Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Warrants
In de beleggingswereld zijn er honderden verschillende mogelijkheden om je geld te beleggen. Naast aandelen en obligaties kent de financiële wereld nog tal van andere instrumenten om te beleggen. De opties zijn daarvan waarschijnlijk het meest bekend, termijncontracten vergen al wat meer inzicht en rekenkunde van de belegger. Warrants en turbo's of speeders zijn andere afgeleide producten die op de beurs verhandeld worden.
Net zoals bij opties hebben warrants een onderliggende waarde zoals aandelen, obligaties of valuta. De prijs van een warrant wordt altijd van te voren afgesproken. Een ander woord voor deze afgesproken prijs is de uitoefenprijs.
Met het bezit van een warrant verwerf je het recht om op of voor een bepaalde datum een beleggingsproduct zoals aandelen, valuta of obligaties te kopen of verkopen. Deze einddatum staat ook wel bekend als de vervaldatum. De warranthouder is niet verplicht om zijn warrant uit te oefenen al heeft hij daar tot de vervaldatum wel recht op. De kosten voor een warrant bestaan uit een premie die slechts uit een klein gedeelte van de onderliggende waarde bestaat. Na de vervaldatum is de warrant zijn waarde kwijt.
Met het kopen van een call-warrant koop je het recht om een aandeel of obligatie van een firma te kopen in een vaste periode tegen een eerder vastgestelde prijs. Voor dit recht bepaal je een premie van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde verwijst naar het beleggingsproduct waarvoor de warrant geldt, bijvoorbeeld de waarde van het aandeel.
Bij een put-warrant koop je het recht om een beleggingsproduct van een firma te verkopen in een vaste periode tegen een eerder vastgestelde prijs.
Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen de warrants en de opties die op de optiebeurs worden verhandeld.
Het eerste verschil is dat de warrant niet op de optiebeurs wordt genoteerd, want hij is en wordt ook niet door de optiebeurs in het leven geroepen. Ten tweede is het geen standaardproduct. Er bestaan heel veel soorten warrants met allerlei soorten looptijden, van zeer lang tot relatief kort. Ten derde geeft de warrant meestal het recht om een aantal aandelen te kopen of te verkopen, maar soms is het ook het recht om obligaties te kopen of te verkopen. Een vierde verschil met opties is dat warrants kunnen worden uitgegeven door ondernemingen met aandelen waarop geen opties bestaan. In principe kan namelijk iedere onderneming warrants uitgeven, op de eigen aandelen of op de aandelen van een ander bedrijf. Dit laatste wordt uitsluitend gedaan door banken. Een vijfde verschil met opties is dat de warrants niet betrekking hebben op nog niet uitgegeven aandelen of obligaties, maar op nog uit te geven aandelen of obligaties.
De belegger in warrants is een belegger die actief is en ervaring heeft. Aan het beleggen in warrants zitten namelijk risico's verbonden en de koers dient dagelijks in de gaten gehouden te worden. Het voordeel van het kopen van warrants is dat een kleine investering al een hoop geld kan opleveren. Een belegger in warrants kan niet alleen profiteren van een stijgende aandelenkoers maar ook van een dalende.
Een onderneming die een obligatielening op de markt brengt met daaraan gekoppeld een warrant, doet dat om die lening voor beleggers aantrekkelijk te maken. De warrant kan los verhandeld worden en brengt dus geld op. Met de warrant zelf kan men ook weer geld verdienen als de waarde van de onderliggende aandelen flink omhoog gaat (bij callwarrants) of juist naar beneden (bij putwarrants).
Bijvoorbeeld: iemand koopt een warrant om een aandeel van onderneming x binnen 5 jaar te mogen kopen voor 65 euro. Hij betaalt voor de warrant 5 euro en de koers van het aandeel x staat nu op 50 euro. Na een jaar is de koers van het aandeel x gestegen tot 75 euro. Dan is de intrinsieke waarde van de warrant 10 euro (75 euro min 65 euro) en de bezitter van de warrant heeft zijn geld in een jaar verdubbeld. De koers van het aandeel is echter slechts 50% gestegen. Maar het risico is natuurlijk dat men de waarde van de warrant kwijt is als de koers van het aandeel x niet stijgt maar zelfs daalt.
Banken geven nu vaak warrants uit op aandelen of mandjes aandelen (bijvoorbeeld een mandje aandelen in Hongkong of Italië), of groepen aandelen of mandjes aandelen die nog regelmatig van samenstelling veranderen. Het zijn als het ware moderne gokmiddelen geworden, die de banken in ieder geval geld opleveren bij de verkoop ervan. Maar de belegger moet maar afwachten of hij er winst op maakt. In ieder geval moet hij zich er van bewust zijn wat nu precies de looptijd is en de uitoefenprijs. De waarde van de onderliggende mandjes is zeer lastig te schatten, zeker als ze ook nog steeds van samenstelling veranderen.
De belegger kan de warrant dan ook het beste zien als een wat ingewikkelde optie, en opties vergen een aparte studie en benadering.
Een beter alternatief voor warrants zijn de CFD's die je via diverse brokers kan verhandelen. Bij CFD's kies je namelijk zelf de stoploss en dat maakt dat je met dit instrument beter trades kan plannen. Vergelijk hier CFD brokers.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".