Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Xos is koopkandidaat in de sector van elektrische trucks

Xos is koopkandidaat in de sector van elektrische trucks

Xos is koopkandidaat in de sector van elektrische trucks

vrijdag 29 oktober 2021 - door Redactie

Analisten verwachten veel van de fabrikant van elektrische trucks Xos, die goed gepositioneerd is om te profiteren van de elektrificatie van busjes en trucks.

Xos kwam in augustus naar de Nasdaq door een fusie met de SPAC NextGen Acquisition Corp. Vrijwel meteen na de beursintroductie rond 10 dollar begon de koers te dalen. De laatste weken lijkt de koers wat uit te bodemen onder de 5 dollar en gisteren gingen we flink hoger om opnieuw boven de 5 dollar af te sluiten.

Zero emission toekomst

Xos werd in 2016 opgericht om in te spelen op de elektrificatie van voertuigen. Busjes en trucks leveren een grote bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. In de VS zijn er verschillende staten die lokale regels bedenken om de overstap naar voertuigen zonder uitstoot te maken. In Californië zullen bijvoorbeeld vanaf 2035 alleen nog maar zero-emission trucks mogen verkocht worden. Tegen 2045 moeten alle trucks op fossiele brandstoffen verdwijnen.

Massaproductie komt op gang

Xos produceert een elektrisch chassis waarop diverse soorten van busjes kunnen gemonteerd worden. FedEx gebruikt dat bijvoorbeeld voor de trucks die pakjes afleveren, maar evengoed kan er een foodtruck of iets anders op gebouwd worden. Met een autonomie van zo'n 300 km zijn de busjes geschikt voor de 'last mile delivery' in de steden. FedEx heeft bij Xos momenteel 120 van dergelijke trucks besteld.

De voertuigen van Xos rijden sinds 2018 rond en het bedrijf heeft ondertussen bestellingen voor zo'n 6.000 voertuigen. In 2022 denkt Xos zo'n 2.000 voertuigen te kunnen produceren en de productie zal gaandeweg opgedreven worden. Daarnaast produceert XOS ook eigen batterijen en is er met Xos Hub een eigen mobiel oplaadstation, waar vijf voertuigen tegelijk aan kunnen opladen.

Markt van 100 miljard dollar

Xos richt zich op klasse 5 - 8 trucks en opereert zo deels in dezelfde markt als Lightning eMotors, dat zich richt op klasse 3 - 7 voertuigen en dat we reeds eerder besproken hebben. De totale markt voor Xos wordt evenwel geschat op zo'n 100 miljard dollar, waardoor de koek groot genoeg is voor iedereen. Xos mikt in 2025 op een omzet van zo'n 5 miljard dollar en op dat moment worden ook al een winst per aandeel verwacht van zo'n 2 dollar.

Hoge koersdoelen

Xos noteert momenteel dus slechts rond 5 dollar en als de hooggespannen verwachtingen kunnen ingelost worden, kan het aandeel flink hoger gaan in de komende jaren. Analist Daniel Ives van Wedbush is enthousiast en onderstreept dat Xos een first mover is in een markt die in de komende jaren significant zal wijzigen. Hij hanteert een koopadvies en kleeft een koersdoel van 10 dollar op het aandeel. Colliers Securities en D.A. Davidson geven een koersdoel van $15 en Benchmark Co. geeft zelfs een target van 22 dollar, zo'n 330% boven de huidige koers.

Grafiek van XOSGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu