Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > AFM beperkingen voor turbo's zijn bekend

AFM beperkingen voor turbo's zijn bekend

AFM beperkingen voor turbo's zijn bekend

donderdag 01 juli 2021

De AFM was al een tijdje aan het werk om de hefboomproducten turbo's strenger te reguleren. Vanaf 1 oktober 2021 worden beperkingen ingevoerd.

De AFM maakte eerder dit jaar al bekend dat particuliere beleggers veel geld verliezen door te handelen in turbo's en dat er daarom gewerkt werd aan beperkingen. Vanaf 1 oktober zal het aanbod aan turbo's sterk beperkt worden wanneer de nieuwe regels in werking treden.

Maximale hefboom

Net zoals de hefboombeperkingen bij CFD's wordt er met verschillende categorieën gewerkt om de maximale hefboom te bepalen.

  • Maximaal 30 voor de grote muntenparen: dollar, euro, yen, Canadese dollar en Zwitserse frank;
  • Maximaal 20 voor kleinere muntenparen, goud en de grote aandelenindices FTSE, CAC 40, DAX30, Nasdaq en Nasdaq100, S&P500, Nikkei, ASX200 en EURO STOXX 50;
  • Maximaal 10 voor andere grondstoffen of minder grote aandelenindices;
  • Maximaal 5 voor aandelen; 
  • Maximaal 2 voor cryptomunten.

Verplichte risicowaarschuwing

Net zoals bij CFD's moeten er duidelijke risicowaarschuwingen vermeld worden in alle vormen van communicatie, waarbij de aanbieder ook moet duidelijk maken wat de verliespercentages zijn. Elke drie maanden moet deze berekening opnieuw gemaakt worden. Bij CFD brokers zijn er gemiddeld zo'n 74% tot 89% van de klanten die verliezen lijden.

Met deze regel wil de AFM de aanbieders verplichten om ook duidelijk te rapporteren over de mogelijke verliezen, gezien de aanbieders snel de neiging hebben om vooral over de potentiële winsten te schrijven.

Verbod op bonussen

Aanbieders mogen beleggers op geen enkele manier proberen te overhalen om te gaan handelen. Denk aan voordelen die worden toegekend of de praktijk van grote bonussen die vroeger ook in de CFD wereld werd toegepast.

Alleen voor Nederland

De AFM wijst er tenslotte op dat de beperkingen alleen gelden in Nederland. Aanbieders die hun producten ook in andere landen aan de man brengen zullen daar niet met deze beperkingen geconfronteerd worden.


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu