Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Cryptocurrency Chiliz is de motor achter populaire fan tokens

Cryptocurrency Chiliz is de motor achter populaire fan tokens

Cryptocurrency Chiliz is de motor achter populaire fan tokens

maandag 03 mei 2021 - door Redactie

De cryptomunt Chiliz heeft er dit jaar al een indrukwekkende rally op zitten nu steeds meer sportclubs fan tokens lanceren.


Chiliz is een ERC20 token die draait op het Ethereum netwerk en die gebruikt wordt op het Socios.com platform. Op deze website worden sportclubs en fans dichter bij mekaar gebracht. De sportclubs kunnen een eigen token lanceren waarmee ze actief in verbinding staan met hun fanbasis. Tijdens deze 'Fan Token Offering' kunnen gebruikers fan tokens aankopen met de cryptomunt CHZ. Daarna worden de tokens eventueel gelist op andere exchanges zoals Binance.

Recht om te stemmen en meer

De fans die tokens bezitten mogen vervolgens mee stemmen over belangrijke club beslissingen of krijgen recht op allerlei lekkers zoals gesigneerde t-shirts of VIP tickets. Ook kunnen er NFT's gelanceerd worden, zoals bijvoorbeeld digitale trading cards van voetbalsterren.

Veel interesse bij sportclubs

De fan token offerings wonnen midden 2020 aan belang dankzij de succesvolle lancering van FC Barcelona tokens. In een half uur was de voorraad tokens uitverkocht en werd er 1,2 miljoen euro opgehaald. Door de 'tokenisatie' kunnen sportclubs makkelijk geld ophalen bij het grote publiek. "Voor de grootste clubs bevindt meer dan 99% van de fans zich niet in het stadium. Ze wonen zelfs niet in dezelfde stad of het land van de club", zegt Dreyfus. Het gaat dus over een publiek waar vroeger geen geld kon aan verdiend worden, buiten de traditionele merchandising. 

Uit een onderzoek van Juventus blijkt dat er wereldwijd zo'n 400 miljoen fans zijn, terwijl er in het stadium slechts plaats is voor 41.000 toeschouwers. Volgens de club zijn de tokens dan ook de gedroomde oplossing om op lange termijn de wereldwijde fans betrokken te houden. De verkoop van de fan tokens brengt ook heel wat geld in het laatje, wat de clubs goed kunnen gebruiken gezien de sponsoringinkomsten onder druk staan door de coronacrisis.

Ondermeer FC Barcelona, Juventus, AC Milan en Atlético de Madrid gebruiken het Socios platform al. Chiliz werkt aan een verdere expansie en wil nu grote Amerikaanse sportclubs binnen halen. "We trekken naar de VS met het bewijs dat we miljoenen dollars hebben opgehaald voor grote Europese sportclubs", zei CEO Alexandre Dreyfus.

CHZ prijs ontploft

De toekomst voor de fan tokens is veelbelovend en dat vertaalde zich ook in de prijs van CHZ. Chiliz begon het jaar 2021 tegen een koers van minder dan 2 eurocent. In maart was de token maar liefst 30 keer meer waard en momenteel fluctueert de koers rond 45 eurocent. CHZ kan ondermeer gekocht worden bij Bitvavo of Coinmerce. Als Chiliz er in slaagt om teams uit de Amerikaanse NBA, NHL of MLB competities aan boord te hijsen, zal de vraag naar de CHZ cryptomunt nog flink stijgen.

Chiliz grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu