Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Na GameStop nu een short squeeze bij zilver?

Na GameStop nu een short squeeze bij zilver?

Na GameStop nu een short squeeze bij zilver?

zondag 31 januari 2021

De leden van WallStreetBets lijken hun pijlen nu te richten op de zilvermarkt. Het is uitkijken of hier ook een grote koersreactie volgt zoals bij GameStop.

Het GameStop aandeel maakt wereldwijd headlines door de koersexplosie. Op een maand tijd is het aandeel haast maal 20 gegaan en dat heeft alles te maken met de Reddit groep WallStreetBets. Grote hefboomfondsen zaten short op het aandeel en speculeerden dus op een daling. Zij lenen hiertoe aandelen bij andere partijen, betalen hier een kleine rente op en verkopen deze aandelen vervolgens op de markt. Ze hopen de aandelen later lager terug te kunnen kopen. Het verschil tussen de hoge verkoopprijs en lagere terugkoopprijs is dan hun winst.

Bij GameStop was er een enorme shortpositie opgebouwd, vermoedelijk omdat de hefboomfondsen gokken op een faillissement van deze keten. Als het bedrijf failliet gaat, is het aandeel uiteraard niets meer waard. In dat geval moet het ook niet teruggegeven worden aan de ontlener. De fondsen hebben dan gewoon de aandelen verkocht op de markt en dat bedrag volledig geïncasseerd, wat in een mooie winst zou resulteren.

Maar omdat kleine beleggers zich groepeerden via WallStreetBets en massaal aandelen begonnen te kopen en vast te houden, kwam er een klassieke short squeeze. De hefboomfondsen die short zitten houden de prijs van het aandeel uiteraard in de gaten. Als de prijs begint te stijgen, moeten ze hun risico's beperken door deze aandelen terug te kopen en zo hun positie af te wikkelen. Wanneer het aanbod aandelen op de markt echter begint op te drogen, moeten kopers steeds hogere prijzen betalen om toch aandelen te bemachtigen. En omdat de koersen zo sterk beginnen te stijgen, worden ook de grote fondsen zenuwachtig. Uiteindelijk resulteert dit in paniek waarbij ze tegen elke prijs hun positie willen sluiten.

De kleine beleggers hebben de grote fondsen op deze manier op de knieën gekregen. Naar schatting kijken ze door de koersexplosie van GameStop aan tegen verliezen van zo'n 19 miljard dollar. Melvin Capital kreeg zelfs 2,75 miljard dollar toegestopt om overeind te blijven.

Alle ogen nu gericht op de zilvermarkt

Zilver is een andere markt waar traditioneel gezien veel shortsellers in actief zijn. Bovendien wordt er veel zilver op papier verhandeld, waar dus geen sprake is van fysiek zilver. Volgens schattingen ligt de papieren handel wel 150 tot 250 maal hoger dan wat er werkelijk aan fysiek zilver beschikbaar is. Door dus specifiek een fysieke levering te eisen zou deze markt al snel in de problemen kunnen komen, simpelweg omdat het papieren zilver niet echt bestaat. 

Als de vraag naar fysiek zilver sterk stijgt, zullen de voorraden al snel uitgeput zijn. En de enige logische reactie is dan weer dat de zilverprijs enorm zal stijgen, zodat er toch verkopers overtuigd kunnen worden om alsnog fysiek zilver te leveren.

Op het forum van WallStreetBets wordt nu gezegd dat de situatie op de zilvermarkt tot de grootste short squeeze kan leiden die ooit gezien werd. Hierdoor werden de handelaars in zilveren munten de voorbije dagen al geconfronteerd met een plotse en enorme stijging van de vraag. De meeste handelaars zijn ondertussen gestopt met het verwerken van aankooporders. De hele voorraad is uitgeput en zij zetten nu alles op pauze tot de markten zondagnacht weer open gaan.

Het is nu uitkijken of ook de zilvermarkt een chaotische stijging gaat krijgen, net zoals GameStop. De vraag is of er dan ook grote financiële spelers in de problemen gaan komen. Als dat het geval is, is de kans op een interventie van de overheden heel groot. Het omvallen van een groot financieel concern zou namelijk een enorme nieuwe globale vertrouwenscrisis kunnen uitlokken. Men zou daarom bijvoorbeeld de handel in papieren zilver voor kleine beleggers onmogelijk kunnen maken, zodat ze op deze manier voor geen prijsdruk meer kunnen zorgen. De handel in GameStop werd de afgelopen week ook op pauze gezet door brokers zoals Robinhood en Interactive Brokers. Maar het aankopen van fysiek zilver bij winkels in de buurt of online shops kan moeilijker verboden worden. En op deze manier zou de fysieke zilvermarkt weer belangrijker kunnen worden dan de papieren markt.

Lees meer over beleggen in goud en zilver.

Koers en grafiek CFD op Zilver

Zilver CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu