Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Economische zorgen duwen olieprijs lager

Economische zorgen duwen olieprijs lager

Economische zorgen duwen olieprijs lager

donderdag 03 oktober 2019

De olieprijs sprong midden september 20% hoger door een aanval op een raffinaderij en olieveld in Saoedi-Arabië. De koersexplosie was echter van zeer korte duur. Ondertussen noteren we alweer onder de 60 dollar.

De markt was in eerste instantie in schok na de drone aanvallen. Maar liefst 5% van de wereldwijde productiecapaciteit werd op deze manier uitgeschakeld. De angst voor voorraadtekorten duwde de olieprijs kortstondig hoger naar haast 70 dollar. Maar al snel begon de olieprijs weer af te brokkelen omdat de economische zorgen alweer op de voorgrond kwamen. Wanneer bleek dat de herstellingswerken in Saoedi-Arabië veel vlotter liepen dan verwacht, ging de koers verder onderuit.

De afgelopen week waren er diverse nieuwsfeiten die bearish waren voor de olieprijs. Zo zei het IMF op dinsdag dat de wereldwijde economie aan het vertragen is. Daarnaast verlaagde de WTO zijn verwachtingen voor 2019 en 2020 omwille van de aanhoudende handelsoorlog. Uit het rapport van de Energy Information Administration bleek dat de strategische oliereserves sterk gegroeid waren, terwijl het American Petroleum Institute eerder een stevige daling had verwacht. Geen sprake dus van een tekort aan olie momenteel.

Gitzwart economisch nieuws kwam er op dinsdag vanuit de VS. Een zeer negatieve ISM suggereert dat de Amerikaanse industrie er slecht aan toe is. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp, terwijl een cijfer boven de 50 op groei wijst. De indicator kwam uit op 47,8 punten, het laagste niveau sinds 2009, toen de recessie eindigde. Bovendien kwam de indicator fors onder de verwachtingen uit aangezien analisten een cijfer van 50,2 voorspeld hadden. 

Een vertraging in de economische groei zal zich vertalen in een lagere vraag naar olie, waardoor de prijs onder druk zal komen te staan. Op de bijgevoegde weekgrafiek is duidelijk een rode dalende weerstandslijn te zien, waarbij de olieprijs steeds lagere toppen maakt. De MACD beweegt onder de nullijn, wat wijst op een berenmarkt. Aan de onderkant mogen we nog steun verwachten van de stijgende groene trendlijn, maar als deze breekt kunnen de koersen snel dalen richting de 45 dollar.

Economische zorgen duwen olieprijs lager

Grafiek: Tradingview

Ondanks het zwakkere plaatje dat de technische analyse toont blijven er uiteraard wel wat risico's voor de oliemarkt, die de prijs al snel weer hoger kunnen duwen. De spanningen in het Midden-Oosten kunnen bijvoorbeeld altijd ontaarden in nieuwe aanslagen op de productiecapaciteit. Zulke feiten zouden zwaarder kunnen doorwegen dan de vertragende economische groei. Als belegger moet je dan ook steeds op je hoede zijn.

Olie kan je verhandelen via bijvoorbeeld CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu