Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Centrale banken kopen massaal goud

Centrale banken kopen massaal goud

Centrale banken kopen massaal goud

zondag 03 februari 2019

De centrale banken kochten in 2018 voor ruim 651 ton goud, zo'n 74% meer dan in 2017. De goudaankopen van centrale banken bevinden zich zo op het hoogste punt in 50 jaren.

Uit het 'Gold Demand Trends' rapport van de World Gold Council blijkt dat de centrale banken sinds 2010 opnieuw goud aan het accumuleren zijn. De enorme goudaankopen van vorig jaar zijn vooral te wijten aan de aanhoudende economische en geopolitieke onzekerheid. Uit een recent onderzoek van de World Gold Council bleek namelijk dat 76% van de centrale banken goud bekijken als een een veilige haven. Een vijfde van de centrale banken gaf bovendien aan dat ze de goudaankopen in de komende 12 maanden nog zullen opdrijven.

De vraag naar goud was wel voornamelijk geconcentreerd bij slechts enkele centrale banken. Rusland ruilde zowat zijn hele portefeuille van Amerikaanse staatsobligaties in tegen 274,3 ton goud. De centrale banken van Turkije en Kazakhstan kochten respectievelijk 51,5 ton en 50,6 ton. Deze drie landen waren zo samen verantwoordelijk voor 58% van de goudaankopen.

Onder analisten is er niet echt een consensus over de richting die goud in 2019 zal uitgaan. Dat bleek uit het verslag van de London Bullion Market Association. De analisten verwachten dat goud dit jaar zal bewegen tussen $1.150 en $1.475. De gemiddelde verwachting is een goudkoers van $1.311,71.

In onze vorige goud technische analyse waren we op onze hoede voor een tijdelijke correctie. De goudprijs steeg wel niet verder maar corrigeerde in de tijd: we zagen de koers een tweetal weken zijwaarts bewegen.  Vanaf de 21 EMA en de bovenkant van het stijgende trendkanaal veerde de goudkoers weer op om nieuwe highs te maken.

1/goud030219.jpg

Grafiek: Tradingview  

Afgelopen vrijdag verscheen er een rood kaarsje en de twee laatste kaarsen vormen samen een bearish engulfing patroon, dat een top suggereert. Ook de indicatoren waarschuwen voor een mogelijke ommekeer: zowel de RSI als de MACD maken een negatieve divergentie. Ze maken dus al een lagere top terwijl de koers nog een hogere top maakte, wat vaak de voorbode is van een correctie.

Aan de onderkant verwachten we nu steun rond de 1304, 1295 en de 21 EMA en 1290. We zien de goudkoers het liefst boven 1280 blijven om het technisch plaatje erg sterk te houden.

Wie zelf in goud of andere grondstoffen wil handelen kan dit doen via diverse CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Goud

Goud CFD long of short


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu