zondag 13 april 2025 - door
Steven Anthonis
De Nasdaq Composite heeft de voorbije periode heel wat zwakte getoond na een indrukwekkende stijging die rond het niveau van 20.000 punten piekte.
De recente doorbraak onder belangrijke steunzones, gecombineerd met momentumverschuivingen, wijst op een duidelijke trendverandering. Toch zijn er ook vroege signalen dat deze correctie misschien al achter de rug is.
Hier volgt een overzicht van de huidige technische structuur, het momentum en waar we de komende tijd op moeten letten.
De index bereikte een piek rond 20.000 en begon daarna een stevige terugval. In februari 2025 werd de stijgende groene trendlijn neerwaarts doorbroken. Deze trendlijn had de rally sinds de dieptepunten in 2022 ondersteund.
De Nasdaq is nu onder zowel de 21- als 34-wekelijkse EMA’s gezakt. Deze naderen elkaar en staan op het punt een bearish crossover (een “dead cross”) te vormen, dat werd aangegeven in de rode cirkel. Het tegenovergestelde (een golden cross) gebeurde in mei 2023, wat toen een sterke stijging tot gevolg had.
RSI en MACD toonden duidelijke bearish divergentie voorafgaand aan de top. Dat is een klassiek vroeg waarschuwingssignaal van een trendomslag. Sindsdien:
Is de RSI onder de 40 gezakt, wat wijst op bearish momentum.
Is de MACD onder de nul-lijn gekomen, wat eveneens berenmarkt territorium is.
Langetermijn opwaarts kanaal nog steeds intact: Ondanks de zwakte op korte termijn blijft de prijs binnen het bredere stijgende kanaal, dat al teruggaat tot 2020.
De RSI is net onder de 30 gezakt. Dat is historisch gezien een niveau dat samenvalt met belangrijke koersbodems (groene cirkels in de RSI), zoals tijdens de COVID-daling (2020) en het dieptepunt van de bearmarkt in midden 2022.
De MACD-histogram is negatief. Dat is op zich wel bearish, maar ook bij de bodem in 2020 aan de linkerkant van de grafiek ging de MACD kortstondig onder de nullijn. Het werd uiteindelijk een momentumomkering na een stevige daling.
Als deze recente daling tijdelijk blijkt te zijn:
De RSI onder 30 zou een kort- tot middellangetermijnbodem kunnen betekenen, vergelijkbaar met eerdere koersbodems.
Een herstel boven de zone 15.700–16.500 betekent dat verloren steun werd herwonnen, waardoor deze zone opnieuw als steun zou moeten fungeren.
De bullish case wordt sterker als de prijs ook weer boven de EMA’s klimt en de dreigende dead cross ongeldig maakt.
Een verdere stijging naar 18.500, en mogelijk terug richting 20.000, zou dan volgen. Uiteraard kan de macro-economische situatie of een nieuwe onverwachte beslissing van Trump weer roet in het eten gooien.
Als het bearish momentum aanhoudt en de huidige steun wordt opgegeven:
De EMA’s zullen een bearish crossover voltooien, wat het negatieve momentum versterkt.
Een verlies van de steun van het langetermijnkanaal zou erop wijzen dat de correctie zich ontwikkelt tot een volwaardige berenmarkt.
Belangrijke volgende steunniveaus liggen rond 15.200, 14.400, 13.000 en 11.800.
Een doorbraak onder 13.000 zou kunnen leiden tot een volledige retracement richting 10.300–11.000, waar de index eind 2022 consolideerde.
De Nasdaq bevindt zich op een kritiek technisch kruispunt:
Het momentum is duidelijk bearish, en trendvolgende indicatoren (RSI, MACD, EMA’s) ondersteunen voorlopig een voorzichtige houding.
Tegelijkertijd is de index technisch gezien oververkocht, en wijzen historische patronen erop dat dit een zone is waar vaak herstelfases starten.
Of dit uitgroeit tot een grote maar normale correctie binnen een langetermijn bullmarkt, of het begin vormt van iets diepers, zal afhangen van wat er in de komende weken gebeurt. Met name de prijsactie rond de steunzone 15.200–16.500 zullen we nauwgezet opvolgen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".