Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom beleggen in vastgoed voor verhuur tegenwoordig minder populair is
donderdag 19 december 2024 - door Laurens
Beleggen in vastgoed voor verhuur was jarenlang een van de populairste investeringsstrategieën. Het idee van maandelijks passief inkomen via huurinkomsten sprak veel mensen aan, en vastgoed leek een relatief veilige manier om vermogen op te bouwen.
De laatste jaren is echter een verschuiving te zien: het beleggen in vastgoed voor verhuur is minder populair geworden. Wat zijn de redenen achter deze verandering? In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die hieraan bijdragen en ook hoe je tegenwoordig nog altijd kunt investeren in vastgoed, zonder dat je deze nadelen ervaart.
De vastgoedmarkt heeft de afgelopen jaren een explosieve prijsstijging doorgemaakt. Vooral in stedelijke gebieden zijn woningen bijna onbetaalbaar geworden, niet alleen voor starters maar ook voor investeerders. Deze hoge huizenprijzen maken het moeilijker om een aantrekkelijk rendement te behalen. Wanneer de aankoopprijs hoog is, wegen de maandelijkse huurinkomsten vaak niet op tegen de kosten, zoals hypotheeklasten, onderhoud en belastingen. Dit maakt vastgoed minder interessant voor particuliere beleggers.
Overheden hebben de afgelopen jaren ingrijpende maatregelen genomen om de woningmarkt toegankelijker te maken voor kopers en huurders. Deze maatregelen hebben vaak een directe impact op particuliere verhuurders. Voorbeelden van deze regelgeving zijn:
Deze regelgeving maakt het voor verhuurders complexer en minder aantrekkelijk om te investeren in vastgoed.
De stijgende hypotheekrente is een andere belangrijke reden waarom vastgoedbeleggingen voor verhuur minder populair zijn geworden. Waar investeerders enkele jaren geleden konden profiteren van historisch lage rentes, zijn de tarieven nu aanzienlijk hoger. Hogere rentes betekenen hogere maandlasten, waardoor de winstmarge voor verhuurders kleiner wordt. Dit geldt met name voor beleggers die sterk afhankelijk zijn van financiering voor hun vastgoedprojecten. Geld lenen bij Fortus kan een goede manier zijn om de hogere hypotheekrentes te omzeilen.
Door de bovenstaande redenen worden panden dus steeds minder gekocht door beleggers om ze vervolgens te verhuren. Toch wordt er nog veel geïnvesteerd in vastgoed in ons land, maar dan op een indirecte manier. Via Fortus kun je namelijk investeren in projectontwikkelaars. Je ontvangt op je investering tot maar liefst 8,5 procent rente per jaar en kunt al starten met een inleg van 100 duizend euro.
Dit is natuurlijk een interessante manier van investeren in vastgoed en daarom wil je vast meer informatie. Dat hebben we: Fortus geeft tijdelijke bridge financieringen van maximaal 24 maanden aan ervaren projectontwikkelaars die door hun strenge keuring zijn gekomen. Hier profiteer jij als investeerder van, elke maand ontvang je namelijk een uitkering. Dit is dan ook een stressvrije manier om je maandelijkse inkomen te voorzien van een zakcentje.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".