zondag 02 maart 2025 - door
Steven Anthonis
De sentimentsindicator Fear and Greed bevindt zich momenteel in de zone van extreme angst. Dat is vaak de periode waarin de markten een bodem maken.
De cryptomarkt staat bekend om zijn volatiliteit en sentiment speelt daarbij een grote rol. Een van de meest gebruikte sentiment-indicatoren is de Bitcoin Fear & Greed Index. Deze index meet het marktsentiment op een schaal van 0 tot 100, waarbij extreme angst (0-25) en extreme hebzucht (75-100) belangrijke psychologische niveaus markeren. Op dit moment toont de index een waarde van 22, wat wijst op Extreme Fear. Wat betekent dit voor beleggers?
De index is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder volatiliteit, marktvolume, social media-trends en zoekgedrag. Een hoge waarde betekent dat beleggers hebzuchtig worden, wat vaak voorafgaat aan een correctie. Een lage waarde betekent dat angst overheerst, wat kan wijzen op een koopkans.
Uit de grafiek blijkt dat de index enkele weken geleden, bij koersen boven de 100.000 euro, nog in de greed of hebzucht zone zat. De afgelopen week is het sentiment drastisch omgeslagen naar extreme angst, en de Bitcoin koers is gedaald tot ongeveer €75.000.
Vergelijkbaar sentiment zagen we rond augustus 2024, toen de index 49 (Fear) aangaf en de Bitcoin-prijs rond de €50.500 lag. Na deze periode herstelde de markt sterk, wat suggereert dat dergelijke angstmomenten vaak een keerpunt kunnen zijn.
Historisch gezien heeft Extreme Fear vaak geleid tot koopkansen, vooral voor langetermijnbeleggers. Dit betekent echter niet dat de bodem al bereikt is; markten kunnen namelijk langer in een angstige periode blijven hangen waarin de koersen nog wat verder afbrokkelen. De echte bodem timen is uiteraard zeer moeilijk, maar de kans dat je op momenten van angst in de markt dicht tegen een dieptepunt koopt is wel vrij hoog.
Beleggers doen er goed aan om rationeel te blijven en geen beslissingen te nemen op basis van emotie. DCA (Dollar-Cost Averaging) kan een strategie zijn om geleidelijk in te stappen en te profiteren van een mogelijk herstel.
Met Donald Trump in het Witte Huis, een handelsoorlog met import tarieven, de oorlog in Oekraïne enzovoorts, blijft de toekomst uiteraard erg onzeker en moeilijk voorspelbaar. Eén ding is echter zeker: de cryptomarkt is volatiel en koersen kunnen dus flink schommelen. Denk dus goed na over het risico dat je wil lopen en het bedrag dat je maximaal wil verliezen wanneer het toch fout blijkt te gaan.
Lees meer over bitcoin kopen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".