Je bent hier: Home > Nieuws > OM-token van MANTRA keldert met 90% in één dag: een harde les in cryptovolatiliteit
maandag 14 april 2025 - door
Steven Anthonis
De cryptomarkt werd gisteren opgeschrikt door een dramatische gebeurtenis: OM, de native token van het MANTRA-ecosysteem, verloor in slechts twee uur tijd 90% van zijn waarde.
MANTRA stond bekend als een veelbelovend project binnen de opkomende trend van tokenisatie van echte activa (Real World Assets, RWA) — tot de crash van gisteren het vertrouwen van beleggers volledig wegvaagde.
De prijs van OM begon in de vroege avond langzaam te dalen, met een eerste verlies van zo’n 7%. Maar al snel volgde een volledige instorting: de token crashte met bijna 90% binnen enkele uren.
De snelheid en hevigheid van de val leidde tot vermoedens van een "rug pull" — een veelvoorkomende scam in de wereld van meme tokens, waarbij insiders plots al hun tokens verkopen en nietsvermoedende retailbeleggers achterblijven met waardeloze activa. De stilte van het MANTRA-team in de directe nasleep van de crash versterkte die speculatie alleen maar.
Pas na enkele uren kwam er een officiële verklaring van het MANTRA-team:
“We bevestigen dat de fundamenten van MANTRA nog steeds sterk zijn. Deze verkoopgolf werd niet door ons team veroorzaakt, maar was het gevolg van een kettingreactie van onverantwoordelijke liquidaties op verschillende exchanges.”
Met deze verklaring probeert het team zich te distantiëren van beschuldigingen van opzettelijke marktmanipulatie, en wijst men in plaats daarvan naar gedwongen liquidaties als de hoofdoorzaak van de crash.
Hoewel het volledige verhaal nog in ontwikkeling is, wijst vroege analyse op een grote handelaar die een hefboom gebruikte als aanleiding van de crash. Zo ging het dan waarschijnlijk:
Een handelaar opent een long-positie met hefboom op OM, in de verwachting dat de prijs zal stijgen. Hij houdt hiervoor een bepaald bedrag aan als margin of borg.
De prijs begint echter te dalen, waardoor de marginpositie onder druk komt te staan.
De verliezen vreten de margin volledig weg (margin call). Als de handelaar zijn margin niet opnieuw verhoogt, moet de exchange de positie liquideren, wat betekent dat de OM-tokens verkocht worden op de open markt.
In een markt met lage liquiditeit leidt dat tot scherpe prijsdalingen, die op hun beurt voor een domino-effect zorgen en weer nieuwe liquidaties veroorzaken.
Dit soort cascade-liquidaties komt vaak voor in sterk geleveraged markten zoals Bitcoin, waar prijsdalingen van 5–10% door margin calls niet ongewoon zijn. Maar in kleinere tokens zoals OM, waar liquiditeit en orderboeken dun zijn, zeker op een zondagavond, kan zo’n gebeurtenis de volledige marktwaarde in enkele minuten uitwissen.
Zelfs als er geen kwaad opzet in het spel was, is de reputatieschade voor MANTRA aanzienlijk. Het beleggersvertrouwen, zeker in de cryptowereld, is fragiel en moeilijk te herstellen. RWA-projecten worden vaak gepresenteerd als stabieler en aantrekkelijker voor institutionele partijen, wat deze crash des te zorgwekkender maakt.
MANTRA staat nu voor de zware taak om de markt te overtuigen, het vertrouwen van beleggers te herwinnen en haar fundamentele waarde opnieuw te bewijzen.
Deze gebeurtenis is opnieuw een harde herinnering aan de gevaren van excessieve leverage en onvoldoende marktliquiditeit:
Hefboomwerking vergroot winst én verlies. Handelaars gebruiken leverage om winsten te maximaliseren, maar als het fout gaat, kunnen liquidaties hele portefeuilles en zelfs markten totaal vernietigen.
Lage liquiditeit = hoog risico. In tokens met beperkte handelsvolumes kan een enkele gedwongen verkoop leiden tot enorme prijsdalingen.
Zelfs veelbelovende narratieven zoals RWA zijn niet immuun. OM werd gezien als onderdeel van de volgende golf van institutionele crypto, maar kende één van de zwaarste dagcrashes van het jaar.
De crash van OM is meer dan een waarschuwing voor leverage, het is een alarmsignaal voor de hele Real World Asset-tokenisatiebranche, die steeds populairder wordt bij institutionele investeerders.
Om duurzame waarde te creëren moeten projecten zorgen voor liquiditeit, transparantie en robuust risicobeheer. Anders kunnen zelfs fundamenteel sterke initiatieven bezwijken onder de druk van speculatie en gebrekkige marktstructuren.
Investeerders doen er goed aan te onthouden: in crypto tellen technische sterkte en marktmechanica minstens even zwaar als een overtuigend verhaal.
Wie blootstelling wil krijgen aan crypto, doet er daarom goed aan om zich vooral op bitcoin te concentreren. Lees hier ons gratis bitcoin boek.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".