Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Olieprijs keldert door coronavirus en mislukte OPEC top

Olieprijs keldert door coronavirus en mislukte OPEC top

Olieprijs keldert door coronavirus en mislukte OPEC top

zaterdag 07 maart 2020

De olieprijs daalde de afgelopen week sterk tot op niveaus die niet meer gezien zijn sinds de zomer van 2017.

In het vorige artikel wezen we al op het negatieve scenario waarbij de angst voor het coronavirus de olieprijs sterk onder druk zou zetten. Ondertussen blijkt dat de economie fors zal lijden onder de maatregelen die getroffen worden om de verspreiding van het virus in te dammen. De toeristische sector staat onder druk, evenementen worden afgelast en in Italië gaan scholen en musea voor weken dicht.

De maatregelen zullen zorgen voor een krimp van de economie en de vraag naar olie komt dan ook sterk onder druk te staan. De olieprijs reageert fors op deze dalende vraag en de vooruitzichten op een mogelijk overaanbod.

Langs de aanbodkant wilde de OPEC de productie namelijk met anderhalf miljoen vaten per dag verlagen, om alvast tegemoet te komen aan de lagere vraag. Op die manier kan de prijs ondersteund worden.

Het kartel stelde voor dat de OPEC landen per dag 1 miljoen vaten minder zouden produceren. Aan Rusland werd voorgesteld om de productie te laten dalen met een half miljoen vaten per dag. Maar Rusland weigert mee te werken. 

De huidige afspraken rond de productie lopen eind maart af dus binnen enkele weken zouden de olie producerende landen zoveel olie kunnen oppompen als ze willen. De kans op een enorm overaanbod zet de olieprijs dan ook stevig onder druk. Vandaag raakte bovendien bekend dat Saudi Aramco zijn verkoopprijzen fors heeft verlaagd in een poging om marktaandeel te kunnen winnen op Rusland. Het lijkt er dan ook op dat er een prijzenoorlog is begonnen op de oliemarkt.

Kijken we even op de maandgrafiek, dan zien we een breed dalend trendkanaal. Het herstel dat sinds 2016 begonnen was en ondersteund werd door de stijgende groene trendlijn is inmiddels voorbij. De MACD begeeft zich opnieuw onder de nullijn en de koers van de olie lijkt dan ook onderweg naar nieuwe dieptepunten. Aan de onderkant zien we $43 en $35 als mogelijke targets. Daaronder komt de onderkant van het dalende trendkanaal in beeld, zo rond de $29.

Olieprijs keldert door coronavirus en mislukte OPEC top

Grafiek: Tradingview  

Om het technisch beeld weer sterker te maken, zou de olieprijs zich opnieuw boven de groene trendlijn en de $55 moeten begeven. Door al het negatieve nieuws van de afgelopen periode en de hoge onzekerheid lijkt dat een onwaarschijnlijk scenario.

Speculeren op een verdere daling van de olieprijs kan door te shorten via bijvoorbeeld CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short


Gratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van individuele aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu