Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Lanceren centrale banken hun eigen versie van de bitcoin?

Lanceren centrale banken hun eigen versie van de bitcoin?

Lanceren centrale banken hun eigen versie van de bitcoin?

dinsdag 07 juli 2020

Steeds meer centrale banken zijn gewonnen voor een CBDC, een central bank digital currency. Ook de Bank of International Settlements (BIS), zeg maar de bank der centrale banken, ziet potentieel.

CBDC

In het meest recente jaarverslag schrijft de BIS: "CBDC's zijn een perfect voorbeeld van hoe centrale banken zelf voor een baanbrekende innovatie kunnen zorgen. CBDC's hebben de potentie om de volgende stap te zijn in de evolutie van geld en de centrale banken zouden zelf een totaal nieuw betalingssysteem op poten kunnen zetten."

De CBDC's zouden geen reactie zijn op reeds bestaande cryptocurrencies zoals de bitcoin of stablecoins, maar gewoon een middel om de eigen doelstellingen beter te bereiken. Het gaat dan over laagdrempelige toegang tot betaaldiensten die veilig, snel en goedkoop zijn.

De BIS onderstreept dat centrale banken nu reeds geld verschaffen aan de banken, in de hoop dat zij op hun beurt zuurstof aan de economie zouden geven door leningen toe te staan. Dankzij een CBDC zouden gewone particulieren rechtstreeks toegang krijgen tot het geld van de centrale banken, wat ook het concept van helikoptergeld of MMT makkelijk uitvoerbaar maakt. Elke burger zou namelijk automatisch een digitale wallet bij de centrale bank hebben, waar de centrale bank digitaal geld in kan storten. Omdat dit geld van de centrale banken meteen overal aanvaard zal worden, kan deze vorm van geld meteen een hoge vlucht nemen.

De Belgische econoom Koen Schoors stelt in een opiniestuk voor De Tijd dat dit het banksysteem sterker kan maken. Consumenten hebben dan de keuze om hun geld bij de centrale bank te laten staan of bij een commerciële bank. Bij het minste vermoeden van problemen kan de burger zijn geld dan weer snel op zijn wallet bij de centrale bank zetten. Het zou banken aansporen om voorzichtig te zijn en weinig risico's te nemen, waardoor ze stabieler worden.

Bovendien stelt Schoors dat de ECB zo meer grip krijgt op de markt. Als de inflatie begint te stijgen, kan ze de rentevoet op CBDC wallets laten stijgen, waardoor ze geld uit het banksysteem kan trekken om de inflatie onder controle te krijgen. Moet de economie gestimuleerd worden, dan kan er helikoptergeld uitgedeeld worden of kan er een negatieve rente worden aangerekend op de CBDC wallets. Zo zal er meer geconsumeerd worden en zal er ook vers geld naar het banksysteem vloeien waarmee leningen kunnen verstrekt worden.

Niet gedecentraliseerd

Een belangrijk voordeel van de reeds bestaande cryptomunten zoals bitcoin of ethereum is het feit dat ze gedecentraliseerd zijn, er is dus geen centrale instelling die alles controleert. Je kan volledig eigenaar van je eigen munten zijn en door gebruik te maken van een cold wallet kan dat op een veilige manier. Bij een CBDC heb je een wallet bij de centrale bank, die jouw rekening zou kunnen blokkeren waardoor je jouw geld niet meer kan uitgeven. De lancering van een CBDC zou de adoptie van bitcoin dan ook ten goede kunnen komen.

Cryptomunten kopen kan in Nederland al bij verschillende aanbieders en is al mogelijk vanaf een tientje. Lees er meer over in onze cryptocurrency pagina's.

Koers en grafiek CFD op Bitcoin

Bitcoin CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu