Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Risico's verminderen voor je crypto portfolio

Risico's verminderen voor je crypto portfolio

Risico's verminderen voor je crypto portfolio

vrijdag 23 februari 2018 - door Redactie

Cryptomunten zijn volatiele beleggingsproducten. Door rekening te houden met de tips uit dit artikel beperk je het risico.

Elke investering of belegging die je doet brengt risico met zich mee. Of dat risico eerder groot of beperkt is hangt steeds af van de volatiliteit van het product. Met andere woorden, hoe groot kunnen de koersschommelingen zijn en binnen welke periode kunnen deze optreden? Beleggingsproducten met een hoge volatiliteit lijken daardoor op het eerste zicht absoluut niet interessant, maar toch wordt er elke dag opnieuw heel wat geld in gestopt.

Hetzelfde kan gezegd worden van beleggen in cryptocurrencies. Iedereen die er in stapt weet (of hoort in ieder geval te weten) dat hij of zij geconfronteerd kan worden met sterke waardeschommelingen, maar toch zijn ze razend interessant. In de volatiliteit van een belegging of investering schuilt immers niet alleen risico op verlies, maar ook het potentieel op winst.

Waarom worden cryptocurrencies als risicovol aanzien?

Ondanks het feit dat met name de Bitcoin reeds enkele jaren bestaat en de munt een explosieve groei heeft gekend moet het gezegd dat de hele markt van de cryptocurrencies nog in haar kinderschoenen staat. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er nog geen enkel land ter wereld echt een concrete, globale regelgeving voor crypto's heeft doorgevoerd. Oké, China heeft er voor gekozen om de cryptobeurzen een ban op te leggen en Japan heeft Bitcoin erkend als wettelijk betaalmiddel, maar dat betekent niet dat de cryptocurrency daar echt is gereguleerd.

Regelmatig komen er nieuwsberichten over overheden die willen ingrijpen in de markt van cryptocurrencies en exchanges. Cryptocurrencies in het algemeen (dus niet alleen de Bitcoin, maar ook altcoins) vallen momenteel buiten het toezicht van regulatoren zoals de AFM, DNB, FSMA of ESMA. Deze regulatoren waarschuwen regelmatig voor de gevaren van cryptobeleggingen dus  het hoeft niet te verbazen dat ze deze markt ooit willen reguleren of zelfs aan banden leggen. Deze onzekerheid ligt voor een niet onaanzienlijk deel aan de basis van de volatiliteit van cryptomunten.

Een ander niet onbelangrijk punt is terug te vinden in het experimentele en vaak niet zo transparante karakter waar heel wat cryptomunten over beschikken. Tot vandaag de dag kunnen we bijvoorbeeld alleen maar speculeren over wie de Bitcoin heeft ontwikkeld (niet uitgebracht, maar ontwikkeld). Voor zij die er nog aan mochten twijfelen, denk dus absoluut niet dat Satoshi Nakamoto de echte naam van de ontwikkelaar... of waarschijnlijk groep ontwikkelaars is. Bij nieuwe altcoins en ICO's gebeurt het soms zelfs dat het team ontwikkelaars met de noorderzon vertrekt met al het opgehaalde geld. In de cryptomarkt is oplichting dus schering en inslag.

Een laatste reden waarom we cryptocurrencies als risicovol kunnen bestempelen is terug te vinden in het feit dat ze binnen geen tijd enorme koersschommelingen kunnen maken. De huis-en-tuin belegger krijgt hier ongetwijfeld een houten hoofd van en zal het al snel voor bekeken houden. Het blijft dan ook erg belangrijk om slechts een heel klein deel van je beleggingsportefeuille als een soort van gok in cryptocoins te investeren.

Investeer alleen met geld dat je 'mag' verliezen

Betekent het volatiele karakter van cryptocurrencies dat je er goed aan doet om er helemaal niet in te investeren? Het betekent alvast dat je niet met te grote sommen geld in deze markt mag stappen. Je kan namelijk al cryptocurrency kopen vanaf bedragen als 50 of 100 euro en dat kan het gokje wel waard zijn. Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven is het namelijk zo dat elk risico ook potentieel met zich meebrengt. 

Hou natuurlijk 1 zaak in het achterhoofd: geld dat je investeert in cryptocurrencies moet je eigenlijk volledig kunnen missen. Ga je er een boterham minder door moeten eten of het tot aan het einde van de maand moeten redden met alleen maar water in plaats van zo nu en dan een lekker wijntje? Dan moet je zeker je geld niet stoppen in een erg risicovolle belegging.

Cryptomunten kopen =>

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu