Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Beginnen met beleggen? 5 praktische tips

Beginnen met beleggen? 5 praktische tips

Beginnen met beleggen? 5 praktische tips

vrijdag 20 december 2019

Ben je een beginnend belegger? Laat je niet overweldigen door alles wat je moet weten. Maak een snelle start dankzij deze tips van experts.

Wie droomt er niet van om te starten met beleggen? Wie wat spaargeld heeft kan dit beter niet op zijn spaarrekening laten staan. De spaarrente levert immers weinig op. Desondanks kan beleggen behoorlijk overweldigend zijn. Er zijn tientallen succesverhalen, maar ook genoeg verhalen over mensen die enorme verliezen lijden. Wellicht wil je graag starten met beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen.

Verhoog je kennis, verhoog je rendement

Een goede eerste stap is om een gedegen beleggingscursus te volgen. Een dergelijke cursus is een kleine investering. Bovendien ontmoet je tijdens een cursus mede-beleggers, waardoor je ook van hen kan leren en ervaringen kan uitwisselen.

Vergis je namelijk niet, beleggen is geen gokken. Beleggen is niet zonder risico. Daarom een reden te meer om je in te schrijven voor een beleggingscursus. Begin niet voordat je een goed overzicht hebt van de beleggen basics.

Handige boeken om te lezen over dit onderwerp zijn:

  • The Intelligent Investor, van Benjamin Graham
  • Competitive Strategy, van Michael Porter
  • The Essays of Warren Buffett, van Lawrence Cunninghan
  • Buffettology, van Mary Buffett en David Clark

Met de nodige basiskennis op zak kun je in principe al van start. Je kunt dan aandelen, obligaties, valuta en dergelijke gaan verhandelen. We raden aan om niet te hard van stapel te gaan. Het is verstandiger om klein te starten (daarover straks meer) en te starten met beleggen in een markt die je enigszins kent. Je bent dan mogelijk bekend met kopers, verkopers en de grillen van die markt. Weet je niks van goud, dan heeft het weinig nut om daar (nu) in te investeren. “Risk comes from not knowing what you're doing.”, aldus Warren Buffet.

5 praktische tips voor beginnend beleggers

Starten met beleggen hoeft niet lastig te zijn. Met deze tips maak je een goede start als beginnend belegger.

Het is geen hobby

Beleggen kan veel plezier en voldoening geven. Maar vergis je niet; het is absoluut geen hobby die je er “even” bij doet. Beleggen is big business, en bijzonder competitief bovendien.

Het is essentieel dat je jouw eigen portfolio goed begrijpt. Het is cruciaal om inzicht te hebben in de factoren die jou winst of verlies kunnen opleveren. Verdiep je goed in de markt, des te makkelijker wordt het om weloverwogen keuzes te maken.

Vaak zijn ogenschijnlijk aantrekkelijke aandelen toch niet zo aantrekkelijk als ze leken. De praktijk wijst dit helaas vaak genoeg uit. Laat je niet verleiden tot overhaaste stappen. Beheers je emoties en raak niet overmoedig of juist in paniek.

Waarin ga je beleggen?

Beleggingsfondsen, futures, obligaties, waarin ga jij beleggen?

Zowel Warren Buffet als Tony Robbins geven aan dat het verstandig is om te beleggen in index fondsen.

Een zogeheten index fonds is als het ware een verzameling met honderden aandelen erin. De S&P 500 is hiervan een voorbeeld, dit fonds bevat aandelen van de 500 grootste bedrijven in de VS, waaronder Google en Exxon. Als je wilt gaan beleggen en enigszins op safe wilt spelen is beleggen in index fondsen een goed idee.

Bereid je voor op het ergste

Vermogensbeheerder Peter Mallouk waarschuwt voor veel gemaakte fouten van beleggers die net starten. Veel beleggers rekenen niet op een zogeheten bear markt, terwijl die onvermijdelijk zijn.

Zijn advies; zorg voor een all-weather portfolio. Verkoop niet uit paniek. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom beleggers geen winst boeken – ze verkopen te snel uit angst.

“Be fearful when others are greedy and
be greedy when others are fearful.”
 
- Warren Buffet

Houd het hoofd koel. Laat je niet gek maken door wat anderen doen. In sommige situaties is het verstandiger om te vertrouwen op je eigen gevoel en intuïtie.

Tevens is het raadzaam om van te voren te beslissen hoeveel je maximaal gaat investeren. Weet dat je jouw belegging kan verliezen.

Een kleine start

Beleggen is echt een lange termijn investering en vereist ook een lange termijn aanpak. Dat wilt zeggen: veel geduld is noodzakelijk. Jouw belegging heeft tijd nodig om te groeien. Heb je weinig tot geen spaargeld, dan is het aan te raden om slechts een klein bedrag apart te houden om te beleggen. Zelfs als je wat meer geld voor handen hebt is het raadzaam om een klein bedrag te investeren. Gaandeweg kun je altijd je beleggingen uitbouwen.

Handige beurstermen

Als beginnend belegger is het handig om kennis te vernemen van een aantal termen uit het woordenboek welke je als beleggers vaak zult gebruiken.

Bear market en bull market
Een bear market is een marksituatie waarbij de koers over lange tijd in een daling terechtkomt. De beer duwt als het ware de koers naar beneden. Dit in tegenstelling tot een bull market, waarbij de stier als het ware met zijn horens de koers omhoog duwt.

Dead Cat Bounce
Een tijdelijke opleving van een koers, welke daarna wordt gevolgd door een verdere daling.

Fear of Missing Out (FOMO)
Angst om iets te missen, zoals de stijging van een bepaalde koers.

Gains
Toename van waarde of winst.

Margin trade
Margin trade is beleggen met een hefboom. Het stelt je in staat meer te kopen, dan dat je aan geld beschikbaar hebt.

Short gaan
Een margin trade waarbij je profiteert van de prijsdaling van een aandeel.

Leer van de besten

Begin ook enkele goede traders te volgen. Lees over ze, verdiep je in hun strategieën en lees hun boeken. Op de lange termijn is dit een zeer waardevolle investering om te doen. Enkele van de beste traders om te volgen zijn:

  • Paul Tudor Jones
  • Alexander Elder
  • Martin J. Pring
  • John J. Murphy
  • Jack D. Schwager

Dit is een gastartikel van debeleggersgids.be. Hier lees je helder en begrijpelijk over de kansen die beleggen kan bieden: in financiële producten, in vastgoed, alternatieve beleggingen en overige geldzaken. Beleggersgids verschaft informatie over verschillende vormen van beleggen en investeren met nieuws, opinies, kennis en inspiratie met uitgebreide artikels.


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu