Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Risico en rendement in cryptocurrency

Risico en rendement in cryptocurrency

Risico en rendement in cryptocurrency

maandag 04 juni 2018

Wil je graag een investering doen in een bepaalde cryptocurrency? In dat geval zal je graag het risico dat je loopt willen afwegen tegenover het potentiële rendement dat met je investering kan worden geboekt.

De cryptomarkt heeft er de voorbije jaren voor gezorgd dat het leven van zeer veel mensen drastisch is veranderd. Mensen die het vroeger moeilijk hadden om hun facturen te betalen leven vandaag de dag door crypto een zorgeloos leven. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het moet gezegd dat de hele cryptomarkt inmiddels sterk is geëvolueerd. Bovendien is het zo dat de doelgroep van cryptocurrencies is uitgebreid van een relatief selecte groep tot de grote massa. Bijna iedereen kent tegenwoordig wel Bitcoin en steeds meer grote partijen kopen zich in, in platformen zoals Ethereum en Ripple. Wat betekent dit nu precies voor het risico en vooral ook voor het potentiële rendement van jouw investering in crypto? 

Het volatiele karakter van de cryptomarkt

Ondanks het feit dat er opvallende gelijkenissen bestaan tussen de klassieke aandelen- en de innoverende cryptomarkt moet het gezegd dat er ook een groot verschil merkbaar is. Daar waar verschillende aandelen op de beleggersmarkt een relatief constante waarde vertonen is dat (nog) niet het geval voor cryptocurrencies. Op het ogenblik dat een aandeel sterke schommelingen vertoont noemen we ze 'volatiel' en is dat vaak een rode vlag voor mensen die willen investeren in bijvoorbeeld het achterliggende bedrijf. Voor de cryptomarkt geldt dit in principe niet omdat volatiliteit het algemene karakter is waar deze wereld zich door kenmerkt. Of je nu investeert in veteranen munten zoals Bitcoin of Litecoin of je kiest voor een net gelanceerde cryptovaluta, alle drie kunnen ze enorme pieken en dalen laten optekenen.

Bovenstaande vormt een belangrijke indicatie voor het risico dat je loopt op het ogenblik dat je gaat investeren in één of meerdere cryptocurrencies. Het wordt dan ook door elke expert benadrukt dat je alleen maar geld in cryptovaluta's mag investeren dat je eigenlijk zou kunnen missen. Natuurlijk liever niet en we gaan er ook vanuit dat dit niet gebeurt (een coin kan in principe niet 'failliet' gaan), maar toch moet je met het ergste rekening houden. Het feit dat een cryptomunt niet echt failliet kan gaan betekent immers niet dat haar waarde op een zeker ogenblik niet kan worden herleid tot bijna niets. Dan zie je zomaar de door jou uitgevoerde investering ook in rook opgaan. Het resultaat is dus hetzelfde.

Weet waarin je investeert

Dat er een niet onaanzienlijk risico is verbonden aan elke investering die in cryptocurrency gebeurt mag dus duidelijk zijn. Betekent dit automatisch dat hier voor jou geen interessante opportuniteiten (meer) liggen? Natuurlijk niet. Ondanks het feit dat het verleden geen maatstaf is voor de toekomst moet het wel gezegd dat de cryptomarkt op bepaalde momenten een enorme veerkracht heeft laten zien. Ze maakt bovendien op absolute dieptepunten eens temeer duidelijk waar de kracht van het hele platform precies in schuil gaat en dat is de achterliggende community. Dit zijn mensen die het zat zijn dat banken hun geld controleren en die zelf de mogelijkheid willen hebben om (veel) geld te verdienen aan nieuwe, beloftevolle technologieën. Dit laatste is een punt waar we nog even dieper op in moeten gaan.

Voor elke vorm van beleggen of investeren geldt namelijk dat je nooit een sprong in het diepe mag wagen. Dit betekent concreet dat je, je huiswerk moet doen vooraleer je geld gaat uitgeven. Bezoek niet zomaar alleen de website van een project dat er beloftevol uitziet. Ga bijvoorbeeld ook na welke team er achter schuil gaat en zoek de verschillende personen bij voorkeur op via LinkedIn waardoor je ze (nog) beter leert kennen. Verdiep je vervolgens ook in de zogenaamde 'whitepaper'. Dit is als het ware het oprichtingsdocument van het cryptoplatform. Je moet je hier echter wel voor schrap gaan zetten. Dergelijke documenten worden immers opgesteld door technisch zeer aangelegde personen waardoor de vaktermen je niet zelden om de oren vliegen.

Hoge risico's, potentieel zeer sterke rendementen bij ICO's

Het lijkt tegenwoordig ondenkbaar dat een aantal cryptoplatformen ooit nog gaan verdwijnen. We denken hierbij in eerste instantie natuurlijk aan Bitcoin, maar wat ook te denken van haar kleinere broer Litecoin welke door middel van het LitePay betaalsysteem steeds meer op vlak van populariteit wint? Ook Ripple, een cryptovaluta met een gecentraliseerd karakter wordt door steeds meer partijen uitgeprobeerd waardoor het wellicht slechts een kwestie is van tijd vooraleer we de eerste praktijkvoorbeelden kunnen aanhalen, etc. Natuurlijk zijn er nooit garanties in de cryptowereld, maar verschillende zeer prestigieuze projecten staan eigenlijk nog in hun kinderschoenen wat er voor zorgt dat ze nog over een enorm groeipotentieel beschikken. Dit zorgt er voor dat hier zeker nog aantrekkelijke rendementen in schuilgaan.

We kunnen het onmogelijk hebben over het mogelijke rendement bij investeren in cryptocurrencies en het risico dat daarmee gepaard gaat en niet even aandacht besteden aan zogenaamde ICO's. Bij een ICO of 'Initial Coin Offering' is het zo dat investeerders de mogelijkheid hebben om geld te investeren (cryptogeld uiteraard) in een crypto start-up. Dat kan interessant zijn omdat men deze coins kan aanschaffen tegen een lagere prijs dan de inzetwaarde in de markt kan zijn.

Echter lopen investeerders ook het risico dat het project niet van de grond komt waardoor ze hun investering in rook zien opgaan. Vooraleer te gaan investeren in een ICO is het dan ook zeer belangrijk om de levensvatbaarheid van het project te controleren. De grootste winsten werden in het verleden behaald met ICO's, maar er zijn ook enorme verliezen mee geleden. Het overgrote merendeel van de ICO's kunnen dan ook bestempeld worden als scam en dus pure oplichting. Stap je daar in? Dan ben je jouw investering haast zeker kwijt.

Rendement versus risico's, zijn cryptocurrencies het waard?

Elke markt en elke investeringsopportuniteit biedt interessante perspectieven. Nee, dat is niet helemaal waar. Elke toekomstgerichte markt en elke goed uitgekiende investeringsopportuniteit biedt mogelijkheden. De cryptomarkt heeft het voor elkaar gekregen om de wereld zoals we die altijd al hebben gekend nu reeds enigszins te veranderen.

Wat de toekomst gaat brengen is voor iedereen nog koffiedik kijken, maar feit is wel dat er enkele zeer prestigieuze projecten zijn gelanceerd die wel degelijk specifieke problemen in de kern aanpakken en weten op te lossen. Dit zorgt er voor dat investeren in cryptocurrencies niet alleen een potentieel financieel rendement met zich meebrengt, daarnaast ondersteun je ook nog eens de technologische revolutie. Alles bij elkaar liggen er zeker nog (zeer) interessante investeringsmogelijkheden in de cryptomarkt, alleen is het zaak om eerst het gros van de risico's te proberen beperken. Dit doe je alleen maar door goed onderzoek te doen en voor jezelf een soort van risico-analyse te maken.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu