Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
maandag 25 oktober 2021 - door Matt
Solana is een jong blockchain project dat tracht razendsnelle transacties mogelijk te maken. Zo zouden er tot 50.000 transacties per seconde kunnen verwerkt worden.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Public blockchains hebben het voor iedereen met een internetverbinding mogelijk gemaakt om gebruik te maken van de applicaties die op blockchains draaien. Dankzij deze technologie kan het huidige monetaire financiële systeem innovatiever, efficiënter en democratischer worden. Toch is er een groot probleem: blockchains hebben namelijk veel last met het opschalen.
Dit betekent dat zij niet in staat zijn grote transactievolumes te verwerken. Daarom kunnen ze het huidige financiële systeem nauwelijks vervangen, aangezien zij niet over deze capaciteiten beschikken.
Het Solana-project beoogt schaalbaarheidsproblemen op te lossen door een uiterst snelle en efficiënte blockchain te creëren. In dit artikel zullen we je uitleggen wat Solana is en hoe het ecosysteem werkt. Ook vertellen we je waar je het SOL-token zou kunnen kopen.
Solana is een blockchain die streeft naar het oplossen van enkele van de meest urgente problemen van de crypto-industrie: het verbeteren van de snelheid en schaalbaarheid, zonder in te leveren op decentralisatie of netwerkbeveiliging. Solana wil het schaalbaarheidsprobleem oplossen met een performant protocol.
Het project implementeert namelijk een revolutionaire architectuur. Dit is een transactieverwerkingsmechanisme en een efficiënter model voor het verspreiden van data dan andere blockchains. Solana's open infrastructuur laat ontwikkelaars ook toe om gemakkelijk dApps te implementeren.
Solana's uiteindelijke doel zou dan ook zijn om het blockchain trilemma op te lossen, dat ervan uitgaat dat een gedecentraliseerd netwerk slechts aan twee van de volgende drie eigenschappen kan voldoen:
Ten slotte geeft Solana aan dat het de snelste blockchain ter wereld is. Het Solana-netwerk zou naar verluidt 50.000 transacties per seconde (TPS) kunnen verwerken.
De Solana whitepaper is in 2017 gepubliceerd door Anatoly Yakovenko. Yakovenko werkte eerder bij Qualcomm en Dropbox, waar hij zich specialiseerde in het ontwerp van gedistribueerde systemen en compressiealgoritmen. Hij werd later vergezeld door een van zijn voormalige Qualcomm collega's, Greg Fitzgerald.
Het bedrijf achter Solana, dat eerder Loom heette, werd opgericht door Yakovenko, Fitzgerald en Stephen Akridge. Kort daarna kozen de drie ervoor het bedrijf Solana Labs te noemen, om verwarring met Loom Network te voorkomen.
Het team van Solana Labs heeft een reeks innovaties ontwikkeld om het netwerk in staat te stellen de mogelijkheden van een gecentraliseerd systeem te evenaren. De technische kenmerken die we zullen bespreken maken het mogelijk een netwerk op te zetten dat elke 400 milliseconden een blok produceert. Ter vergelijking: het Bitcoin-netwerk produceert elke 10 minuten een blok en het Ethereum-netwerk elke 15 seconden.
Proof of History is een mechanisme dat door het Solana-team is ontwikkeld. Alle transacties op de blockchain worden gehasht met een SHA256 hash-functie. Dit is ook de hash-methode die door Bitcoin wordt gebruikt. Deze functie neemt de binnenkomende gegevens en hasht ze dan. Vervolgens haalt Solana deze uitgaande gegevens op en gebruikt ze als input voor de volgende transactie.
Zo creëert de Solana blockchain een ononderbroken keten van gehashte transacties zonder de noodzaak van een tijdstempelserver, zoals Bitcoin doet. Deze innovatie schept dus een duidelijke en controleerbare volgorde voor transacties.
Nodes hoeven niet met elkaar te coördineren om de timing van transacties te verifiëren. Hierdoor kan het Solana-netwerk aanzienlijk sneller zijn dan zijn concurrenten.
Het is belangrijk op te merken dat Proof of History geen consensus mechanisme is. Het is gewoon een manier om het proces van bevestiging van de volgorde van transacties te versnellen. Het consensus mechanisme treedt in werking nadat de volgorde van de transacties is vastgesteld.
Tower Byzantine Fault Tolerance (Tower BFT) is Solana's versie van de praktische byzantine fouttolerantie. Tower BFT is Solana’s consensus algoritme dat het probleem van de Byzantijnse Generals oplost, vergelijkbaar met het Proof of Work algoritme binnen het Bitcoin-netwerk. Tower BFT zal vertrouwen op de tijdstempel van het Proof of History en deze als een interne klok gebruiken, hetgeen de blokvalidatietijden drastisch verkort.
Gulfsream is de technologie die Solana in staat stelt tot 50.000 TPS'en te verwerken. Het is het protocol dat verantwoordelijk is voor het cachen van transacties en het routeren ervan over het netwerk.
Gulfsream staat validators toe transacties vooraf te propageren. Dankzij dit systeem kan Solana het doen zonder mempool (dit is een soort wachtrij voor transacties die nog gevalideerd moeten worden). Met name de netwerken Bitcoin en Ethereum maken gebruik van het mempool-systeem.
Turbine is een blokpropagatieprotocol dat Solana in staat stelt de dataverwerkingstijd te verkorten. Het protocol breekt de gegevens in fragmenten alvorens ze te verzenden. Turbine lost beide bandbreedteproblemen op en verbetert de snelheid van de transactieverwerking. Dit is de innovatie die Solana in staat stelt het blockchain-trilemma op te lossen.
Binnen het Solana-ecosysteem draaien op dit moment verschillende projecten, waarvan dit een aantal zijn:
De twee bekendste projecten in het ecosysteem tot op heden zijn Raydium en Serum. Serum was de eerste DEX in het ecosysteem. Serum, opgericht door FTX, profiteert enorm van de snelheid van Solana. Dankzij de blokproductietijd van 400 milliseconden kan Serum haar orderboek immers met dezelfde snelheid bijwerken.
De SOL is Solana's eigen utility token. Eigenaars van SOL's kunnen deze op het netwerk opslaan om deel te nemen aan het Proof of Stake proces dat de blockchain valideert. Als je niet zelf een node wilt staken, kun je jouw tokens staken bij een andere validator. Als hij zijn stake-beloningen krijgt, krijg jij er een deel van.
SOL is een bekende cryptocurrency, die je gelukkig op vrijwel iedere crypto exchange kunt kopen. Daarom is de kans groot dat je deze munt kunt kopen op de exchange waar jij op dit moment al gebruik van maakt. Zelf raden we je aan om gebruik te maken van Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester.
Deze crypto exchanges zijn Nederlands en rekenen lage transactiekosten. Dat eerste is handig wanneer je contact op moet nemen met de klantenservice. Ze kunnen je namelijk gewoon in het Nederlands helpen.
Omdat SOL een bekende cryptocurrency is, kun je deze cryptomunt in vrijwel iedere wallet opslaan. Denk aan hot wallets die zijn gekoppeld aan de exchange, maar ook aan cold wallets. Vooral deze laatste zijn de veiligste manier voor het opslaan van jouw SOL-munten. Op het moment dat de wallet niet is gekoppeld aan een apparaat, is het onmogelijk om bij de cryptocurrencies te komen die op de wallet staan opgeslagen.
SOL is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".