Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Investeren in de Petro?

Investeren in de Petro?

Investeren in de Petro?

maandag 26 maart 2018 - door Redactie

De Petro, de officiële cryptomunt van Venezuela is meteen ook 's werelds eerste cryptocurrency die wordt uitgegeven en ondersteund door de overheid van een land.


Toen er in 2017 nieuwe sancties werden uitgevaardigd door de Verenigde Staten ten opzichte van Venezuela was dat een harde noot om te kraken voor het land. Hiermee drukken we ons waarschijnlijk zelfs nog zeer voorzichtig uit. Toch bleef de Venezolaanse president 'Nicolás Maduro' niet bij de pakken zitten en keek hij vooral in de richting van de revolutionaire blockchain technologie om een oplossing te vinden voor de financiële problemen waar zijn land mee werd geconfronteerd. Uiteindelijk ging het idee al snel spelen om een eigen cryptomunt te lanceren en zo geschiedde het ook. Daarmee is Venezuela het eerste land ter wereld die er voor heeft gekozen om een officiële, nationale cryptovaluta uit te brengen. Klinkt best interessant, maar is het nu ook de moeite waard om er te investeren of niet?

Waarom de Petro voor Venezuela de oplossing kan betekenen

Wanneer je er de media op naleest lijkt het voor iedereen duidelijk, de Petro heeft geen enkel bestaansrecht en bijgevolg ook geen toekomst. Deze stelling wordt echter in het bijzonder ingenomen naar aanleiding van de Amerikaanse sancties of gebaseerd op de 'slechte' reputatie van Venezuela in het algemeen. Waar er niet over wordt gesproken is de meerwaarde die de coin voor de inwoners van Venezuela met zich meebrengt.

De bolivar, de officiële munteenheid van Venezuela heeft de voorbije periode aanzienlijke verliezen laten optekenen. Op een zeker ogenblik verloor ze binnen amper één maand tijd maar liefst 57 procent van haar totale waarde. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de economie onder druk kwam te staan (een verlies van 12 procent) en de minimumlonen nog verder daalden. Voor miljoenen inwoners van Venezuela die in de meest barre omstandigheden leven lijkt er niet meteen beterschap op komst. De sancties die door de VS zijn opgelegd helpen hier uiteraard ook niet echt bij.

Omwille van bovenstaande werd er door veel inwoners van Venezuela voor gekozen om reeds in een vroege fase te starten met het minen van Bitcoin. Ondanks het feit dat dit een zeer energieverslindend proces is moet er gezegd dat de energie in Venezuela wordt gesubsidieerd door de overheid. Dit zorgt er voor dat het minen van Bitcoin in het land zo goed als gratis is. Bovendien werd er meteen een sluitende oplossing gecreëerd voor de hyperinflatie waar Venezuela mee wordt geconfronteerd. Omdat ook de overheid zelf hier graag haar graantje in mee wil pikken werd er echter al snel gesteld dat dit ook mogelijk is met een eigen, nationale munt. Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat op termijn de Petro de huidige bolivar zal vervangen.

Link met Venezolaanse olievoorraden

Het spreekt voor zich dat de Petro over een zekere intrinsieke waarde dient te beschikken om bestaansrecht te hebben. Deze waarde wordt mogelijk gemaakt door de link waarover ze beschikt met de Venezolaanse olievoorraden. Rond de lancering van de ICO voor de Petro lag de waarde van één vat olie op gemiddeld 59,04 dollar. Dit zorgt er voor dat de globale waarde van de Petro wordt geschat op zo'n 4,9 miljard euro.

Experts hebben echter enigszins hun twijfels bij bovenstaande. Zij stellen onder meer dat de kostprijs van bijna 60 dollar voor een vat olie uit de lucht gegrepen is. Daarnaast benadrukken ze dat het bijzonder complex is om de waarde van een virtueel goed (in deze dus de Petro) te linken aan een klassieke grondstof. Een ander vreemd gegeven is bovendien terug te vinden in het feit dat het niet mogelijk is om de Petro aan te kopen met de nationale munteenheid van Venezuela. Of daar naar de toekomst toe nog verandering in zal komen is ook niet bekend.

Waarom investeren in de Petro?

Hoe je het ook draait of keert, het feit dat de Petro 's werelds eerste cryptomunt is die door een overheid zelf wordt uitgegeven is natuurlijk best wel interessant. Het is dan ook zeker en vast niet ondenkbaar dat er nog heel wat andere landen het voorbeeld van Venezuela en haar Petro zullen volgen. Denk jij er ook aan om te investeren in de Petro? In dat geval kunnen de onderstaande feiten je wellicht over de streep halen:

  • De Venezolaanse overheid zal overheidsbedrijven verplichten om de Petro te ondersteunen. Dit moet een bepaalde zekerheid aan het volume en de coin geven.
  • De Petro maakt het mogelijk om te investeren in een land of economie die anders per definitie onbereikbaar is.

Waarom niet investeren in de Petro?

Het staat haast als een paal boven water dat de Petro in haar thuisland veelvuldig zal worden gebruikt voor het betalen van allerhande kosten en investeringen. Ze biedt dan ook op het eerste zicht een nagenoeg sluitende oplossing voor de hyperinflatie die Venezuela heeft getroffen. Toch moet het gezegd dat er ook een aantal belangrijke nadelen aan de coin verbonden zijn waardoor je toch maar beter twee keer nadenkt vooraleer er in te investeren:

Venezuela is nu niet bepaald het toonbeeld van een stabiel land en / of een stabiele economie. Ook de sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten doen vermoeden dat het land nog een behoorlijk harde toekomst tegemoet gaat. Het is absoluut niet ondenkbaar dat deze onstabiele situatie ook zal reflecteren op de waarde van de Petro.

Partijen die de ICO van naderbij hebben gevolgd hebben gesteld dat de cijfers die door de Venezolaanse regering worden vrijgegeven niet correct zijn. Ze zouden sterk gemanipuleerd zijn om zo te laten uitschijnen dat het project op heel wat (internationale) interesse kan rekenen. Mocht dit inderdaad correct blijken te zijn is een instant waardedaling na indexatie van de Petro op verschillende exchanges te verwachten.

Het feit dat de prijs van de Petro is gekoppeld aan deze van een vat Venezolaanse olie (die nog in de grond zit voor alle duidelijkheid) zorgt er voor dat investeerders geen grote koersstijgingen hoeven te verwachten. Op middellange tot lange termijn is het dan ook nog maar zeer de vraag of er wel enig (aantrekkelijk) rendement kan worden geboekt met de Petro.

Gezien het feit dat de Petro wordt ondersteund door de Venezolaanse overheid en bijgevolg wordt uitgegeven en gecontroleerd door de centrale bank zorgt er uiteraard voor dat ze zich kenmerkt door een sterk gecentraliseerd karakter.

Indien Maduro de aankomende verkiezingen verliest is het mogelijk dat de Petro ongeldig wordt verklaard. Alle investeerders zullen dan het geïnvesteerde geld verliezen.

Conclusie: vooral een zeer interessant project

De Petro is op vele vlakken een interessant project, althans om te volgen. Het is echter nog maar zeer de vraag of deze cryptomunt op middellange tot lange termijn haar bestaansrecht zal weten te behouden. Dat ze gebruikt zal worden in eigen land is haast zeker, maar de koppeling van de prijs aan deze van een vat Venezolaanse olie doet toch de nodige vragen rijzen.

Bovendien zorgt de niet bepaald gunstige reputatie van Venezuela er voor dat het nog maar zeer de vraag is of er veel internationale investeerders 'getriggerd' zullen worden om in te stappen in deze cryptocurrency. Wat ons betreft zijn er (ook gezien de relatief hoge kostprijs van een Petro token) toch behoorlijk wat rode vlaggen die er voor zorgen dat er over elke investering in de Petro maar beter twee keer wordt nagedacht.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu