Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Olieprijs op topkoers

Olieprijs op topkoers

Olieprijs op topkoers

dinsdag 12 januari 2021

De olie gaat nu al weken hoger door optimisme over het uitrollen van massale vaccinaties.

De olieprijs noteert nu boven de 55 dollar, koersniveaus die niet meer gezien zijn sinds begin vorig jaar. Na het losbarsten van de coronacrisis, waardoor wereldwijd hele economieën volledig op slot gingen, kelderde de olie sterk. In april werd het dieptepunt neergezet onder de 20 dollar, maar sindsdien is de blik opwaarts gericht.

In eerste instantie werd de koers hoger gedreven door de productiebeperkingen van de OPEC, waardoor het aanbod fors daalde. Dat was ook nodig, gezien de vraag weggevallen was en de er zelfs problemen waren om olie te stockeren. Dat zorgde zelfs even voor sterk negatieve olieprijzen voor de West Texas Intermediate.

De laatste weken kon de olie sterk herstellen door het optimisme rond de vaccins. Eerst waren er de goede resultaten die wezen op de efficiëntie van het Pfizer en BioNTech vaccin, waarna de goedkeuringen van de autoriteiten voor meer hoop zorgden. Ondertussen zijn de vaccinaties volop bezig, terwijl ook andere vaccins een goedkeuring op zak hebben. Dit voedt de hoop op een snelle terugkeer naar de normaliteit, waardoor ook de vraag naar olie verder kan herstellen.

Langs de aanbodkant was er recent onenigheid onder de OPEC+ landen over hoeveel olie ze zouden oppompen. Rusland wil meer olie op de markt brengen maar Saudi-Arabië vreest dat de markt zo overspoeld wordt, omdat er nog steeds veel lockdowns zijn. Het land vermoedt ook dat de meer besmettelijke varianten nog voor veel problemen kunnen zorgen, zelfs als de vaccinatiecampagne volop loopt. Het land kondigde daarom zelf aan dat ze in februari en maart per dag 1 miljoen vaten minder zullen oppompen. Op die manier is een aanbodoverschot wellicht onmogelijk, zeker als in deze periode in meer landen de teugels wat gevierd worden.

Kijken we naar de technische analyse, dan ziet het plaatje er sterk uit. Op de onderstaande weekgrafiek zien we de olie wel een weerstand rond de 58 dollar naderen, waar ook de 200 MA loopt. Breken we hier boven, dan kunnen we kijken naar $65 en $70.

Olieprijs op topkoers

Grafiek: Tradingview

Langs de andere kant hoeft een terugval rond deze niveaus niet te verbazen na de sterke stijging. In dat geval zijn er aan de onderkant opvangnetten rond de $52,50 en de 20 EMA. Vervolgens zien we steun rond $45 en $37,5. Gezien de stijgende trend mogen we verwachten dat de olie tijdens deze terugval ergens een hogere bodem gaat maken.

Op korte termijn handelen in olie? Gebruik dan CFD's. Vergelijk hier CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu