Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoopgevende vaccins maken olietraders bullish

Hoopgevende vaccins maken olietraders bullish

Hoopgevende vaccins maken olietraders bullish

donderdag 03 december 2020

Het pessimisme over de nieuwe lockdowns door het coronavirus werd zo'n drie weken geleden omgebuigd in optimisme over de lancering van de vaccins.

In de vorige analyse schreven we nog dat het technisch plaatje er zwak uit zag. We voegden echter wel toe: "Bij een eventueel herstel tot boven de $43 begint het plaatje weer op te klaren en bij een doorbraak van $45 kunnen we echt weer hoger kijken."

Het negatieve sentiment is ondertussen helemaal gedraaid dankzij het nieuws over de goede testresultaten van vaccins, de nakende goedkeuringen door de autoriteiten en reeds bekende datums waarop het starten van de vaccinaties effectief zal beginnen. Door dit goede nieuws begint te markt te hopen op een terugkeer naar de normaliteit, waardoor mensen zich weer vaker zullen verplaatsen en bijgevolg meer olie zullen verbruiken.

Pfizer en BioNTech maakten op 9 november de hoge efficiëntie van hun vaccin bekend en sinds toen zijn fondsenmanagers netto aankopers van oliefutures. De oliemarkt kijkt dus al flink vooruit, terwijl waarnemers een terugkeer naar de normaliteit pas in de tweede helft van 2021 verwachten.

Het zal dus nog een tijdje duren tot de vraag weer herstelt. En ook langs de aanbodkant is het uitkijken. Noorwegen stopt eind dit jaar met de productiebeperkingen en de productie in Libië is al flink hoger gegaan. Het is nu uitkijken of de OPEC de productiebeperkingen nog gaat verlengen. Rusland stelt alvast voor om de output vanaf januari weer op te trekken. Saudi Arabia wil vooral zorgen dat de wereldwijde voorraden verlagen, waardoor de olieprijs verder kan stijgen. Het is dus wachten op een duidelijke deal op de OPEC meeting.

De huidige rally kan vanuit fundamentele overwegingen dus wat voorbarig zijn, maar vanuit de technische analyse ziet het plaatje er weer hoopgevend uit. Er werd in november een duidelijke hogere bodem gemaakt rond de $37,5 en ondertussen noteren we weer boven de top van augustus. De MACD komt weer boven de nullijn uit en doet ons kijken naar de volgende weerstanden rond de $52,5 en $58.

Hoopgevende vaccins maken olietraders bullish

Grafiek: Trading View

Aan de onderkant zien we nu steun rond de $45,5 en vervolgens de 21 EMA. Daaronder zorgt de $37,5 nog voor een laatste opvangnet. Moest het sentiment dus weer keren omdat bijvoorbeeld de massale vaccinaties moeizamer lopen dan verwacht, dan zijn er alvast enkele steunzones aan de onderkant om de olieprijs weer op te vangen.

Zelf speculeren op de olieprijs is mogelijk via CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu