Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > CFD's

Wat zijn CFD's?

Een CFD is een instrument waarmee je met een hefboom op de bewegingen van een aandeel, index, grondstof of muntenpaar kan speculeren. In het voorbeeld onderaan gaan we er van uit dat je wil speculeren op aandelen Twitter.

Een CFD is een 'contract for difference' en geeft de belegger de mogelijkheid om voordeel te behalen uit koersstijging of daling van aandelen, valuta of indexen zonder hier daadwerkelijk eigenaar van te worden. Door dit instrument verdien je geld door het verschil in onderliggende waarde tussen het open (koop) van de CFD en het sluiten (verkoop) van de CFD. Een CFD is een contract tussen de broker en de belegger en wordt niet verhandeld op de beurs, maar alleen op het platform van de eigen broker.

CFD's geven de mogelijkheid om geld te verdienen aan stijgingen (long gaan) en dalingen (short gaan).

Er bestaan heel wat CFD brokers. Op deze website kan je CFD brokers vergelijken.

Waarom handelen in CFD's?

  • Handelen in CFD's is een vorm van actief traden waarmee je snel kan inspelen op belangrijke gebeurtenissen. Hierdoor is het een veel actievere vorm van beleggen dan het simpelweg kopen van aandelen, obligaties of investeren in beleggingsfondsen. Dit is dus echt iets voor de actieve belegger of trader.
  • Door het hefboomeffect kun je met een kleine investering hele hoge rendementen behalen. Let wel op: als je fout gokt kan je ook grote verliezen maken.
  • Handelen in CFD's is niet afhankelijk van beurstijden. De handel kan voor heel wat instrumenten dag en nacht doorlopen. Dit is zeker het geval voor de indices. Je kan 's avonds om 20u dus nog in CFD's op de AEX handelen.
  • Via CFD's kan je op twee manieren speculeren op de markten: op koersstijgingen, maar ook op koersdalingen. Ga je 'long', dan zal je geld verdienen als de koers van het aandeel of de onderliggende waarde stijgt. Ga je 'short', dan speculeer je op een koersdaling en zal je geld verdienen als de onderliggende waarde daalt. Met CFD's kan je dus ook geld verdienen als de beurzen in een berenmarkt zitten (sterk dalende trend).

Marge & Hefboomeffect

Bij de handel van CFD's hoef je niet de gehele onderliggende waarde van het financiële instrument te betalen. Vaak gaat het hier om 5 tot 10% van deze onderliggende waarde. Ondanks deze marge heb je evenveel winst of verlies dan wanneer je het financiële product echt in bezit hebt.

Hoe lager de marge, hoe hoger het hefboomeffect. Door dit hefboomeffect kan je de potentiële winst uitvergroten. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het verlies door dit hefboomeffect ook wordt versterkt.

Praktisch voorbeeld: speculeren op het Twitter aandeel met CFD's

In dit voorbeeld gaan we laten zien hoe je via CFD's in aandelen kan handelen. De screenshots die hier getoond worden zijn afkomstig van de Plus500 demo die je gratis en onbeperkt kan gebruiken. Plus500 is een uniek CFD platform dat erg eenvoudig te bedienen is. Niet zoveel toeters en bellen als veel andere brokers, maar de eenvoud van het platform maakt het erg interessant voor mensen die willen starten met de handel in CFD's. Plus500 kan je hier gratis downloaden.

Zorg wel dat je eerst een boek als Leren Traden hebt gelezen om enkele typische valkuilen van het handelen op korte termijn te vermijden.

Eerst moet je op zoek gaan naar het aandeel Twitter. Links kan je kiezen op welke onderliggende waarden je wil handelen: muntenparen (forex), grondstoffen, indexen en aandelen. De CFD op het aandeel van Twitter is te vinden onder de populaire aandelen. Je kan Twitter natuurlijk ook gaan zoeken door de landenlijst bij VS open te klikken.

twitter1.jpg

Achteraan de regel van het Twitter aandeel kan je op 'gegevens' klikken en dan krijg je belangrijke informatie te zien.

twitter2.jpg

Je ziet bijvoorbeeld dat je moet handelen met 10 aandelen (dus in veelvouden van 10). De hefboom is 20: ben je bereid om 100 dollar van je vermogen in te zetten, dan zorgt de hefboom er voor dat je eigenlijk met 2000 dollar aan het handelen bent.

Verder staat er nog een premie opgegeven: dat is de rente die je krijgt of moet betalen als je de positie langer dan 1 dag laat open staan. De hefboom wordt namelijk gemaakt doordat je als het ware met geleend geld speculeert en hierover moet je een zeer kleine rente betalen. Een belegger die zich richt op de langere termijn en bijvoorbeeld aandelen of valuta's een paar maanden wil vasthouden, zal de financieringskosten op termijn zien oplopen. Het is bij een lange termijnvisie dus niet zo verstandig om te kiezen voor CFD's.

Je kan klikken op kopen (speculeren op koersstijging) of short (speculeren op een koersdaling en dan toch nog geld hiermee verdienen).

Klik je op kopen, dan krijg je het onderstaande scherm:

1/twitter3.jpg

Als je 50 aandelen invult, dan neem je een positie in van 50 x $41,04 = $2052. En er worden geen commissies aangerekend!

Op de screenshot zie je ook de werking van de hefboom: hoewel je een positie inneemt van $2052 moet je hiervoor slechts $102,60 op je rekening hebben staan. Stijgen de 50 aandelen van Twitter in waarde of dalen ze in waarde: het ganse verschil van deze 50 aandelen is compleet voor jouw rekening (vandaar de naam CFD: Contract For Difference, een contract voor het verschil).

Bekijk op voorhand je risico en potentiële winst!

Heel handig aan het Plus500 platform is dat je onmiddellijk kan zien wat de mogelijke winst en verlies zijn. In het bovenstaande voorbeeld werd er aangevinkt dat de positie moet afgesloten worden zodra Twitter op $40 noteert. In dat geval zou dit een verlies met zich meebrengen van 38,42 euro. Leg altijd een dergelijke stoploss in: moest Twitter dalen naar bijvoorbeeld $20, dan zou het verlies oplopen tot zo'n 775 euro. Als je een account hebt van slechts 500 euro dan zou je in dit negatief scenario de gehele inleg van je account kunnen verliezen. Gelukkig kan je nooit onder nul gaan: Plus500 zal automatisch de trade afsluiten als je niet genoeg margin meer hebt ($102,60 in ons voorbeeld). Bij heel wat andere brokers kan je positie blijven open staan en kan je dus schulden maken bij de broker, let hier voor op!

In ieder geval zou het bovenstaande artikel moeten duidelijk maken dat je met CFD trading met een minieme inleg kan profiteren van koersschommelingen. Je kan zelfs short gaan en dus geld verdienen bij een daling! Wil je het eens uitproberen? Het Plus500 platform, met onbeperkte demo met fictief kapitaal, kan je hier gratis downloaden.

Bescherm steeds je posities!

Zonder het gebruik van een stop kan het verlies bij CFD's deftig oplopen. Bescherm dus steeds elke positie met een stop. Zo weet je bij de aanvang van de trade wat je maximaal kan verliezen.

Vergelijk CFD brokers >> Gebruik tradesignalen >>Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
www.sigmaservices.be