Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe kun je passief geld verdienen met crypto?

Hoe kun je passief geld verdienen met crypto?

Hoe kun je passief geld verdienen met crypto?

zondag 05 september 2021

De bekendste manier om geld te verdienen met cryptocurrencies, is natuurlijk crypto trading. Het doel is om een cryptocurrency voor een zo laag mogelijke prijs in te kopen, om het daarna voor een hogere prijs te verkopen.

Om dit succesvol te willen doen, moet je daar natuurlijk wel continu veel tijd in steken. En zelfs dan nog slagen de meeste mensen niet in dit opzet. Een goed boek zoals Leren Traden kan je hier alvast mee op weg helpen en kan helpen om de verliezen binnen de perken te houden.

Er zijn gelukkig ook nog andere manier om geld te verdienen met cryptocurrency. Voor veel mensen is een passieve manier het belangrijkst, omdat je hiervoor weinig tijd kwijt bent. Daarom zullen we in dit artikel bespreken hoe je passief geld kunt verdienen met crypto.

Mining

Laten we beginnen met de bekendste manier om passief geld te verdienen met crypto. Ongetwijfeld heb je al eens gehoord over het minen van cryptocurrency. Voor de goede orde: miners beveiligen het netwerk door wiskundige berekeningen op te lossen om de transacties van de blockchain te bevestigen.

Mining wordt vaak geassocieerd met Bitcoin, maar het is veel uitgebreider dan dat. Ethereum werkt bijvoorbeeld ook met dit consensus protocol, al zijn ze aan het overstappen naar een ander soort protocol. Door het Proof of Work-netwerk (PoW) te beveiligen, zal de miner dus nieuwe munten/tokens creëren om zijn werk te vergoeden.

Hoe kan ik een miner worden?

Om miner te worden, heb je een machine nodig die bestaat uit GPU's (grafische kaarten) of CPU's (processors). Deze keuze moet worden gemaakt op basis van de valuta die je wilt minen. Aangezien blockchains niet gelijkwaardig zijn, werken ze immers niet op dezelfde manier. Kijk daarom naar de blockchain van de cryptovaluta in kwestie voordat je actie onderneemt.

Je moet echter wel op de kosten letten. Naast het initiële budget voor de aankoop van de machine (afgeschreven over gemiddeld 3 jaar), moet je rekening houden met de energiekosten die een belangrijk deel van de totale kosten vertegenwoordigen. Het is na aftrek hiervan dat je jouw rendement (ROI) zult kunnen berekenen.

Ten slotte loop je het risico dat je machine verouderd raakt. Leveranciers zijn in een voortdurende race verwikkeld om steeds krachtigere en minder energie verbruikende apparaten te produceren. Het is dus mogelijk dat je een machine koopt die de volgende maand al verouderd is omdat er een model op de markt komt dat twee keer zo efficiënt is.

Mining pool

Aangezien mijnbouw een competitief proces is (je moet eerst de wiskundige puzzel oplossen om de beloning te krijgen), zijn de inkomsten niet bepaald stabiel. Daarom zijn er groepen miners opgericht, welke we mining pools noemen. Hier bundelen miners hun rekenkracht om zo te concurreren tegen andere (groepen) miners. De winst wordt vervolgens verdeeld onder alle miners die in de mining pool actief zijn geweest.

Masternodes

Masternodes zijn vergelijkbaar met staking (dat we hieronder nog zullen bespreken). Het is dus vooral mogelijk op blockchains die gebruik maken van het Proof of Stake (PoS) algoritme, of een variant daarvan.

Net als bij mining worden masternodes gebruikt om het netwerk te beveiligen. Om dit te doen, moet je een deel van je cryptocurrencies vastzetten (dit wordt onderpand genoemd) om je masternode te bouwen. De masternode vertegenwoordigt een node die het blockchain-netwerk ondersteunt en is dus strategisch gepositioneerd.

De masternode bevindt zich meestal op een server die je huurt (zoals DigitalOcean of Amazon's AWS), want het doel is een masternode te hebben die dag en nacht werkt, 24 uur per dag, zonder dat je er elke dag voor hoeft te zorgen. Door transacties te controleren, te beheersen en uit te voeren, ontvang je tussen 5 en 20% van de transactiekosten. Het rendement is dus hoger dan bij het staken. Toch verschilt dit natuurlijk per cryptocurrency. Zo is het gemiddelde rendement bij Dash 7.6%, terwijl het bij ZCoin 17% is.

Maar wees voorzichtig, want als het rendement hoger is, komt dat ook omdat het niet gemakkelijk is om de masternode op te zetten. Het programmeren van de server is niet voor iedereen weggelegd, en de kosten kunnen erg hoog oplopen. Ook is de keuze om een masternode te creëren niet veel anders dan te investeren in een jonge cryptocurrency of in een ICO.

Staking

Staken is een van de gemakkelijkste manieren om een passief inkomen te verdienen. Het werkt op PoS-blockchains en varianten daarvan. Het principe is eigenlijk vrij eenvoudig. Door cryptocurrencies te bezitten, neem je deel aan het proces van beveiliging van het netwerk. In ruil daarvoor krijg je een deel van de transactiekosten van degenen die je beveiligt.

We begrijpen dat je dit erg veel vindt lijken op een masternode. Om het verschil tussen masternodes en staking te begrijpen, geven we het volgende voorbeeld:

  • Masternodes zijn de teamleiders die een opdracht moeten volbrengen om het bedrijf vooruit te helpen. Elke correct voltooide taak wordt geregistreerd op de blockchain.
  • Nodes zijn de werknemers die de door hun superieur gevraagde taak uitvoeren. Dit heet staken.

Toegang tot staking is relatief eenvoudig via crypto exchanges zoals Binance, Coinbase of het Nederlandse Bitvavo. Je kunt dit eenvoudig opzetten in de wallet die je bij deze crypto exchange hebt. Het is belangrijk dat je genoeg cryptomunten in je wallet hebt staan, voordat je kunt beginnen. Vervolgens heb je binnen enkele klikken je munten gestaked.

Leningen

Het belang van het uitlenen van je cryptocurrencies is dat je in ruil daarvoor rente ontvangt, net als bij een banklening bijvoorbeeld. Maar in tegenstelling tot het huidige monetaire systeem, waar je geld creëert als je leent, gaat het bij crypto wat anders. Wanneer je een lening aangaat, moet je een zekerheid stellen die gelijk is aan 2-7 keer het geleende bedrag. Dit onderpand blijft van jou, maar fungeert als garantie in geval van niet-terugbetaling. Bovendien is het hoger dan het geleende bedrag, omdat de kredietgever er zeker van moet zijn dat je meer belang hebt bij terugbetaling dan bij het behouden van het geleende bedrag.

Waarom zou je crypto lenen?

De eerste reden zit in het dagelijks leven. Laten we een voorbeeld nemen waarbij je in een restaurant gaat eten. Dankzij jouw cryptokaart kunt je een maaltijd betalen, maar je wilt het niet met Bitcoin doen omdat je denkt dat de koers de komende dagen zal stijgen. Het probleem is dat je geen ander alternatief hebt. Je kunt stablecoins zoals Dai (geïndexeerd aan de koers van de dollar) lenen, zonder leenlimiet, om je maaltijd te betalen. Zo kun je de maaltijd betalen zonder de volatiliteit van Bitcoin te ontlopen. Je kunt dan de Dai terugbetalen zodra de Bitcoin is gestegen en je winst nemen.

Bij de terugbetaling moet rente worden betaald, maar die moet lager zijn dan de winst die je hebt gemaakt. Al met al kun je hiermee posities aanhouden terwijl je dagelijks cryptovaluta gebruikt. Dit voorbeeld is op kleine schaal, maar je kunt het geval heel goed zien bij iemand die besluit een nieuw miningbedrijf te kopen.

Er is ook nog een andere reden waarom je crypto zou kunnen lenen. Laten we zeggen dat je Ether (ETH) hebt en er zeker van bent dat het in waarde zal stijgen in de komende paar dagen. Met wat bekend staat als margehandel, heb je de mogelijkheid om een hefboom te gebruiken om de winst te verhogen. Je kunt geld lenen om voor een onderpand te zorgen. Op het moment dat de koers van Ether inderdaad stijgt, pak jij je winst en betaal je het geleende geld terug.

Er zijn twee soorten leningen. Leningen welke gecentraliseerd zijn, alsook leningen die gedecentraliseerd zijn. Laatstgenoemde vind je vooral terug in de wereld van Decentralized Finance (DeFi).

Gecentraliseerde kredietverstrekking

Via een gecentraliseerd platform zoals Celsius, Nexo, BlockFi of Crypto.com kun je profiteren van gebruikersdiensten zoals een bankkaart. Het risico ligt vooral in het vertrouwen in de onderneming en de kans dat zij failliet gaat. BlockFi gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun Bitcoins of Ethers storten en tot 6% rente per jaar verdienen.

Gedecentraliseerde leningen

Gedecentraliseerde leningen zijn moeilijker te begrijpen omdat zij het resultaat zijn van verschillende factoren die de aard van de lening bepalen. Het principe blijft echter hetzelfde, behalve dat wat de kredietnemer en de kredietgever verbindt niet langer een bedrijf is, maar een smart contract. Daarom werkt het grootste deel van het DeFi via de Ethereum-blockchain. Je vindt hier met name de platforms MakerDAO, BinanceDEX of Compound om geld te lenen.

Conclusie

Het is je nu waarschijnlijk wel duidelijk dat er genoeg mogelijkheden zijn om een passief inkomen te verdienen door middel van crypto. De manieren die we in dit artikel hebben benoemd, zijn nog niet eens alle mogelijke manieren.

Je zult zien dat veel mensen ervoor kiezen om crypto te minen, al brengt dit hoge kosten met zich mee. Het is ook mogelijk om een masternode te draaien, wanneer je technische kennis in huis hebt. De makkelijkste manier is het staken of uitlenen van cryptocurrencies, waarbij je een mooi rendement kunt behalen.

Bitcoin grafiek in euroSuccesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu