Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
vrijdag 22 november 2019 - door Redactie
De taxi-app Uber kwam in mei naar de beurs en de meningen over het aandeel zijn verdeeld. Er zijn analisten die een mooie toekomst zien, maar er zijn ook analisten die denken dat Uber niet lang meer zal bestaan.
Uber biedt taxiritten aan, maar ook deelfietsen via Jump, maaltijdbezorging via Uber Eats en transport van goederen via Uber Freight. Ongeveer een derde van de kostprijs van een taxirit gaat naar Uber, de rest is het inkomen van de zelfstandige chauffeur. Het opzetten en promoten van al deze activiteiten kost echter handenvol geld en dat weerspiegelt zich in de resultaten.
In het derde kwartaal kwam de omzet van Uber uit op 3,8 miljard dollar, een groei van 30% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kwam uit op 1,2 miljard dollar. Het kwartaal voordien kwam het verlies nog uit op ruim 5 miljard dollar. Deze monsterverliezen maken beleggers uiteraard wantrouwig en het aandeel noteert dan ook zo'n 40% onder de topkoers.
Uber wil vanaf 2021 winstgevend worden en dat zou volgens waarnemers kunnen lukken. De omzet groeit namelijk sterk en de kosten zullen niet aan dat tempo volgen. Het voorbije kwartaal werden er 1,8 miljard verplaatsingen uitgevoerd via Uber. Het idee is dat dit aantal ritten nog moet verdubbelen om winstgevend te worden. Dat kan lukken door internationaal verder uit te breiden naar steeds meer steden. Uber is marktleider en profiteert van zijn naamsbekendheid om makkelijk nieuwe klanten aan te trekken.
Volgens analist Brian Nowak van Morgan Stanley is de markt veel te pessimistisch voor het aandeel. Hij wijst op de sterk groeiende vraag naar de taxiritten. Daarnaast zijn de diensten Uber Comfort, Uber for Business en Uber Black goed aan het groeien. Uber heeft hier een veel grotere marge op. De analist hanteert een koersdoel van 55 dollar, meer dan 80% boven de huidige koers van zo'n 30 dollar.
Anderzijds zijn er heel wat risico's voor het aandeel. De concurrentie is bikkelhard en er is geen merkentrouw. Klanten en chauffeurs van Uber maken bijvoorbeeld ook gebruik van de concurrent Lyft. Uber kan de prijzen dus niet optrekken zonder massaal veel klanten te verliezen.
Analist Enrique Abeyta vraagt zich zelfs af of Uber en Lyft binnen twee jaren nog wel zullen bestaan. Hij vergelijkt beide bedrijven met de dotcom zeepbel van eind jaren 90. "Het enige verschil met toen is dat niet de particuliere beleggers maar wel de private equity fondsen de bubbel hebben opgeblazen", stelt hij.
Abeyta onderstreept dat de cashburn van Uber gigantisch is. Bovendien kan de regulering roet in het eten gooien. In het Verenigd Koninkrijk zijn er plannen om Uber te classificeren als een aanbieder van transport, waardoor er btw verschuldigd is op alle toekomstige maar ook reeds afgelegde ritten. Volgens schattingen zou dat Uber tot een miljard pond kunnen kosten.
Ook zou Uber verplicht kunnen worden om de zelfstandige chauffeurs aan te werven als werknemers, waardoor heel het businessmodel in duigen zal vallen.
Op termijn hoopt Uber meer en meer te kunnen werken met zelfrijdende auto's, waardoor de marges en problemen rond de vergoeding van chauffeurs zullen wegvallen. Door al deze onzekerheden is het aandeel Uber alleen geschikt voor beleggers die wel tegen een stootje kunnen.
Wie overweegt om aandelen te kopen, kan best eerst brokers vergelijken.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".