Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Turbo's en sprinters

Wat is een sprinter, speeder, turbo of booster?

Sprinters kopen

Met het kopen van een sprinter, speeder, turbo of booster kun je snel inspelen op veranderingen op de markt. Het zijn gelijkaardige producten, alleen de uitgever verschilt en geeft het product een eigen naam. Boosters worden bijvoorbeeld uitgegeven door BNP Paribas, Sprinters door Citi en Commerzbank, Turbo's door Goldman Sachs of BNP Paribas en speeders door ING.

Deze producten hebben een hefboomeffect en kunnen stijgingen en dalingen dus uitvergroten. Hierdoor kun je met een kleine investering veel rendement behalen bij een juiste voorspeling. Deze producten worden gewoon verhandeld op de beurs en kan je dus aankopen via je klassieke broker.

De verschillende namen worden door mekaar gebruikt, maar alle informatie op deze pagina is op elk van deze producten toepasbaar.

Turbo's bestaan voor aandelen, indexen, obligaties, grondstoffen en valutas. Door het hefboomeffect is het belangrijk om geen al te grote posities in te nemen. Een turbo short koop je bij een verwachte koersdaling en een turbo long koop je bij een verwachte koersstijging.

Er zijn varianten met verschillende hefboomeffecten en met verschillende onderliggende waardes. Hierdoor is het voor bijna iedere belegger wel een gepaste turbo te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld een turbo long kopen op Philips met hefboom 2, 6, 12 of hoger. De mogelijkheden zijn afhankelijk van welke turbo's er uitgegeven werden door de emittenten. Deze turbo's worden verhandeld op Euronext Amsterdam.

Turbo Short

Sprinters short kunnen gebruikt worden om je portefeuille te beschermen tegen koersdalingen. Wanneer je een koersdaling van de onderliggende waarde van een bepaald financieel product verwacht, kan je hierop inspelen door een turbo short te kopen. Wanneer de onderliggende waarde daalt, stijgt de turbo short. Met dit type kun je dus inspelen op de verwachte koersdaling van bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen, valutas of indexen.

Een turbo short met een hefboom van 20 zal met 20% in waarde stijgen als de AEX 1% naar omlaag tuimelt.

Turbo Long

Bij een verwachte stijging van de onderliggende waarde kun je kiezen om long sprinters te kopen. Een turbo long stijgt als de onderliggende waarde ook stijgt. De hoogte van de hefboom bepaalt de mate van stijging.

Een turbo long op de AEX met een hefboom van 20 zal met 20% stijgen als de AEX met 1% stijgt.

Voorbeeld

Stel dat je een koers stijging verwacht van de aandelen Philips. Je koopt een turbo long voor dit aandeel met een hefboomeffect van 4.

Je hebt de koersstijging goed ingeschat en de waarde van aandelen Philips stijgt met 4%. Door het hefboomeffect van 4 heb je geen 4% rendement maar 16% rendement door de stijging van de waarde van de turbo.

In het geval van een koersdaling raak je 4 keer sneller je inleg kwijt door het hefboomeffect. Dit verlies loopt op tot het ingebouwde stoploss punt bereikt is.

Financieringsniveau

De hefboom van een turbo wordt gecreëerd doordat u slechts een fractie van de onderliggende waarde moet betalen, terwijl de rest gefinancierd wordt door bijvoorbeeld ABN AMRO. Het gedeelte dat ABN AMRO voor u financiert wordt het financieringsniveau genoemd.

Ingebouwde stop loss

In tegenstelling tot opties kennen turbo's geen afloopdatum. De producten hebben wel een ingebouwde stop loss. Als de onderliggende waarde de stop loss bereikt, dan wordt het product afgewikkeld en zal de resterende waarde van de turbo aan u worden terugbetaald. Het is echter raadzaam om uw turbo's van de hand te doen vóórdat de stop loss wordt bereikt: de hele afwikkeling laat enkele werkdagen op zich wachten en bijgevolg kan u makkelijk een dikke week moeten wachten voor de restwaarde op uw trade account verschijnt.

De waarde van een turbo op de AEX

Koers Turbo Long = (stand AEX - financieringsniveau) / ratio
Koers Turbo Short = (financieringsniveau - stand AEX) / ratio

De ratio wordt alleen gebruikt voor onderliggende waarden waarvan de prijs zeer hoog is. Stel dat Philips aan 10 euro noteert en dat je een turbo long koopt met een financieringsniveau van 8. Deze turbo zal dan 2 euro waard zijn (koers Philips - financieringsniveau).

Voor de AEX wordt een ratio van 10 gebruikt. Stel dat de AEX op 500 punten noteert en dat je een turbo long aankoopt met een financieringsniveau van 480. De waarde van deze turbo zal 2 euro zijn, namelijk (500 - 480)/10.

Voorbeeld AEX

Turbo long

Stel dat de AEX aan 510 punten noteert. Je verwacht dat de index zal stijgen tot 525 punten en je koopt een turbo long aan. Je kiest voor een turbo met een stop loss op 500 en een financieringsniveau van 485. Van zodra de AEX onder de 500 punten zakt zal dit product afgewikkeld worden. Doordat de stop loss vrij dicht tegen de actuele waarde van de index aanleunt, bedraagt de hefboom van deze turbo 20. Deze turbo zal op de koersenborden noteren als AEX TL 500 (turbo long op de AEX met stop loss niveau van 500 punten).

Koers turbo bij stand 510 = (510 - 485) / 10 = 2,50 euro
Koers turbo bij stand 525 = (525 - 485) / 10 = 4,00 euro

De AEX steeg dus met 3% tot 525, maar de turbo steeg met 60% tot 4 euro.

Moest de AEX de verwachte beweging niet maken, dan zou de turbo afgewikkeld worden op een stand van 500 punten (ingebouwde stop loss). De restwaarde die je zou ontvangen zou (500 - 485) / 10 = 1,50 euro bedragen. Een daling van de AEX van 2% (510 => 500) zou je in dat geval opzadelen met een verlies van 40% (2,50 euro => 1,50 euro). Turbo's met een hoge hefboom zijn dan ook alleen bestemd voor agressieve traders!

Turbo short

Stel dat de AEX aan 500 punten noteert. Je verwacht dat de index zal dalen tot 490 punten en je koopt een turbo short aan. Je kiest voor een turbo met een stop loss op 510 en een financieringsniveau van 525. Van zodra de AEX boven de 510 punten stijgt zal dit product afgewikkeld worden. Doordat de stop loss vrij dicht tegen de actuele waarde van de index aanleunt, bedraagt de hefboom van deze turbo 20. Deze turbo zal op de koersenborden noteren als AEX TS 510 (turbo short op de AEX met stop loss niveau van 510 punten).

Koers turbo bij stand 500 = (525 - 500) / 10 = 2,50 euro
Koers turbo bij stand 490 = (525 - 490) / 10 = 3,50 euro

De AEX daalde dus met 2% tot 490, maar de turbo steeg met 40% tot 3,50 euro.

Moest de AEX de verwachte beweging niet maken, dan zou de turbo afgewikkeld worden op een stand van 510 punten (ingebouwde stop loss). De restwaarde die je zou ontvangen zou (525 - 510) / 10 = 1,50 euro bedragen. Een stijging van de AEX met 2% (500 => 510) zou je in dat geval opzadelen met een verlies van 40% (2,50 euro => 1,50 euro). We herhalen het nogmaals: turbo's met een hoge hefboom zijn dan ook alleen bestemd voor agressieve traders!

Keuze van een geschikte hefboom

Bewegingen van 1% of 2% kunnen soms op 1 beursdag plaatsvinden, waardoor de waarde van turbo's met een hoge hefboom dus makkelijk met 40% kan schommelen per dag. De keuze van de hefboom van de turbo wordt gemaakt in functie van het soort belegger dat je bent. Traders kunnen turbo's met een hoge hefboom kiezen en kunnen dus hoge rendementen realiseren door in te spelen op vrij beperkte koersbewegingen. Beleggers die de beurs niet constant kunnen opvolgen moeten een turbo kiezen met een veel lagere hefboom!

Soorten Turbo's

Limited Speeders
Bij Limited Speeders is de stop loss gelijk aan het financieringsniveau en in tegenstelling tot een sprinter/turbo/speeder kent een Limited Speeder een van tevoren vastgestelde looptijd. De prijsbepaling verschilt ook met de gewone Speeders of Turbo's. De uitoefenprijs blijft gedurende de looptijd op hetzelfde niveau. Dit is mede mogelijk omdat de waarde van een Limited Speeder gebaseerd is op de forwardprijs (prijs op de vervaldatum) van de onderliggende waarde. Bij Limited Speeders ligt de stop loss en het financieringsniveau op hetzelfde niveau dus er kan meer rendement uit worden gehaald. De investering is iets groter, maar er worden geen financieringskosten gerekend.

Quanto Speeders
Bij een zogenaamde Quando Speeder worden de aanwezige valutarisico's gedragen door de bank. Zo kan men bijvoorbeeld speculeren op een stijging van de Dow Jones Index zonder het risico te lopen van een dalende dollar/euro koers.

Verschil met opties

In turbo's handelen is in feite beleggen met geleend geld met een beschermingsconstructie. Door de hefboomwerking die van toepassing is tonen turbo's enige gelijkenissen met de opties. Wel zijn er enkele duidelijke verschillen:

  • Tijdswaarde: Opties hebben in tegenstelling tot turbo's een beperkte looptijd en verliezen hun waarde gedurende de tijd.
  • Stoploss: Een optie vervalt niet als er een korte, ongewenste koersbeweging plaatsvindt.
  • Volatiliteit: Bij de opties is de verwachte volatiliteit een belangrijke factor, een verandering in de volatiliteit zal de koers doen dalen of stijgen. Bij turbo’s is dit niet het geval.
  • Uitgevende instelling: Een turbo is geïntroduceerd door een bank die vaak de markt maakt, en opbrengsten heeft uit spread en rente. Bij opties die die beschikken over voldoende liquiditeit doet met rechtstreeks zaken met een andere belegger. Bij opties die weinig liquiditeit bevatten handelt men tegen een marketmaker, die aan de spread verdient.
  • Spread: De handel in turbo's kenmerkte zich enkele jaren geleden vooral door een grote spread. Tegenwoordig is de spread marginaal hoger dan die van aandelen, zodat het verschil tussen bied- en laatprijs bij opties tegenwoordig korter is.
  • Transactiekosten: Deze zijn voor de opties aanzienlijk hoger dan voor de turbo's, waarvoor het aandelentarief gehanteerd wordt.
  • Short posities: Hoewel een turbo kan inspelen op een neerwaartse beweging kan men niet short gaan, in de zin dat men een turbo zou verkopen die men niet in bezit heeft, en daarvoor geld ontvangt. Met opties kan je wel short handelen.

Transactiekosten

De kosten die bij de handel van turbo's komen kijken zijn de transactiekosten. Hoe hoog deze kosten zijn wordt bepaald door de bank of broker waar je de sprinter aan- of verkoopt.

Risico's

Beleggen in dit financiële product is niet risicoloos. Een turbo reageert namelijk sterker op een stijging of daling in de onderliggende waarde dan andere financiële producten. Als je een turbo long hebt gekocht en de koers daalt extreem dan verlies je mogelijk je hele inzet. Meer dan je eigen inzet kun je echter niet verliezen door de ingebouwde stop loss. Zodra een turbo deze waarde bereikt dan wordt deze afgesloten door de emittent. De restwaarde wordt dan nog uitgekeerd, maar in veel gevallen blijft er niets meer over.

Valutarisico

Beleggen in turbo's waarvan de onderliggende waarde niet in euro noteert brengt nog een valuta risico met zich mee. De waarde wordt mede beïnvloed door schommelingen in de waarde van de vreemde valuta. Dit risico is kleiner door te beleggen in sprinters die genoteerd zijn in een stabiele vreemde valuta.

Beter alternatief

Een beter product om op dergelijke manier te speculeren op koersstijgingen of koersdalingen is een CFD omdat je hier zelf de stoploss kan kiezen. Je moet ook niet op zoek gaan naar een geschikte reeks maar handelt rechtstreeks in de onderliggende waarde. Het hefboomeffect bij CFD's is gelijkaardig aan dat van turbo's. Vergelijk CFD brokers op onze website.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu