Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Oatly op bodemkoers?

Oatly op bodemkoers?

Oatly op bodemkoers?

zaterdag 23 oktober 2021

Oatly, de producent van havermelk, kwam eerder dit jaar naar de beurs maar zag zijn koers fors dalen. Analisten voorspellen dat het tij weldra zal keren.

Oatly produceert alternatieven voor koemelk en verkoopt zo drankjes met diverse smaken. Daarnaast wordt er ondermeer ook ijs en yoghurt geproduceerd. Het merk is razend populair. Er zijn uiteraard steeds meer mensen die intolerant zijn voor melk. Daarnaast zijn de drankjes lekker en kunnen ze zo een veel breder doelpubliek aanspreken dan alleen zij die melkproducten moeten vermijden.

Het Oatly aandeel ging na de beursintroductie fors hoger en bereikte een topkoers in juni rond de 29 dollar. Ondertussen is de koers gehalveerd en bengelen we rond de 14 dollar. In augustus presenteerde het bedrijf mooie resultaten, maar dat kon de koersval niet stoppen. In het tweede kwartaal van 2021 kon Oatly een omzet van 146 miljoen dollar voorleggen, een stijging van 53% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar 2021 verwacht het bedrijf zelf een omzet van 690 miljoen dollar.

Veel opwaarts potentieel?

Analist Ken Goldman van JP Morgan denkt dat het opwaarts potentieel tegen de huidige koersen veel groter is dan het neerwaarts risico. "Met Oatly kan je profiteren van de algemene groei die we zien in alternatieven voor zuivel die op planten gebaseerd zijn. Daarnaast peuzelt de havermelk van Oatly aan het marktaandeel van amandelmelk en andere alternatieven. Het is een sterk merk en we verwachten stevige groei in de toekomst", klinkt het.

JP Morgan geeft dan ook een koopadvies en hanteert een koersdoel van $21, zo'n 50% boven de slotkoers van vrijdag. Ook Citigroup ziet het aandeel stijgen naar 21 dollar. Andere analisten zijn nog positiever. Cowen & Co. geeft een koersdoel van $26 en RBC Capital ziet Oatly stijgen naar 28 dollar.

Risico's

Ondanks de koopadviezen van analisten zijn er ook enkele risico's die we moeten vermelden. Recent kwam Oatly nog in het nieuws door een boycot actie van activisten. Zij vinden het niet kunnen dat Oatly voor 200 miljoen dollar aandelen heeft verkocht aan Blackstone, een investeringsgroep die gelinkt wordt aan het kappen van het Amazone-regenwoud. Blackstone heeft deze beschuldigingen al formeel ontkend. De activisten blijven echter beweren dat Oatly zijn ziel verkocht heeft. Een kritiek die Oatly probeert te weerleggen door te benadrukken dat duurzaamheid voor het bedrijf erg belangrijk is.

Een veel groter risico zijn de aantijgingen van de shorter Spruce Point Capital Management. Zij beschuldigen Oatly van boekhoudkundige fraude, waarbij de omzet overschat wordt en de marges ook te rooskleurig gerapporteerd worden. Oatly zegt zelf dat het over valse en misleidende uitlatingen gaat van een shorter die probeert geld te verdienen aan dalende koersen.

Spruce Point wijst er ook op dat Oatly volgens hen weinig competitieve voordelen heeft en dat nieuwe concurrenten snel de markt kunnen betreden. Spruce Point vermoedt dat de omzet in de komende kwartalen zal teleurstellen en denkt dat winstgevendheid nooit bereikt zal worden.

Negatief nieuws al in de koers?

Het negatieve nieuws zit waarschijnlijk al in de koers verwerkt. Wanneer Oatly dus betere cijfers kan voorleggen kan het tij snel keren. Zeker als de markt opnieuw vertrouwen krijgt in de boekhouding van het bedrijf. Wanneer echter blijkt dat de shorter het bij het rechte eind heeft, dan kan de koers verder onder druk komen te staan.

Grafiek van OatlyGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van individuele aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu