Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is DIA?

Wat is DIA?

Wat is DIA?

vrijdag 08 oktober 2021 - door Matt

DIA is een blockchain project dat voor iedereen betrouwbare data beschikbaar wil maken die vrij is van manipulatie. De data wordt eerst gevalideerd en vervolgens beschikbaar gesteld in een open-source database.


Wanneer je voor een school- of studieopdracht een verslag moest maken, ging je meestal direct op het internet opzoek naar informatie. Er werd dan vaak door de leraar verteld dat je Wikipedia niet als bron mocht gebruiken. Waarom? Omdat iedereen informatie op Wikipedia kan plaatsen en aanpassen, waardoor deze informatie niet altijd als betrouwbaar kan worden gezien.

DIA is een platform dat een bijdrage wil leveren aan een betere betrouwbaarheid van data. Dat doen ze door middel van een speciaal protocol, waarbij data wordt gecontroleerd door het netwerk.

Wat is DIA?

DIA staat voor Decentralized Information Asset, en is een open-source platform waar financiële informatie op gedeeld kan worden. Zij willen er echter voor zorgen dat de data op dit platform klopt en volledig te vertrouwen is. Dat doen ze door gebruikers aan te sporen op zelf data te leveren, en andere data te valideren.

Het platform vertrouwt dus op de kracht van het netwerk, en zal door sommigen worden vergeleken met Wikipedia. Er is tegenwoordig namelijk een vaste groep redacteuren die informatie op Wikipedia controleert en waar nodig aanpast. Toch zit er een degelijk verschil tussen Wikipedia en DIA.

DIA is namelijk gedecentraliseerd, terwijl Wikipedia gecentraliseerd is. Niet alleen omdat DIA op de blockchain van Ethereum draait. Het controle-proces is namelijk meer gedecentraliseerd dan bij Wikipedia. Bij Wikipedia wordt de informatie namelijk beheerd door middel van een klein groepje redacteuren. Bij DIA kan iedereen informatie toevoegen en controleren. Hierdoor is de informatie op het platform objectiever dan op Wikipedia.

Overigens kan de informatie voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Het is natuurlijk mogelijk om de informatie op het platform te lezen, maar daarnaast kunnen andere cryptoprojecten ook gebruik maken van deze informatie.

Denk eens aan MakerDAO, Ampleforth en Synthetix. Dit soort projecten zijn afhankelijk van data die toegeleverd zal moeten worden. Zij lopen echter tegen een groot probleem aan; hoe weten ze of de toegeleverde data ook daadwerkelijk klopt, en niet is gemanipuleerd? DIA biedt de oplossing: zij zorgen ervoor dat hun platform vol staat met allerlei data die gecontroleerd is op echtheid.

Het team achter DIA

Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar wie er achter dit project zit. De teamleden zeggen vaak veel over de kansen van een project.

 • Michael Weber (mede-oprichter en CEO) – Micheal heeft al sinds 2014 ervaring met cryptocurrencies toen hij Bonsum & Goodcoin (GOOD) oprichtte. In zijn cariere heeft hij gewerkt bij onder andere Bloomberg, BNP Paribas en BlockState.
 • Paul Claudius (mede-oprichter) – Ook Paul is een echte crypto-veteraan. Hij heeft in het verleden gewerkt bij BNP Paribas, AXA Private Equity en BlockState.
 • Samuel Brack (CTO) – Samuel is een crypto- en cyber security expert. Hij heeft in het verleden onder andere gewerkt bij BlockState en CODESYS Group.
 • Carl Bruns (CMO) – In het verleden heeft Carl al vaak gewerkt aan de marketing voor bedrijven als BlockState en ABCD Agency.
 • Ioana Surpateanu (Strategy) – Ioana heeft in het verleden in het Europese Parlement gezeten, en is Co-Head of European Government Affairs bij Citibank geweest.

Hoe werkt DIA?

DIA is dus een platform dat betrouwbare data wil leveren aan consumenten, als ook aan andere crypto projecten. Maar hoe doen ze dat dan?

Stel dat er een project is dat informatie nodig heeft welke nog niet op het platform van DIA te vinden is. Zij zullen eerst een speciale order moeten plaatsen. Hier zitten kosten aan verbonden, net zoals voor het leveren van de informatie.

Vervolgens zullen andere partijen deze data gaan aanleveren. Hier kunnen ze geld mee verdienen. Daarom zie je steeds meer partijen die applicaties ontwikkelen om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk data te leveren. Doordat dit soort applicaties steeds geavanceerder worden, gaat dit steeds efficiënter.

Wanneer de data eenmaal wordt aangeleverd, zal deze eerst nog gevalideerd moeten worden door de DIA-tokenhouders. Dit gebeurt door middel van staking. Op het moment dat zij hun werk niet goed doen, verliezen ze hun inzet. Hierdoor is het niet aantrekkelijk om foute keuzes te maken. Wanneer deze tokenhouders hun werk goed doen, zullen ze mooie beloningen ontvangen voor hun werk.

Zodra de data is gevalideerd, wordt het toegevoegd aan de open-source database van DIA. Hierna kan het door middel van blockchain oracles en APIs gebruikt worden door verschillende projecten. Zij betalen door middel van DIA-tokens voor deze data.

Technische werking

De informatie wordt niet op de blockchain opgeslagen. Er zijn speciale DIA-databases waar deze data in wordt opgeslagen. Echter, de hashes worden wel opgeslagen op de blockchain van Ethereum. Op deze manier is manipulatie van informatie vrijwel geheel onmogelijk.

Tegenstanders van DIA zullen aangeven dat dit eigenlijk geen blockchain-project is, omdat het in feite gecentraliseerd is. Dat is deels waar, al zitten er verschillende voordelen aan het bewaren van deze informatie op off-chain servers.

Wanneer deze data namelijk op off-chain databases wordt opgeslagen, is het voor andere cryptoprojecten veel makkelijker deze data op te vragen. Stel dat de data op de blockchain van Ethereum wordt opgeslagen, en een crypto project op de blockchain van Terra data van DIA wilt opvragen. De data zal dan eerst moeten worden omgezet zodat het compatibel is voor de Terra-blockchain.

Door data op te slaan op off-chain servers, is de data veel makkelijker op te vragen door middel van oracles en API’s. Hierdoor is het ook mogelijk dat platformen die niet op de blockchain draaien data opvragen. DIA levert dus niet alleen data aan blockchain- en cryptoprojecten, maar ook aan platformen die geheel losstaan van de blockchain. Laatstgenoemde moeten overigens wel betalen met DIA-tokens om toegang te krijgen tot bepaalde data.

Waar worden DIA-tokens voor gebruikt?

Het DIA-token wordt voor verschillende doeleinden gebruikt:

 • Stemmen. Wanneer er een probleem is, of er een grote keuze gemaakt dient te worden, zullen alle tokenhouders door middel van het DIA-token stemmen over de kwestie.
 • Voorstellen doen. Het is voor tokenhouders mogelijk om een voorstel te doen voor de koers van het platform. Hiervoor zijn minimaal 1.000 DIA-tokens nodig.
 • Gegevens valideren. Zoals we net al zeiden, kunnen tokenhouders DIA staken om informatie te valideren.

Wil jij DIA-tokens kopen? Dan raden we je aan om dat te doen op een Nederlandse crypto exchange, zoals Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester. Zij bieden aantrekkelijke transactiekosten en een groot scala aan cryptocurrencies, waaronder DIA.

DIA Labs

Het team achter DIA wil dat het project zich continu blijft ontwikkelen en verbeteren. Daarom hebben ze DIA Labs in het leveren geroepen. Dit is een speciale sandbox waarin ontwikkelaars kunnen experimenteren met data uit DIA. Hiervoor kunnen ze een speciale subsidie aanvragen in de vorm van DIA-tokens.

Conclusie

DIA is een uniek project dat ervoor wil zorgen dat data te vertrouwen is. Steeds vaker worden consumenten de dupe van fake-news en informatie die niet waar blijkt te zijn. Echter, het is ontzettend lastig voor consumenten om erachter te komen of bepaalde informatie wel of niet te vertrouwen is.

Het team achter DIA wil hier een oplossing voor bieden. Zij zorgen door middel van een speciaal controlesysteem dat data op het platform te vertrouwen is, en niet gemanipuleerd kan worden door buitenstaanders. Deze data is vervolgens te gebruiken door iedereen die dat wilt; zowel cryptoprojecten als off-chain projecten.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om DIA-tokens te kopen? Dan raden we je aan om dat te doen bij Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester.

DIA is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

DIA grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu