Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Avalanche (AVAX)?

Wat is Avalanche (AVAX)?

Wat is Avalanche (AVAX)?

woensdag 22 september 2021 - door Redactie

Avalanche is een open-source platform voor de creatie van complexe gedecentraliseerde applicaties (dApps) en interoperabele blockchains.


Samen met zijn eigen cryptocurrency AVAX, richt Avalanche zich onder meer op de ontwikkeling van tokens en toepassingen voor Decentralized Finance (DeFi). We zullen je in dit artikel meer vertellen over wat Avalanche is, hoe het werkt en waar je AVAX-munten kunt kopen.

Wat is Avalanche?

Avalanche is een krachtig, schaalbaar, aanpasbaar en veilig open source platform voor het gebruik van smart contracts. Het is gericht op 3 belangrijke gebruikssituaties:

  • De oprichting van sub-netwerken
  • Het hosten van gedecentraliseerde applicaties (DApps) die speciaal gewijd zijn aan Decentralized Finance (DeFi)
  • Het creëren van cryptocurrencies volgens aangepaste regels en conventies

Avalanche is ontwikkeld door Ava Labs en wordt geleid door Emin Gün Sirer, die dit beschrijft als een revolutionaire technologie, met name dankzij het gebruik van een nieuw en krachtig consensus algoritme. Dit protocol maakt onder meer echte decentralisatie en bijna-onmiddellijke transacties mogelijk.

De Avalanche netwerkinfrastructuur werd ontworpen om schaalbaar en programmeerbaar te zijn. Ontwikkelaars kunnen sub-netwerken uitrollen met hun eigen ontwikkelomgeving.

Het Avalanche-platform wordt geleverd met een eigen token, de AVAX. Met dit token kunnen vergoedingen op het netwerk worden betaald en het komt in aanmerking voor staking.

Hoe werkt Avalanche?

Het ecosysteem van Avalanche is zeer compleet en vervult vele rollen. Avalanche is dus in staat om aan alle behoeften met betrekking tot blockchain en smart contracts te voldoen. Met de ambitie om het ‘Internet of Finance’ te bouwen, is Avalanche in staat om DeFi-protocollen, stablecoins en applicaties te hosten.

Bovendien maakt het Avalanche-netwerk het mogelijk AVAX met een hoge frequentie over te dragen met een transactiebevestiging binnen enkele seconden.

Consensus algoritme

Om het netwerk in stand te houden, is het consensus algoritme van Avalanche vrij uniek, en brengt zijn deel aan innovaties. De Avalanche-consensus maakt deel uit van een familie van protocollen die Snow wordt genoemd. Deze familie omvat andere protocollen zoals Snowflake en Snowball, vandaar de naam.

De Snow-protocollen werken door herhaalde peiling van het netwerk. Iedere node in het Avalanche-netwerk peilt een kleine, willekeurig gekozen groep buren van constante grootte en wijzigt zijn voorstel als een supermeerderheid een andere waarde ondersteunt.

De steekproeven worden herhaald tot er consensus is bereikt, wat snel gebeurt bij de gebruikelijke netwerkoperaties. Een transactie op het netwerk wordt dus via een roddelprotocol doorgegeven aan andere node in het netwerk.

Tenslotte vereisen de Snow-protocollen geen synchronisatie om veilig te werken, en vermijden zij dus dubbele uitgaven, zelfs wanneer het netwerk zo verdeeld is. Dit maakt het mogelijk om duizenden (of zelfs miljoenen) deelnemers te hebben zonder echt verlies van prestaties. Hiermee lijkt Avalanche het schaalbaarheidsprobleem waar veel blockchain mee worstelen te hebben opgelost.

Sub-netwerken

In tegenstelling tot veel andere blockchain-netwerken die slechts één blockchain en één set validators hebben, is Avalanche een heterogeen netwerk dat bestaat uit vele blockchains en meerdere sets validators.

Net als Ethereum maakt Avalanche dus de inzet van gedecentraliseerde applicaties mogelijk, maar elk van hen draait op zijn eigen onafhankelijke blockchain. Bovendien wordt elke blockchain gevalideerd door een sub-netwerk (een set van validators). Dit maakt het mogelijk om private blockchains te creëren.

Een validator kan lid zijn van een willekeurig aantal sub-netten. Een sub-net bepaalt wie het mag betreden, en kan eisen dat de validators in het sub-net bepaalde eigenschappen hebben.

Smart assets

Avalanche ondersteunt de creatie en uitwisseling van wat Ava Labs ‘smart assets’ noemt. Dit zijn specifieke tokens die op het netwerk worden ingezet. Het belangrijkste kenmerk van deze activa is dat zij een reeks complexe en op maat gemaakte regels kunnen hebben die hun gedrag bepalen.

Dit stelt de makers van deze activa in staat de door hen gewenste functionaliteiten te integreren en aan de regelgeving te voldoen. De maker van een smart asset kan bijvoorbeeld beslissen dat het activum gedurende 365 dagen niet mag worden verhandeld. De mogelijkheden zijn eindeloos en volledig aanpasbaar aan de behoeften van elk project.

Virtual machines

Avalanche heeft ook verschillende virtual machines. De momenteel beschikbare virtuele machines zijn:

  • Avalanche Virtual Machine (AVM), die de eigen machine van Avalanche is om activa te beheren die op de hoofdketen (X-Chain) zijn gecreëerd.
  • Timestamp Virtual Machine (Timestamp VM), die een timestamp-server is.
  • Ethereum Virtual Machine (EVM), die, zoals de naam al doet vermoeden, de virtuele machine is die op Ethereum wordt gebruikt. Het is aangepast voor Avalanche in de vorm van het experimentele Athereum-netwerk en zal beschikbaar zijn op de C-Chain (contractketen).
  • Platform Virtual Machine (PVM), die de machine achter de P-keten is.

Transactiesnelheid

Technisch gezien blijft het Avalanche netwerk niet achter. Na particuliere proeven en vooral met het Denali-testnet konden de capaciteiten van Avalanche worden gemeten. In de wetenschap dat de ontplooiing van het mainnet ongetwijfeld de algemene prestaties van het netwerk zal verbeteren, heeft het Denali-testnet Avalanche al laten zien wat het kan,

Tijdens de particuliere tests kon het netwerk gemiddeld tussen 6.500 en 7.400 transacties per seconde verwerken.

Het was vooral tijdens het Denali-testnet dat de ware mogelijkheden van Avalanche werden gemeten. In slechts 15 dagen hebben meer dan 1.000 validators over de hele wereld aan het testnet deelgenomen. Gedurende deze periode werden 11 blockchains, 16 sub-netwerken en meer dan 150 tokens, allemaal gebaseerd op Avalanche, gecreëerd.

Ter ondersteuning van zakelijke toepassingen, zoals handel of dagelijks informatiebeheer en retailbetalingen, vertrouwt Avalanche ook op een relatief korte bevestigingstijd. Transacties op het netwerk worden gemiddeld in minder dan één seconde bevestigd, waardoor het Avalanche-platform kan worden gebruikt door toepassingen die een dergelijke snelle verwerking vereisen.

Het Avalanche-X programma

Avalanche-X is de speciale versneller voor ontwikkelaars die gedecentraliseerde financiële applicaties bouwen op basis van Avalanche. Als zodanig verstrekt Ava Labs subsidies aan degenen die helpen het ecosysteem te ontwikkelen.

Avalanche-X is daarom bedoeld ter ondersteuning van de ontwikkeling van gedecentraliseerde toepassingen (DApps), DeFi-producten en nieuwe interoperabele blockchains.

De mogelijkheden zijn talrijk, en dankzij dit volledig open source programma kan elke ontwikkelaar bijdragen aan het Avalanche-ecosysteem. Bovendien garandeert het feit dat zij voor hun bijdragen een subsidie kunnen krijgen het succes van dit initiatief.

De AVAX-munt

Het Avalanche-platform wordt geleverd met de AVAX, wat het native token van dit ecosysteem is. Dit utiliteitstoken maakt het mogelijk het netwerk te beveiligen door te staken en vergoedingen op het netwerk te betalen.

De AVAX voorziet ook in een basis rekeneenheid tussen sub-netwerken, en voor nodes die op blockchains valideren die op Avalanche worden gedraaid. De kleinste eenheid van de AVAX is de nanoAVAX (1 AVAX = 1.000.000.000 nAVAX), zoals de Satoshi dat is voor Bitcoin (BTC).

Het bestuur van Avalanche

Om het systeem in staat te stellen zich aan veranderende economische omstandigheden aan te passen, kunnen met het Avalanche-platform de belangrijkste parameters van het protocol dynamisch worden gewijzigd via een governancesysteem.

Elke node dat deelneemt aan het netwerk kan voorstellen doen en daarover wordt gestemd door de AVAX-tokenhouders.

Kan ik AVAX staken?

AVAX-munten komen in aanmerking voor staking. Houders kunnen hun AVAX-tokens vergrendelen om netwerkvalidator te worden en een beloning te ontvangen evenredig met de lengte van de tijd dat ze vergrendeld zijn. Op die manier worden valideringsinstanties gestimuleerd om online te blijven en goed te functioneren, waardoor de stabiliteit en de veiligheid van het netwerk worden gewaarborgd.

De minimum hoeveelheid AVAX-tokens om te locken om een validator te worden is 2000 AVAX. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te staken via een andere validator. In dat geval heb je namelijk minder AVAX nodig om te staken, al zullen de beloningen dan natuurlijk ook lager uitvallen.

Transactiekosten

In Avalanche verschillen de transactiekosten op basis van het soort transactie. De hoogste tarieven hebben betrekking op de installatie van nieuwe sub-netwerken. Voor andere soorten transacties, zoals AVAX-transacties, worden daarentegen weinig kosten aangerekend.

In tegenstelling tot andere protocollen die alle vergoedingen herverdelen onder degenen die bij de werking van het netwerk betrokken zijn, worden vergoedingen in Avalanche bovendien gewoon verbrand. Deze verbranding verhoogt dus de schaarste van AVAX.

Er is ook een proces waarbij nieuwe AVAX-munten worden ‘vervalst’. Het vervalsen van de AVAX-munt compenseert het verbranden van de transactiekosten. Er bestaat dus geen gevaar dat het systeem op den duur tot stilstand komt door de geleidelijke vernietiging van de munten.

Hoe koop ik AVAX?

Je kunt AVAX-munten kopen op de meeste crypto exchanges. Zelf raden we je aan om gebruik te maken van Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester. Deze exchanges zijn namelijk Nederlands, waardoor je makkelijk en snel geholpen wordt wanneer je hulp nodig hebt. Ook betaal je relatief gezien lage transactiekosten in vergelijking met de andere grote crypto exchanges.

Hoe kan ik AVAX bewaren?

De meest veilige manier om je AVAX op te slaan is gebruik te maken van de officiële web wallet die door het team is ontwikkeld. Je kunt natuurlijk ook jouw AVAX opslaan in de wallet van de crypto exchange waar jij je munten hebt gekocht.

Het gebruik van een hardware wallet wordt sterk aanbevolen als je AVAX op de meest veilige manier wilt opslaan. De bekendste hardware wallets, die ook wel cold wallets worden genoemd, zijn van Ledger en Trezor. Beide wallets zijn veilig en kunnen voor vrijwel iedere cryptocurrency gebruikt worden.

Avalanche - AVAX grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu