbrenging van een internet mogelijk waar onafhankelijke blockchains informatie kunnen uitwisselen onder gemeenschappelijke veiligheidsgaranties.

Het Polkadot-netwerk maakt het dus mogelijk om willekeurige gegevens (dus niet alleen tokens) over te dragen tussen blockchains. Met de technologie van Polkadot is het mogelijk om applicaties te creëren die gegevens van een private blockchain verkrijgen en deze gebruiken op een publieke blockchain.

Zo zou bijvoorbeeld een private blockchain die de academische gegevens van een school bevat, bewijs van een diploma kunnen communiceren met een publieke blockchain, zonder dat de informatie openbaar wordt gemaakt.

Het team achter Polkadot

Aangezien het Polkadot-project volledig open source is, zijn er verschillende mensen die aan het project werken. Zij zijn verdeeld over verschillende bedrijven die oplossingen ontwikkelen op basis van het protocol. Hiertoe behoren teams van Parity Technologies, ChainSafe, Soramitsu en Edgeware.

De ontwikkeling van het Polkadot-ecosysteem staat dus niet onder leiding van een vast team, aangezien iedereen kan meedoen. Het project wordt geleid door de Web3 Foundation, waarvan Gavid Wood de voorzitter is. Hij is daarnaast ook oprichter van Parity Technologies, mede-oprichter van Ethereum en mede-oprichter van Polkadot.

Peter Czaban is de CTO van de Web3 Foundation. Hij heeft een MSc in Engineering van de universiteit van Oxford en heeft eerder gewerkt in de defensie-, financiële en data-analyse sectoren. Robert Habermeier is de mede-oprichter van Polkadot en heeft een achtergrond in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van blockchain en cryptografie.

Hoe werkt Polkadot?

Het Polkadot-netwerk is een netwerk met meerdere ketens, inclusief een interoperabiliteitsprotocol, en bestaat uit de Relay Chain, parachains, parathreads en bridges.

Relay Chain

De Relay Chain is de centrale keten van het Polkadot netwerk en kan worden beschouwd als de mainchain. Alle Polkadot-validators slaan hun DOT's op in de Relay Chain. De rol hiervan binnen het Polkadot-ecosysteem is van het grootste belang en bestaat uit het coördineren van de consensus en de communicatie tussen de parachains via de bridges.

Transacties op de Relay Chain zullen hogere kosten hebben dan die op de parachains. Dit komt omdat het meeste rekenwerk moet worden gedelegeerd aan de parachains, die verschillende implementaties en kenmerken hebben.

Momenteel wordt elke 6 seconden een Relay Chain-blok geproduceerd. Dit kan veranderen, afhankelijk van de behoeften van het netwerk op een bepaald moment. Zo kan de productietijd van een blok worden teruggebracht tot 2 of 3 seconden om de capaciteit van het netwerk om veel transacties te verwerken te vergroten.

Parachains

Parachains vormen het hart van het Polkadot-netwerk en maken het project bijzonder. De meeste acties die op het hele Polkadot-netwerk worden uitgevoerd, worden gedelegeerd aan deze zogenaamde parachains.

Meestal neemt een parachain de vorm aan van een blockchain, maar het hoeven geen echte blockchains te zijn. Parachains kunnen hun eigen economie hebben met hun eigen tokens, zonder dat het DOT-token noodzakelijk is voor de werking.

Het Polkadot-protocol stelt parachains in staat om hun implementaties op het netwerk op een gedecentraliseerde en veilige manier te financieren.

Wanneer slots op de Relay Chain worden geveild, kan iedereen een nieuwe financieringscampagne opzetten om een parachain slot te verkrijgen. Wanneer een campagne wordt opgezet, kunnen maximaal vier slots worden geselecteerd voor een totale duur van ongeveer twee jaar.

Parathreads

Parathreads werken op dezelfde manier als parachains, behalve dat ze tijdelijk kunnen deelnemen aan het Polkadot-netwerk, zonder dat ze een toegewezen slot hoeven te huren. Op die manier kunnen chains die geen volledig slot op het netwerk zouden kunnen krijgen toch deelnemen aan de gedeelde veiligheid van Polkadot.

Bovendien biedt deze optie ook een uitstapmogelijkheid voor parachains, voor het geval zij geen eigen slot meer nodig hebben, maar nog wel van de Relay Chain gebruik willen maken.

Bridges

Door middel van bridges kunnen twee afzonderlijke ketens met elkaar communiceren. Met bridges kunnen bijvoorbeeld parachains en parathreads verbinding maken en communiceren met netwerken buiten Polkadot, zoals Cardano, Ethereum of zelfs Bitcoin.

Nominated Proof of Stake (NPoS)

Polkadot gebruikt Nominated Proof of Stake (NPoS) als een consensus algoritme voor de werking van zijn netwerk. Dit algoritme, die als hybride wordt omschreven, is samengesteld uit GRANDPA en BABE. Dit zijn twee mechanismen die elk een specifieke en complementaire rol spelen.

BABE

BABE (Blind Assignment for Blockchain Extension) is het blokproductiemechanisme dat tussen nodes loopt en de validators van nieuwe blokken bepaalt. Het BABE-protocol wijst slots voor de productie van blokken toe aan validators op basis van hun staking.

Om de 6 seconden nemen Polkadot-validators deel aan een loterij die hen vertelt of ze al dan niet worden geselecteerd om het blok in een slot te valideren. Aangezien dit mechanisme berust op een willekeurige component, kunnen verschillende validators kandidaat zijn voor hetzelfde slot.

In andere gevallen kan een slot leeg zijn, wat resulteert in andere blokcreatie-tijden. In dat geval neemt een secundair algoritme het over en selecteert deze een validator die geschikt is om het blok te maken.

GRANDPA

GRANDPA (GHOST-based Recursive ANcestor Deriving Prefix Agreement) is het afrondingsmechanisme dat is geïmplementeerd voor de Relay Chain van Polkadot.

Dit protocol kan een nieuw blok afronden, ongeacht het aantal blokken dat is verstreken sinds het laatste blok werd voltooid. GRANDPA kan blokken bijna onmiddellijk afwerken.

Als het netwerk overbelast is, kan GRANDPA theoretisch miljoenen blokken tegelijk afwerken zonder enige overhead. De operatie houdt in dat een gemeenschappelijk blockchainvoorvoegsel wordt gevonden waar alle validators het over eens kunnen zijn.

Het DOT-token van Polkadot

DOT is het eigen token van het Polkadot netwerk dat voor de uitvoering van belangrijke functies van het platform wordt gebruikt.

De kleinste rekeneenheid in het Polkadot-netwerk is de Planck (een verwijzing naar de Planck-lengte, de kleinst mogelijke afstand in het fysieke universum). Je kunt de Planck vergelijken met de satoshi voor Bitcoin of de wei voor Ether.

In tegenstelling tot Bitcoin en zijn 21 miljoen BTC, is DOT inflatoir. Dit betekent dat er geen maximumaantal tokens in omloop is.

Stemmen met DOT

De eerste functie van DOT is de houders ervan het recht te geven volledige controle uit te oefenen over het bestuur van Polkadot. Zo kunnen ze meebepalen over hoe de toekomst van Polkadot eruit zou moeten zijn. Denk hierbij aan het stemmen over protocolupgrades en verbeteringen.

DOT staken

De tweede functie van de DOT is het vergemakkelijken van het consensus mechanisme dat aan het Polkadot-protocol ten grondslag ligt. Om het platform te laten functioneren en geldige transacties tussen parachains mogelijk te maken, vertrouwt Polkadot op de houders van DOT-tokens.

Het aantal DOT dat vereist is om aan het netwerk deel te nemen, varieert op basis van de ondernomen activiteit, de duur van het staken van DOT en het totale aantal DOT dat is gestaked. De jaarlijkse rentevoet voor het staken van DOT-tokens wordt geschat op ongeveer 20%.

Verbinden van parachains

De derde functie van DOT is de mogelijkheid om nieuwe parachains toe te voegen door het met DOT te binden. Net als bij staking, is dit een vorm waarbij tokens vastgezet worden tijdens de bindingsperiode. Deze tokens worden weer vrijgegeven nadat de vooraf bepaalde tijd is verstreken.

Waar kan ik DOT kopen?

Het is mogelijk om DOT op vrijwel iedere crypto exchange te kopen. Dat is makkelijk, want je hoeft dus niet per se gebruik te maken van een gedecentraliseerd exchange (DEX). Wanneer je twijfelt over waar je het beste jouw DOT-tokens kunt kopen, kunnen wij je aanraden om dit te doen bij Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester.

Dit zijn alle drie Nederlandse crypto exchange die lage transactiekosten vragen. Daarnaast is de helpdesk in het Nederlands, dus kun je makkelijk en snel geholpen worden wanneer je problemen of vragen hebt.

Hoe kan ik DOT bewaren?

Omdat DOT een bekende token is, kun je deze cryptocurrency in vrijwel iedere crypto wallet bewaren. De makkelijkste manier is om dit te doen in de crypto wallet van de exchange die je gebruikt. Dit is echter niet de meest veilige keuze. Wanneer jij jouw DOT-tokens op een veilige manier wilt bewaren, kun je het beste kiezen voor een hardware wallet, zoals de Ledger of Trezor wallets.

DOT is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Polkadot grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu