Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Stablecoin-uitgever Circle bijna maal vier na beursintroductie

Stablecoin-uitgever Circle bijna maal vier na beursintroductie

Stablecoin-uitgever Circle bijna maal vier na beursintroductie

zaterdag 07 juni 2025 - door Steven Anthonis Steven Anthonis

Circle Internet Group, het bedrijf achter de populaire stablecoin USDC, is sinds donderdag genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE) onder de ticker CRCL. Beleggers liepen storm voor het aandeel.

De beursintroductie van Circle is een volgende belangrijke mijlpaal voor de crypto industrie en de bredere stablecoin-markt.

Sterk beursdebuut: 1,1 miljard dollar opgehaald

In een langverwachte beursgang verkocht Circle 34 miljoen aandelen aan $31 per stuk, goed voor een opbrengst van ongeveer $1,1 miljard. Dat was veel meer dan aanvankelijk werd verwacht. De oorspronkelijke prijsvork lag tussen $24 en $26, met plannen om slechts 24 miljoen aandelen uit te geven.

De overinschrijving en opwaartse prijsherziening wezen al op een sterke vraag van investeerders naar Circle. Het gaat dan ook over een gereguleerd cryptobedrijf dat een inkomstenmodel heeft.

Wat is Circle en waarom is het belangrijk?

Opgericht in 2013, is Circle vooral bekend als de uitgever van USD Coin (USDC), de tweede grootste stablecoin qua marktkapitalisatie, na Tether's USDT. Met een marktkap van meer dan $61 miljard behoort USDC tot de top 10 cryptocurrencies wereldwijd.

In tegenstelling tot traditionele volatiele cryptocurrencies zijn stablecoins gekoppeld aan fiatgeld, in het geval van USDC is dat de Amerikaanse dollar. Voor elke uitgegeven USDC houdt Circle een equivalent bedrag aan in liquide en veilige activa zoals kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, wat het bedrijf rente-inkomsten oplevert.

In 2024 genereerde Circle maar liefst $1,68 miljard omzet, hoofdzakelijk via rente-inkomsten, en boekte het een nettowinst van $156 miljoen, dankzij de hoge Amerikaanse rentevoeten.

Circle’s troef: strikte naleving van regelgeving

Circle onderscheidt zich van concurrenten zoals Tether door zijn compliance-first benadering. Waar Tether geregeld onder vuur ligt vanwege gebrekkige transparantie en het niet naleven van nieuwe regelgeving zoals het Europese MiCA-kader, omarmt Circle juist actief juridische duidelijkheid.

Circle lanceerde zelfs EURC, een euro-gedekte stablecoin, waarmee het zijn positie als transparante en gereguleerde speler in het wereldwijde digitale betalingsverkeer verder versterkt.

Stablecoins: de ‘killer app’ van crypto

Steeds meer analisten zien stablecoins als de "killer application" van blockchaintechnologie. Dankzij snelle, goedkope en 24/7-transacties, gecombineerd met de stabiliteit van fiatvaluta, zijn stablecoins ideaal voor:

  • grensoverschrijdende betalingen

  • internationale geldtransfers

  • DeFi (gedecentraliseerde financiën)

  • corporate treasury management

In tegenstelling tot het traditionele bankverkeer via SWIFT, dat dagen kan duren, zijn stablecoin-transacties binnen enkele seconden afgerond tegen minimale kosten. Circle’s eigen Circle Payments Network (CPN) is ontwikkeld als alternatief voor verouderde betaalrails.

Aandeel verdrievoudigt op eerste beursdag

Circle’s beursdebuut overtrof de stoutste verwachtingen: binnen enkele uren steeg de CRCL-aandeelprijs boven de $90, een winst van bijna 200% ten opzichte van de uitgifteprijs. Op vrijdag zette de stijging zich door en tikte de koers haast de 124 dollar, bijna een verviervoudiging ten opzichte van de IPO prijs. Dit toont het toenemende vertrouwen van institutionele en particuliere beleggers in crypto-infrastructuurbedrijven met stabiele inkomsten en een sterk regelgevend kader.

Wat brengt de toekomst voor Circle en crypto-IPO’s?

De zeer succesvolle Circle IPO staat in fel contrast met andere populaire beursintroducties. Denk maar aan Facebook, Robinhood of Uber, die na hun beursintroductie al snel op verlies stonden. Volgens analisten komt dat omdat Circle momenteel één van de weinige beursgenoteerde bedrijven voor beleggers die willen investeren in de cryptocurrency industrie. Er is natuurlijk Strategy, dat meer een bitcoin ETF op speed is. Of de bitcoin miners, maar kampen met een moeilijk business model door de bitcoin halvings. Verder is er ook nog de exchange Coinbase en enkele andere kleinere partijen.

Het succes van Circle zou de hele IPO-markt opnieuw kunnen aanwakkeren, vooral voor andere goed gepositioneerde cryptobedrijven. Bijvoorbeeld Kraken, een andere grote Amerikaanse cryptobeurs, zou volgens geruchten mikken op een beursgang in begin 2026. En ondertussen raakte al bekend dat de exchange Gemini van de Winklevoss twins de volgende stappen in het IPO proces aan het zetten is. Als Circle zijn beursmomentum vasthoudt, kan dit de deur openen voor meer crypto-native bedrijven om naar de beurs te trekken en zo meer legitimiteit aan de sector geven.

Conclusie

Circle’s notering op de NYSE is meer dan alleen een overwinning voor één bedrijf: het is een erkenning van stablecoins als essentieel onderdeel van moderne financiën. Het bewijst ook dat gereguleerde cryptobedrijven kunnen floreren onder publieke markttoezicht.

Terwijl centrale banken en traditionele instellingen hun positie bepalen in een wereld vol digitale activa, positioneert Circle zich als kruispunt tussen blockchaininnovatie en mondiale financiële infrastructuur.

Grafiek van Circle

Finst



Advertentie

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu