Online beleggen

Je bent hier: Home > Koersen > Overige beursindices

Overige beursindices

Natuurlijk zijn er naast de Europese en de Amerikaanse beurzen ook nog andere beurzen. Zo zijn er nog beurzen waar we het nog niet over gehad hebben in de continenten Azië, Australië en Afrika. Deze drie continenten worden hieronder even besproken.

Australië - Australian Securitas Exchange (Sydney)

In Australië hebben we de Australische Beurs van Effecten (ASX), die is opgericht in 1861 in Melbourne voor de handel in metaal en wol. In 1871 veranderde de naam in de Sydney Stock Exchange. Vandaag de dag is de handel geheel elektronisch en is de beurs een openbare vennootschap die is ontstaan uit zes verschillende beurzen.

Azië - Hong Kong - Hang Seng

De Hong Kong 45 of Hang Seng Index is een marktkapitalisatie-gewogen index van 45 van de grootste bedrijven die verhandeld worden op de Hong Kong Exchange. De Hang Seng-index wordt in stand gehouden door een dochtermaatschappij van Hang Seng Bank, en is gepubliceerd sinds 1969. De index heeft tot doel de leiding vast te leggen van de Hong Kong Beurs, en beslaat ongeveer 65% van de totale marktkapitalisatie. De Hang Seng-leden zijn ook ingedeeld in één van de vier sub indexen gebaseerd op de belangrijkste lijnen van de het bedrijfsleven. Deze zijn handel en industrie, financiën, nutsbedrijven en eigendommen.

Japan 225 (of Nikkei 255)

De Nikkei 225 is de belangrijkste beursindex van de aandelen genoteerd aan de Japanse beurs, de Tokyo Stock Exchange. Ondanks de opkomende economieën van andere Aziatische landen, geldt de Nikkei 225 nog steeds als de veruit belangrijkste beursindex van Azië. Zoals de naam Japan 225 al suggereert, geeft de index de koersontwikkeling weer van 225 aandelen. Sinds 1971 berekent de krant Nihon Keizai Shimbu (Japans Financieel Dagblad) dagelijks de index. Het is een prijsgewogen index, dit wil zeggen dat dividenduitkeringen een drukkend effect hebben op de index. Tevens bestaat er in Japan nog een beursindex genaamd Topix. Deze is breder samengesteld en volgt de koersontwikkeling van de 1700 belangrijkste Japanse aandelen.

Afrika - CAIRO SE EGX30

De ‘Cairo SE EGX30′ index omvat de top 30 aandelen van bedrijven. Deze beurs is totaal nog niet bekend en tevens kiezen ook weinig beleggers voor deze beurs. Dit omdat informatie vrij moeilijk te verkrijgen is. Het bevat onder andere Arabische en Egyptische aandelen.

Marokkaanse All Shares

De ‘Marokkaanse All Shares’ omvat de top 50 aandelen van de grootste bedrijven van Marokko.

Tunesië - Tunindex

De Tunindex is een beurs van de Tunis Stock Exchange, ie bestaat uit de top vijftig bedrijven met de belangrijkste marktkapitalisatie van Tunesië. Het rendement van deze beurs licht dicht samen met dat van de Dow Jones, Dax, CAC 40 en FTSE.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu