zaterdag 11 januari 2025 - door
Steven Anthonis
Vanaf dit jaar is een nieuwe Europese vergunning verplicht voor crypto-exchanges die klanten in Nederland willen bedienen. Deze vergunning valt onder de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR).
MiCAR is een Europees regelgevend kader dat is ontworpen om consumenten beter te beschermen en de cryptomarkt transparanter te maken. Terwijl enkele partijen al hun licentie hebben ontvangen, wachten grotere namen zoals Bitvavo en Coinmerce nog op goedkeuring.
Sinds 2020 moeten cryptocurrency exchanges die in Nederland actief zijn geregistreerd staan bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit beperkte toezicht richt zich vooral op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977. Het doel hiervan was het bestrijden van financiële criminaliteit, maar er waren geen specifieke regels om consumenten te beschermen.
Met de komst van MiCAR verandert dit fundamenteel. Het toezicht verschuift van de DNB naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en krijgt een bredere focus. De nieuwe wetgeving voorziet onder andere in:
Onder MiCAR moeten crypto-exchanges en andere dienstverleners, de zogeheten Crypto Asset Service Providers (CASP's), een vergunning verkrijgen van een Europese toezichthouder, zoals de AFM. Zodra een bedrijf een vergunning in één EU-land heeft, kan deze worden 'gepassport' naar andere landen, waardoor een bedrijf in heel Europa actief kan zijn.
Tot nu toe hebben enkele partijen al een CASP autorisatie ontvangen van de AFM, waaronder:
Daarnaast ontving Hidden Road Partners een CASP-notificatie, omdat het bedrijf al een beleggingsondernemingslicentie heeft onder MiFID.
Grote Nederlandse aanbieders zoals Bitvavo, Coinmerce en Finst opereren voorlopig nog onder de bestaande registratieprocedure van de DNB. Voor hen geldt een overgangsperiode tot 30 juni 2025 om hun MiCAR-vergunning te verkrijgen.
De vergunningen die door de AFM en andere Europese toezichthouders worden toegekend, zullen binnenkort worden opgenomen in een centraal register van de European Securities and Markets Authority (ESMA). Dit register maakt het eenvoudiger om te controleren welke partijen aan de Europese regelgeving voldoen.
Ondanks het strengere toezicht blijft de AFM benadrukken dat de handel in cryptovaluta risicovol is en niet geschikt voor de meeste consumenten. Beleggers moeten zich bewust zijn van het potentieel volledige verlies van hun inleg.
Met de invoering van MiCAR en de strengere regelgeving kunnen consumenten rekenen op meer transparantie en bescherming. Toch blijft het cruciaal om altijd goed geïnformeerd te zijn en alleen te investeren wat men bereid is te verliezen.
De implementatie van MiCAR markeert een belangrijke stap in de professionalisering van de Europese cryptomarkt. Hoewel enkele partijen al hun vergunning hebben ontvangen, wacht de industrie met spanning op de goedkeuring van de grotere spelers.
Lees hier meer over cryptomunten kopen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".