Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Risico's verminderen: diversifieer crypto portfolio

Risico's verminderen: diversifieer crypto portfolio

Risico's verminderen: diversifieer crypto portfolio

vrijdag 23 februari 2018

Cryptomunten zijn volatiele beleggingsproducten. Door rekening te houden met de tips uit dit artikel zorg je voor een goede spreiding van je portefeuille.

Elke investering of belegging die je doet brengt risico met zich mee. Of dat risico eerder groot of beperkt is hangt steeds af van de volatiliteit van het product. Met andere woorden, hoe groot kunnen de koersschommelingen zijn en binnen welke periode kunnen deze optreden? Beleggingsproducten met een hoge volatiliteit lijken daardoor op het eerste zicht absoluut niet interessant, maar toch wordt er elke dag opnieuw heel wat geld in gestopt.

Hetzelfde kan gezegd worden van beleggen in cryptocurrencies. Iedereen die er in stapt weet (of hoort in ieder geval te weten) dat hij of zij geconfronteerd kan worden met sterke waardeschommelingen, maar toch zijn ze razend interessant. In de volatiliteit van een belegging of investering schuilt immers niet alleen risico op verlies, maar ook het potentieel op winst.

Waarom worden cryptocurrencies als risicovol aanzien?

Ondanks het feit dat met name de Bitcoin reeds enkele jaren bestaat en de munt een explosieve groei heeft gekend moet het gezegd dat de hele markt van de cryptocurrencies nog in haar kinderschoenen staat. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er nog geen enkel land ter wereld echt een concrete, globale regelgeving voor crypto's heeft doorgevoerd. Oké, China heeft er voor gekozen om de cryptobeurzen een ban op te leggen en Japan heeft Bitcoin erkend als wettelijk betaalmiddel, maar dat betekent niet dat de cryptocurrency daar echt is gereguleerd.

Regelmatig komen er nieuwsberichten over overheden die willen ingrijpen in de markt van cryptocurrencies en exchanges. Cryptocurrencies in het algemeen (dus niet alleen de Bitcoin, maar ook altcoins) vallen momenteel buiten het toezicht van regulatoren zoals de AFM, DNB, FSMA of ESMA. Deze regulatoren waarschuwen regelmatig voor de gevaren van cryptobeleggingen dus  het hoeft niet te verbazen dat ze deze markt ooit willen reguleren of zelfs aan banden leggen. Deze onzekerheid ligt voor een niet onaanzienlijk deel aan de basis van de volatiliteit van cryptomunten.

Een ander niet onbelangrijk punt is terug te vinden in het experimentele en vaak niet zo transparante karakter waar heel wat cryptomunten over beschikken. Tot vandaag de dag kunnen we bijvoorbeeld alleen maar speculeren over wie de Bitcoin heeft ontwikkeld (niet uitgebracht, maar ontwikkeld). Voor zij die er nog aan mochten twijfelen, denk dus absoluut niet dat Satoshi Nakamoto de echte naam van de ontwikkelaar... of waarschijnlijk groep ontwikkelaars is. Bij nieuwe altcoins en ICO's gebeurt het soms zelfs dat het team ontwikkelaars met de noorderzon vertrekt met al het opgehaalde geld. In de cryptomarkt is oplichting dus schering en inslag.

Een laatste reden waarom we cryptocurrencies als risicovol kunnen bestempelen is terug te vinden in het feit dat ze binnen geen tijd enorme koersschommelingen kunnen maken. De huis-en-tuin belegger krijgt hier ongetwijfeld een houten hoofd van en zal het al snel voor bekeken houden. Het blijft dan ook erg belangrijk om slechts een heel klein deel van je beleggingsportefeuille als een soort van gok in cryptocoins te investeren.

Investeer alleen met geld dat je 'mag' verliezen

Betekent het volatiele karakter van cryptocurrencies dat je er goed aan doet om er helemaal niet in te investeren? Absoluut niet. Je kan namelijk al cryptocurrency kopen vanaf bedragen als 50 of 100 euro en dat kan het gokje wel waard zijn. Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven is het namelijk zo dat elk risico ook potentieel met zich meebrengt. Uiteraard kan de koers van de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd plots een stevige duik nemen, maar evengoed schiet ze pijlsnel de lucht in waardoor je op korte tijd een aardige winst kan optekenen.

Hou natuurlijk 1 zaak in het achterhoofd: geld dat je investeert in cryptocurrencies moet je eigenlijk volledig kunnen missen. Ga je er een boterham minder door moeten eten of het tot aan het einde van de maand moeten redden met alleen maar water in plaats van zo nu en dan een lekker wijntje? Dan moet je zeker je geld niet stoppen in een erg risicovolle belegging.

Spreiding tussen verschillende cryptocurrencies

De koers die de Bitcoin inmiddels heeft bereikt zorgt er voor dat deze cryptomunt voor veel mensen financieel niet langer haalbaar is (ondanks het feit dat je niet verplicht bent om één volledige Bitcoin te kopen, maar je ook kan investeren in 'stukjes' Bitcoin). Dit hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. In plaats van je volledige spaarrekening te investeren in één enkele Bitcoin is het hoe dan ook beter om een bepaalde spreiding te voorzien. De Bitcoin heeft in het verleden op bepaalde tijdstippen reeds rake klappen gekregen waardoor de koers een spectaculaire duik maakte. Als je pech hebt stap je in op een top en ben je twee weken later al de helft of meer van je belegging kwijt gespeeld.

Ook voor beleggen in cryptovaluta's geldt dan ook het eeuwenoude spreekwoord van de boer die nooit al zijn eieren in hetzelfde mandje hoort te leggen.

Het spreiden van je investering tussen verschillende cryptocurrencies is dus altijd een goede zaak. Je kan deze spreiding bovendien erg ver doortrekken. Beperk de injecties van (een deel!) van je kapitaal ook niet uitsluitend tot de vaste waarden als Bitcoin, Ethereum en Litecoin, maar kijk ook verder. Wanneer je dit doet zal je kunnen vaststellen dat er tegenwoordig heel wat altcoins bestaan die over een zeer interessant project beschikken.

Wees echter ook niet bang om te kijken in de richting van cryptomunten die op dit ogenblik nog (stevig) ondergewaardeerd zijn. Verdiep je gerust eens in de wondere wereld van de cryptocurrencies en maak voor jezelf uit in welke projecten jij het meeste brood ziet.

Creëer een korte en een lange termijn portfolio

Tot slot nog een belangrijke tip die veel (beginnende) investeerders in cryptocurrencies wel eens over het hoofd zien. Vaak zijn mensen alleen uit op snelle winsten. Met zo'n korte termijn portefeuille kan je dan aan 'daytrading' doen, maar op lange termijn zal een buy and hold strategie mogelijk interessanter zijn. HODL zoals ze in de cryptowereld zeggen.

Ook voor een lange termijn portefeuille geldt dat diversifiëren tussen vaste waarden en opkomende crypto's of underdogs kan zorgen voor een relatief evenwichtige balans waardoor de risico's een beetje worden ingeperkt.

Cryptomunten kopen =>

Koers en grafiek CFD op Bitcoin

Bitcoin CFD long of short


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu