woensdag 11 december 2024 - door Steven Anthonis
Eind dit jaar treedt een reeks nieuwe Europese regels voor de cryptosector in werking, waaronder de Travel Rule. Deze regelgeving maakt deel uit van de EU Transfer of Funds Regulation en is bedoeld om geldstromen te monitoren.
Op deze manier hopen de autoriteiten om witwassen en terrorisme financiering te voorkomen.
Maar wat betekent dit concreet voor consumenten die nu gebruik maken van een cryptocurrency exchange?
De Travel Rule verplicht financiële dienstverleners om de herkomst en bestemming van geldtransacties te documenteren, inclusief persoonsgegevens van zowel de verzender als de ontvanger. Bij traditionele bankoverschrijvingen gebeurt dit al automatisch, omdat de banken en toezichthouders toegang hebben tot de identiteiten van beide partijen.
In de cryptowereld is dat anders: transacties via blockchain zijn vaak pseudoniem. Tot nu toe hoefden verzenders en ontvangers van crypto-activa zelden persoonlijke gegevens te delen. Dit verandert nu, althans wanneer er een exchange of andere cryptodienstverlener betrokken is.
De Travel Rule geldt voor alle cryptodienstverleners binnen de EU vanaf 30 december. Maar er zijn uitzonderingen:
Non-custodial wallets
Transacties tussen wallets waar je zelf de private keys beheert (zoals hardware wallets) blijven buiten de reikwijdte van de Travel Rule. Stuur je bijvoorbeeld bitcoin van jouw hardware wallet naar die van een vriend, dan verandert er niets.
Exchanges
Voor gebruikers die hun bitcoin kopen, verkopen of bewaren via een exchange zonder externe transacties, blijft de impact beperkt. De strengere regels gelden vooral bij het opnemen of storten van cryptovaluta naar of vanaf externe wallets.
Exchanges zijn verplicht om meer gegevens te verzamelen en te delen over transacties boven €1.000.
Wil je bitcoin versturen naar een exchange of opnemen naar je eigen cold wallet? Dan moet je bewijzen dat jij de eigenaar bent van die wallet. Dit kan op verschillende manieren:
Zodra een wallet geverifieerd is, wordt deze toegevoegd aan een whitelist. Toekomstige transacties naar of vanaf dat adres verlopen dan eenvoudiger.
Bij het versturen van crypto van de ene exchange naar de andere moeten gebruikers extra gegevens aanleveren. De betrokken exchanges wisselen deze informatie over verzender en ontvanger onderling uit via systemen die nog in ontwikkeling zijn.
Het wordt moeilijker om een exchange-adres te gebruiken voor directe stortingen van een derde partij. Zoals wanneer je jouw exchange adres opgeeft wanneer je een betaling van iemand anders wil ontvangen. Exchanges vereisen KYC-gegevens van die derde partij, wat administratieve complicaties met zich meebrengt. Daarom zullen exchanges doorgaans alleen transacties toestaan naar of vanaf jouw eigen geverifieerde wallets.
De Travel Rule brengt een nieuwe laag van regulering naar de cryptosector. Hoewel dit de sector minder schimmig zal maken voor tradfi, komt het ten koste van privacy en gebruiksgemak.
Voor consumenten die transacties via exchanges uitvoeren, wordt het belangrijk om zich goed te informeren over de nieuwe vereisten. Gebruikers van non-custodial wallets blijven voorlopig buiten schot, maar voor iedereen die actief is in de cryptowereld markeert de Travel Rule een belangrijke verschuiving naar een meer gereguleerde toekomst.
Meer leren over bitcoin? Lees ons gratis bitcoin boek.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".