Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Olieprijs verdubbelde op amper 5 weken

Olieprijs verdubbelde op amper 5 weken

Olieprijs verdubbelde op amper 5 weken

maandag 15 juni 2020

De olieprijs steeg erg sterk de afgelopen weken en kon zelfs in waarde verdubbelen. Ondertussen lijkt het sentiment weer om te keren.

Bij de laatste analyse wezen we op een aantal positieve technische signalen die de olieprijs konden ondersteunen. Tegelijk waren er fundamentele factoren die voor een positief sentiment zorgden. De wereldwijde lockdowns werden stilaan afgebouwd, waardoor de vraag naar olie opnieuw kon aantrekken. Daarnaast was er ook een productiebeperking van start gegaan, waardoor er ook langs de aanbodkant gezorgd werd voor een opwaartse druk op de olieprijs.

Van de dieptepunten onder de 20 dollar eind april ging het in een rotvaart naar koersen boven de 40 dollar begin juni. De RSI ging even in de overbought zone piepen en we botsten op de rode dalende trendlijn. De koersen staan nu weer wat onder druk, maar aan de onderkant zorgt de 21 EMA nog steeds voor steun. Vallen we hier echter onder, dan kunnen we opnieuw koers zetten naar de bodems rond $33 of $27. Het is dan uitkijken of de olie ergens een hogere bodem kan maken.

Olieprijs verdubbelde op amper 5 weken

Grafiek: Trading View

Hoe de olieprijs gaat reageren hangt in belangrijke mate af van waar de markt de focus op legt. Zowel langs de aanbod-als vraagkant zijn er wel wat onzekerheden.

Blijft het aanbod dalen?

De productiebeperkingen die begin mei van start gingen werden op de OPEC vergadering van vorige week verlengd tot eind juli, wat de prijs zou moeten ondersteunen. Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren, zoals de tropische storm Cristobal in de Golf van Mexico. Hierdoor komt de productie op de boorplatformen onder druk te staan.

Langs de andere kant is er dan weer bijkomende productie van de belangrijke speler Saoedi-Arabië. Zij krimpten de productie vanaf 1 mei in met meer dan wat er gevraagd was, maar draaien die beslissing nu terug vanaf 1 juli. 

Herstelt de vraag?

Langs de vraagzijde zien we een herstel doordat de lockdowns worden afgebouwd, maar een eventuele tweede golf van Covid-19 zou hier roet in het eten kunnen gooien. Verder is het koffiedik kijken of de vraag weer gaat herstellen tot op pre-coronaniveaus. Mogelijk is er een blijvende impact omdat er bijvoorbeeld minder zakenreizen zullen plaatsvinden, terwijl er meer gebruik zal gemaakt worden van teleconferenties.

Speculeren op een stijging of daling van de olieprijs kan met CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu