Je bent hier: Home > Nieuws > XRP terug de derde grootste cryptomunt: wat zit achter de koersstijging?
zaterdag 07 december 2024 - door Steven Anthonis
De waarde van XRP, de cryptomunt gelinkt aan Ripple Labs, is in enkele weken tijd verviervoudigd. Dit maakt XRP opnieuw de derde grootste cryptomunt ter wereld, met een marktkapitalisatie van ongeveer 140 miljard dollar, na bitcoin en ether.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Wat zit achter deze opmerkelijke stijging, en wat moeten beleggers weten over XRP?
XRP heeft de politieke wind mee en dat vertaalt zich in de stevige stijging.
Rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen noteerde XRP rond de $0,50, maar na de verkiezing van Donald Trump schoot de koers omhoog, tot een piek van $2,90. Dit heeft te maken met verwachtingen rond een pro-crypto beleid en het vertrek van SEC-voorzitter Gary Gensler, die al in de clinch ligt met Ripple.
Ripple Labs is al jarenlang verwikkeld in een rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC), die beweerde dat Ripple XRP illegaal als effect (security) had verkocht. Met een gunstiger politieke omgeving lijkt Ripple Labs een makkelijker pad voor zich te zien.
Volgens CoinGecko is XRP nu de derde grootste cryptomunt:
Hoewel XRP sterk is gestegen, ligt het nog onder zijn all-time high van $3,40, bereikt in januari 2018.
XRP is ontworpen als een munt voor snelle internationale betalingen. Ripple Labs positioneert het als een efficiënte oplossing voor banken en grote financiële instellingen:
Dit proces is sneller en goedkoper dan traditionele systemen zoals correspondentbanken, die dagen kunnen duren. Ripple richt zich met zijn betaaloplossingen specifiek tot grote spelers zoals banken en zelfs centrale banken.
Hoewel Ripple Labs succes claimt, zijn er enkele kritieke vragen rond XRP:
In tegenstelling tot veel andere cryptomunten is XRP niet gedecentraliseerd. Ripple Labs bepaalt welke nodes deel uitmaken van het netwerk, wat XRP eerder doet lijken op een centraal betaalsysteem dan een klassieke cryptocurrency.
Ripple heeft de volledige voorraad van 100 miljard XRP-tokens zelf gecreëerd via een pre-mine. Hiervan zijn er momenteel 57 miljard in omloop. De oprichters en Ripple Labs hebben aanzienlijke hoeveelheden verkocht op de markt, wat lijkt op een klassiek pump-and-dump-schema:
Hoewel Ripple klanten heeft voor zijn betalingsoplossingen, komt een groot deel van de omzet uit het systematisch verkopen van XRP-tokens. Dit voedt de kritiek dat Ripple Labs vooral profiteert van het dumpen van zijn zelf verzonnen token.
Op het internet circuleren wilde prijsvoorspellingen, met koersdoelen van meer dan $50 per XRP-token. Maar bij een dergelijke waarde zou de marktkapitalisatie oplopen tot $2.800 miljard, wat hoger is dan die van Bitcoin. Dat lijkt op zijn zachtst gezegd erg onrealistisch.
De huidige opleving van XRP komt dus voort uit politieke verwachtingen en speculatie, maar de munt blijft omgeven door controverse. Beleggers moeten zich bewust zijn van de risico’s en kritisch kijken naar Ripple’s beweerde toepassingen en bedrijfsmodel.
Hoewel XRP een prominente positie heeft in de markt, roept de centralisatie en het verdienmodel van Ripple Labs fundamentele vragen op over de duurzaamheid van de munt op lange termijn.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".