Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Zcash
Opgelet: Zcash is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat transacties die gebeuren met een cryptovaluta anoniem zijn. Veel hangt af van de werking van het systeem in kwestie. Bij Bitcoin zijn alle transacties bijvoorbeeld publiek opvraagbaar en Zcash oprichter Bryce 'Zooko' Wilcox vond dit een groot nadeel. Elke transactie die je doet met je Bitcoin adres is immers voor altijd en voor iedereen raadpleegbaar. Als je biertje betaalt in een café kan de café eigenaar zonder moeite zien hoeveel Bitcoins er op jouw adres staan. Bovendien kan iedereen ook zien naar welke adressen je Bitcoins gestuurd hebt. Zo is het een koud kunstje om te achterhalen in welke zaken je vaak komt of op welke webshops je goederen gekocht hebt. Met deze informatie kunnen verkopers een heel accuraat profiel van jou opbouwen.
Zcash zet dus in op het beschermen van de privacy van haar gebruikers. Deze cryptovaluta werkt met zogenaamde zero-knowledge cryptografie. De publiekelijk inzichtelijke transacties waar heel wat andere cryptocurrencies zich door kenmerken zijn dus niet aanwezig bij Zcash. Transacties die door middel van het Zcash platform worden uitgevoerd tonen nooit informatie zoals de afkomst, de bestemming of de waarde. Er wordt encryptie gebruikt om deze gevoelige informatie op de blockchain te verbergen.
Zcash is niet alleen de naam van de blockchain, maar ook van het achterliggende bedrijf. Nog vooraleer ze haar cryptovaluta (ZEC) op de wereld had losgelaten wist ze reeds een aantal belangrijke investeerders aan zich te binden. In ruil voor hun investering kregen deze partijen niet alleen een bepaalde hoeveelheid ZEC tokens, daarnaast wisten ze ook een aandeel te verwerven in de organisatie.
Het Zcash blockchain systeem beschikt over een decentraal netwerk waarbij financiële transacties die worden uitgevoerd onomkeerbaar zijn. Partijen kunnen achterhalen of er daadwerkelijk een transactie heeft plaatsgevonden of niet, maar verder worden er geen details bekend. De oorsprong evenals de inhoud van een transactie wordt dan ook steeds afgeschermd van derden. Op deze manier kunnen we stellen dat Zcash er voor verantwoordelijk is dat er private transacties kunnen gebeuren op de publiekelijke blockchain.
Een hele mond vol, maar de zk-SNARKs technologie is de drijfveer achter het volledige Zcash platform en de ZEC cryptovaluta. Niet alleen zorgt zij er voor dat transactiegegevens niet volledig openbaar toegankelijk zijn, daarnaast wordt er ook nagekeken of er geen 'namaak ZEC tokens' worden verstuurd. In principe is het bij een afgeschermde transactie namelijk perfect mogelijk dat er nieuw geld wordt gecreëerd binnen een privétransactie. Daar steekt het zk-SNARKs systeem een stokje voor. Door het toepassen van de zk-SNARKs technologie wordt aan elke gebruiker getoond dat de uitgaande transacties gelijk zijn aan de inkomende transacties. Dit bewijs wordt uiteraard ook geleverd door andere platformen, maar Zcash doet het zonder gegevens te verhullen die de privacy van haar gebruikers zou kunnen schaden.
Vooraleer je er voor kiest om te investeren in een bepaalde cryptovaluta is het altijd van belang om je te verdiepen in het platform en de mogelijkheden die er aan verbonden zijn. Veel mensen vinden het hele idee achter Zcash wel interessant, maar op welke manier kan dit nu een meerwaarde betekenen voor de praktijk? Zeer eenvoudig. Het is bekend dat grote financiële instellingen zoals banken volop experimenteren met blockchaintechnologie. Dit geldt misschien nog in mindere mate voor de Westerse banken, maar bijvoorbeeld op de Aziatische markt heeft men hier reeds aanzienlijke stappen mee gemaakt. Eén van de grootste belemmeringen waar financiële instellingen stelselmatig tegenaan lopen is echter terug te vinden in de openheid aan informatie waar bijvoorbeeld Bitcoin zich door kenmerkt. Zaken zoals het tijdstip van een transactie evenals de waarde er van is eigendomsinformatie welke bijvoorbeeld een investeringsbank niet graag wil delen met haar concurrenten, dat spreekt voor zich.
Klassieke cryptocurrencies die over een 'open karakter' beschikken zullen dus niet gebruikt worden voor een groot aantal toepassingen in de financiële sector. Dat heeft Zcash goed begrepen, want haar zk-SNARK-technologie maakt dit wel mogelijk. Door gebruik te maken van het Zcash platform is het voor grote bedrijven mogelijk om blockchains als kostenbesparende infrastructuur te gaan toepassen zonder dat ze daarbij worden gedwongen om bepaalde, cruciale informatie vrij te geven. Dit zorgt er voor dat Zcash door heel wat experts wordt aanzien als een betrouwbaar financieel platform dat de privacy van haar gebruikers optimaal beschermt.
De koers van de ZEC tokens, de cryptovaluta van Zcash heeft door de jaren heen een stevige stijging meegemaakt. Deze stijging kon onder meer worden gerealiseerd in de nasleep van enkele samenwerkingsovereenkomsten die werden afgesloten met grote bedrijven. Een bekend voorbeeld hiervan is JPMorgan, toch één van 's werelds grootste en belangrijkste banken. Jamie Dimon van JP Morgan heeft zich al vaak uitgesproken tegen Bitcoin, maar JP Morgen werkt echter wel samen met ZCash om de privacy te kunnen waarborgen op de zakelijke (private) blockchain waar de bank over beschikt. Dat er een dergelijke samenwerking voor Zcash mogelijk is betekent dat het hele systeem waarover het bedrijf beschikt over een aantrekkelijk potentieel beschikt voor de toekomst.
Op het ogenblik dat je er voor kiest om te investeren in Zcash en dus in ZEC tokens spreekt het voor zich dat je over een mogelijkheid dient te beschikken om deze tokens veilig op te kunnen slaan. Je kan er in principe voor kiezen om je ZEC tokens op te slaan in een online wallet, maar dan moet je er rekening mee houden dat ze kunnen worden blootgesteld aan bepaalde dreigingen zoals hackpogingen. Een veiliger alternatief voor het opslaan van je ZEC tokens is kiezen voor een hardware wallet die ondersteuning biedt voor Zcash. Dit geldt op moment van schrijven voor de hardware wallets van Ledger zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review), maar ook voor de Trezor Wallet. Voor welke van deze mogelijkheden je uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Je ZEC tokens veilig opslaan in een hardware wallet zorgt er niet alleen voor dat je, je portefeuille kan beschermen tegen mogelijke hacks. Daarnaast wordt je door het opslaan van je cryptoportefeuille op een hardware wallet als enige persoon verantwoordelijk voor jouw verzameling cryptocurrencies. Gaat het systeem zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S stuk of wordt ze gestolen? In dat geval zorgt de seed-waarde er voor dat je door het aangeven van een reeks woorden op zeer eenvoudige en efficiënte wijze je portefeuille kan recupereren. Bovendien wordt bijvoorbeeld de Ledger Nano S na drie foutieve pogingen voor het invoeren van de pincode automatisch gewist waardoor jouw investering in ZEC uitstekend is beschermd.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".