Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Zet Facebook met cryptomunt Libra de financiële wereld op zijn kop?

Zet Facebook met cryptomunt Libra de financiële wereld op zijn kop?

Zet Facebook met cryptomunt Libra de financiële wereld op zijn kop?

zaterdag 22 juni 2019

Facebook gaf begin deze week eindelijk meer concrete informatie over de cryptomunt waar ze al lang aan werken. De Libra zou in de eerste helft van 2020 gelanceerd worden en krijgt al steun van verschillende bedrijven.

Er was al heel wat informatie gelekt over de Libra die in grote mate bleek te kloppen. De munt zal evenwel de naam Libra krijgen en niet GlobalCoin zoals de geruchten deden geloven. Verder klopt het dat de munt beheerd zal worden door een onafhankelijke nonprofit organisatie uit Zwitserland die de Libra Association genoemd wordt. Facebook wil in 2020 van start gaan met 100 bedrijven die deelnemen aan de Libra Association. Ondertussen zijn er al enkele tientallen deelnemers bekend en het gaat over ronkende namen zoals Paypal, Mastercard, Visa, ebay, Spotify, Uber, Vodafone en Coinbase. Zij betalen elk 10 miljoen dollar voor een zitje aan de tafel, waardoor er 1 miljard dollar ingezameld zal worden.

Tenslotte klopt het ook dat de Libra min of meer een 'stablecoin' zal worden, hoewel de munt niet gedekt zal zijn door slechts 1 achterliggende activa. Met het opgehaalde geld zal een korf gemaakt worden met ondermeer euro, dollar, yen en Britse pond. Er zal bijvoorbeeld belegd worden in overheidsobligaties van deze munten en de opbrengsten hiervan gaan naar de Libra Association om kosten te dekken en bijkomende investeringen mogelijk te maken.

Met de Libra wil Facebook zich volgens de white paper vooral richten op de 1,7 miljard 'unbanked'. Dat zijn mensen in ontwikkelingslanden die momenteel nog geen toegang tot een bank hebben. Facebook en WhatsApp zijn momenteel al heel groot in ontwikkelingslanden in Afrika, waar nu nog heel veel beroep doen op Western Union om geld te versturen. Libra zal deze mensen de mogelijkheid geven om binnen gekende apps geld te versturen tegen een verwaarloosbare kost.

Calibra

Om met de Libra te betalen zal je gebruik kunnen maken van de cryptowallet Calibra. Je kan hiermee snel betalingen uitvoeren tussen vrienden, maar ook internationale transacties zijn mogelijk. Crossborder payments zijn momenteel nog erg duur in de traditionele systemen. Vaak worden er erg hoge kosten aangerekend om fondsen internationaal te verplaatsen. Dergelijke betalingen uitvoeren zonder hoge kosten is momenteel al mogelijk met zowat alle cryptomunten, maar er is nog geen echte killer app die voor massale globale adoptie heeft gezorgd. Net daarom is Libra zo interessant, omdat nu de hele userbase van Facebook kan ingezet worden. Het gaat dan toch al snel over een slordige 2,5 miljard mensen die kennis zullen maken met de nieuwe munt.

Gamechanger

De voorstelling van Libra is dan ook een echte gamechanger en een bevestiging vanuit de techindustrie dat blockchain en cryptocurrency de financiële infrastructuur van de toekomst kunnen worden. Libra heeft daarom het potentieel om een wereldmunt te worden die gebruikt wordt voor de internationale handel, waardoor de afhankelijkheid van 1 munt kan verdwijnen.

Bovendien kan Calibra dé killer app worden die de grote massa kennis laat maken met cryptocurrencies, waardoor ze mogelijk sneller de stap zetten naar echte gedecentraliseerde cryptomunten zoals de bitcoin. De koers van deze laatste cryptocoin ging de afgelopen dagen trouwens opnieuw boven de $10.000 postvatten.

Cryptocurrency kopen?

Regulatoren bezorgd

Ondertussen hebben wereldwijde regulatoren en politici al bezorgd gereageerd. Over het algemeen is de teneur dat er toezicht moet zijn op de "mogelijke risicovolle cryptomunt die Facebook vanuit Zwitserland zal lanceren". Mark Carney van de Bank of England zei dat Libra aan de allerhoogste standaarden van regulering zal moeten voldoen.

Koers en grafiek CFD op Bitcoin

Bitcoin CFD long of short


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu