Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Twijfels over groei houden olieprijs in de tang

Twijfels over groei houden olieprijs in de tang

Twijfels over groei houden olieprijs in de tang

zondag 05 september 2021

Het jobrapport uit de VS toont aan dat het herstel van de economie toch weer onder druk staat, waardoor de vraag naar olie weer kan terugvallen.

Deze keer komt de Delta variant van het coronavirus roet in het eten gooien. Economen hadden afgelopen vrijdag een groei van de non-farm payrolls verwacht van 728.000 jobs, maar het bleken er maar 235.000 te zijn. Het herstel lijkt dus te stokken, omdat gezinnen weer meer thuis blijven uit angst voor het virus. En een lagere mobiliteit heeft een directe impact op de vraag naar olie.

Uit een poll van Reuters blijkt dat analisten een gemiddelde olieprijs per vat verwachten van 68,02 dollar in de rest van 2021. Ook het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde al dat de vraag naar olie in de rest van het jaar zal vertragen. De oorzaak ligt in nieuwe COVID-19 beperkingen in belangrijke landen zoals Australië. Als de OPEC+ zijn productie blijft opdrijven, zal dit in 2022 mogelijk tot een aanbodoverschot leiden.

OPEC+ verwacht verderzetting herstel

De OPEC+ verwacht dat de globale vraag naar olie echter met 5,95 miljoen vaten per dag zal toenemen in 2021. In 2020 was er nog een dramatische daling met 9 miljoen vaten per dag, toen de coronacris voor het eerst toesloeg en landen tot drastische lockdowns overgingen.

Ook voor 2022 is de OPEC+ positief gestemd. Het kartel verwacht nu een groei met 4,2 miljoen vaten per dag. Volgens de OPEC+ deal van juli zal de productie maandelijks met 400.000 vaten per dag worden opgetrokken, behalve als de economische groei echt begint terug te vallen.

Ondanks de COVID-19 onzekerheden blijft het wereldwijde herstel volgens de OPEC+ wel accelereren en zijn de strategische voorraden aan het afnemen.

Stijgende trend

Kijken we naar de technische analyse, dan zien we de olieprijs op de onderstaande daggrafiek nog duidelijk in een stijgende trend zitten. In augustus viel de koers wat terug richting het stijgende 200 daags gemiddelde en ondertussen werd de 21 EMA weer overwonnen. De MACD gaat ook weer boven de nullijn en het is nu uitkijken of we de high van juli rond de 78 dollar weer kunnen gaan testen.

Twijfels over groei houden olieprijs in de tang

Grafiek: Tradingview

Aan de onderkant is de 65 dollar momenteel een keylevel, omdat dit de bodem van augustus is. Tegelijk ligt rond deze zone een stijgende trendlijn en het 200 daags glijdend gemiddelde. Bij een slot hieronder zou de trend op korte termijn kunnen keren.

Wil je graag zelf inspelen op de bewegingen van de olieprijs? Dat kan via CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short


Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu